Holscher Nordberg formede CPH Highline efter stjernerne
Det nye kontorbyggeri ved Havneholmen skal med sit formsprog skabe overgang og binde et meget forskelligartet område sammen.
Det handlede ikke kun om at skabe et smukt, fleksibelt og DNGB certificeret kontorhus med byens længste – og New York-inspirerede - tagterrasse.
Det handlede mindst lige så meget om at binde hele området mellem Tømmergraven og Fisketorvet i den københavnske Sydhavn sammen.
For at lykkes med den opgave har arkitektvirksomheden Holscher Nordberg dels udarbejdet områdets helhedsplan, og dels rakt ud efter stjernerne i formgivningen af det nye kontorhus, CPH Highline.
- Stjerneformen strækker sig ud i alle retninger mod de omkringliggende og meget forskelligartede miljøer. Så formen er tænkt som en overgang og et hængsel, der binder hele området sammen, siger arkitekt og partner, Mikkel Nordberg.
Han peger på naboer som bl.a. Ørstedsværket og den trafikerede Vasbygade:
- Vi har forsøgt at skabe en harmonisk overgang mellem byen og den travle infrastruktur på den ene side, og det mere intime og beskyttede kanalmiljø med husbåde og rekreative aktiviteter på den anden side. Midlerne har ud over formgivningen været varierende højder og forskudte facade kassetter, der giver en oplevelse af dybde og materialitet, lyder det.
En grøn highline
Spørger man Mikkel Nordberg om det mest spændende ved det 16.500 m2 store byggeri, peger han da også som noget af det første på tilpasningen til områdets kontraster.
Og derefter kommer etableringen af det, man kunne kalde husets signatur: En 150 meter lang grøn sti på toppen, der følger bygningens trappede form fra 4. etage til 8. etage.
Det er også herfra bygningen har fået sit navn. Den grønne sti på toppen af CPH Highline, er nemlig inspireret af den højbane, som i sin tid fragtede tog frem og tilbage gennem New York City. I dag er banen nedlagt og beplantet, så den fremstår som en grøn korridor, der binder hele Manhattan sammen.
På toppen af CPH Highline kan man på samme måde bevæge sig fra ende til anden omgivet af grønne bede. Dermed har tagterrassen nærmest fået karakter af et byrum i sig selv:
- Tanken har igen været at balancere de relativt rå omgivelser på bygningens by-side med inderhaven og det intime kanalmiljø. Derud over kan man selvfølgelig nyde udsigten og hente ny inspiration – eller måske endda afholde et gående møde, når vejret tillader det, siger Mikkel Nordberg og tilføjer, at der faktisk også er muligheder, hvis vejrguderne er i mindre godt humør:
- Til det formål har vi etableret et orangeri på tagterrassen, som både kan benyttes af dem med grønne fingre og af dem, der bare gerne vil afholde et møde i lidt mere åbne og luftige omgivelser, lyder det.
Aktivitetsbaseret indretning
Muligheden for mere uformelle arbejdsrammer har da også været afgørende for Skanska, der står bag udviklingen af hele området. Således peger markedschef Elo Alsing på forskningen, der viser, at vi i fremtiden kommer til at arbejde meget mere aktivitetsbaseret. Det betyder bl.a., at der vil være brug for færre faste arbejdspladser – og bedre mulighed for at slå sig ned i med laptops i relevante lokalmiljøer:
- Tanken med CPH Highline har været at lave et byggeri, der både er bæredygtigt, arkitektonisk attraktivt og samtidigt udnytter arealerne effektivt. Med en aktivitetsbaseret indretning af kontorerne kan en virksomhed gøre sig nogle betragtelige besparelser og samtidig tilbyde et innovativt arbejdsmiljø til medarbejderne, siger han og tilføjer, at man i Skanska har arbejdet med aktivitetsbaseret indretning i flere år, men at det med CPH Highline var muligt at integrere konceptet fra start.
Fleksibilitet vs. identitet
Da CPH Highline er en udlejningsejendom, der er tiltænkt skiftende lejere, har fleksibilitet i et lidt større perspektiv også været et vigtigt fokuspunkt for Mikkel Nordberg:
- Man kan jo sagtens tegne noget, der er ekstremt fleksibelt, og som kan benyttes til en lang række formål. Problemet er bare, at den slags byggerier sjældent har ret mange identitetsskabende træk. Så det har handlet om at finde en balance, der både tilbyder fleksibilitet og udvikling, og som samtidig har en identitet og et oplevelsespotentiale. Det synes jeg i al beskedenhed, vi er lykkes rimelig godt med, så jeg håber og tror på, at det er et hus, der vil blive ved med at være relevant i mange år frem, lyder det.
Fakta:
Navn: CPH Highline
Bygherre: Skanska
Arkitekt: Holscher Nordberg Architecture and Planning
Landskabsarkitekt: Bisgaard Landskab
Ingeniør: Oluf Jørgensen
Entreprenør: KPC
Placering: Københavns Inderhavn v. Havneholmen
Samlet størrelse: 16.500 m2
Anlægssum: 440 mio. kr.
Certificering: DGNB Gold
Færdigbygget: 2021