Københavns letbane
Kandidater fra KADK sætter skub i den grønne omstilling
Den nye generation af arkitekter og designere viser ved akademiets årlige afgang visionære projekter, der især tager livtag med den globale klimakrise. Som noget helt nyt præsenteres projekterne både på en fysisk og en digital udstilling med titlen ”SOLUTIONS”.
Der er mange ubekendte i kampen mod klimaforandringerne, men én ting er klimaeksperterne enige om: Vi skal tænke fundamentalt nyt. Vi skal finde de løsninger, vi ikke har forestillet os endnu og mere end halvdelen af de jobs, der skal besættes i fremtiden, findes slet ikke i dag.
Den opgave kalder på kreative løsninger og innovativ tænkning. Og det leverer årets nyslåede kandidater fra Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.
De har arbejdet med FN’s Verdensmål og haft fokus på at udvikle bæredygtige løsninger til fremtiden igennem hele deres uddannelse. Nu står de klar med stærke kompetencer og metoder i forhold til at skabe forandringerne – og de nye jobs, med løsninger på højt internationalt niveau.
Det kan man se på årets afgangsudstilling SOLUTIONS fra Det Kongelige Akademi, der viser overbevisende bud på, hvordan vi kan tænke nyt i fremtiden i forhold til bæredygtighed – og særligt gennemgående er den dedikerede vilje til at anvise veje til fremtidens klimaudfordringer, samt engagementet i sociale- og velfærdsdagsordener. Rektor Lene Dammand Lund siger:
- Jeg er pavestolt over årets afgængere. De har arbejdet helt grundlæggende med FN’s Verdensmål og viser et kæmpe engagement i vores samfund og i vores fremtid. Der er er enorm idérigdom, lyst til at undersøge nye teknologier og række ud til andre fagligheder, og jeg er sikker på, at de nye kandidater, kan give et kæmpe bidrag til Danmarks indsats bl.a. i forhold til den grønne omstilling.
Projekterne kommer vidt omkring. En kandidat har udviklet et design for den kommende letbane mellem Nørrebro og Gladsaxe i Storkøbenhavn, der skaber kulturbærende oplevelser, som gør den grønne transportform mere attraktiv for brugerne. En anden kandidat har udviklet et futuristisk højhus på en udtjent boreplatform, hvor et selvforsynende økosystem baseret på melorme renser havet for plastik. Og en tredje kandidat undersøger, hvordan brugte uldtekstiler kan omdannes til et nyt materiale, som man kan bygge møbler af.
Som noget nyt præsenterer akademiet i år både en fysisk udstilling på campus på Holmen og en online-udstilling, der begge åbner i dag kl. 10.00.
På den fysiske udstilling kan man se projekter af mere end 200 arkitekter og designere, hvoraf størstedelen også kan opleves i den digitale onlineudstilling.
SOLUTIONS – fysisk udstilling er åben fra 2. august – 20. august. Dagligt fra kl. 10-17. Danneskiold-Samsøes Allé 51, 1435 K.
SOLUTIONS - online-udstilling kan ses her
Eksempler på projekter
Olieboreplatform transformeret til futuristisk økosystem på melorme
Pavels Liepins-Hedström har i projektet “ InXects” arbejdet med et fremtidsscenarie på Færøerne i år 2100: Plastik har fyldt havene, fiskeeksporten er ophørt, vandstigninger har ændret landskab og byer – og de tidligere olieplatforme er tømt for funktion, da olien er sluppet op. I dette scenarie skaber han et selvforsynende økosystem ved at omdanne en tidligere olieplatform til et futuristisk højhus, hvor der foregår en helt ny form for produktion, der baserer sig på melorme! Ormene næres nemlig af at spise plastik fra havet, og mennesker kan spise ormene, der har høj proteinværdi. De kan bruges til gødning, som bruges til dyrkelse af grøntsager – og de udklækkede billers skeletter kan omdannes til bioplast. På den måde kan man rense havet og samtidig skabe et selvforsynende økosystem og en ny eksportkilde.
Se en lille film om projektet her
Arkitektur i Grønland bygget på gletsjerstøv og kajak-teknikker
Sofie Angelie Hovgaard undersøger i projektet ”Glacial dust as a building material”, hvordan man kan benytte og forhøje værdien af støv fra gletsjere i Grønland, såkaldt ”glacial dust” som et nyt lokalt byggemateriale. I dag importerer Grønland nemlig både materialer og arbejdskraft fra Danmark til deres byggeri. Projektet viser, hvordan man dels kan arbejde med gletsjerstøv som byggemateriale, og hvordan særlige grønlandske konstruktionsteknikker, man kender fra de traditionelle trækajakker, kan overføres til arkitekturen i Grønland.
Havnehotel på Lolland samler stemninger og mursten fra tomme huse
Lykke Østerby Arnfred og Michelle Sabine Malling tager afsæt i en aktuel problematik i Lolland Kommune, hvor der lige nu er over 3500 tomme huse – hvoraf mange er nedrivningstruede. I projektet ”Havnehotellet” har de to kandidater arbejdet med en håndfuld specifikke tomme huse, der ligger på kajen i Nakskov Havn. Her foreslår de en ny bygning, et mindre havnehotel med fællessal, der kan benyttes af hele byen. Hotellet indlejrer historien fra byen og de tomme huse, da det er konstrueret af materialerne fra de tomme huse samtidig med, at hotellet rummer stemninger og historiske kulturelle værdier fra Lolland.
Fremtidens letbane bygger kulturel bro mellem bydele
Stefan Perriard - der er prisvinder ved en af verdens største transportdesignkonkurrencer, Movin'On Michelin Challenge Design 2021, har i sit afgangsprojekt ”Copenhagen Light Rail ”arbejdet videre med temaet om innovative grønne transportløsninger til fremtiden. Han tager afsæt i den planlagte letbane, der skal etableres fra Nørrebro, over Tingbjerg og til Høje Gladsaxe, hvor han giver sit fantasifulde bud på, hvordan den eldrevne transportform kan inddrage byen og borgerne, og ikke alene blive en intelligent teknologisk løsning, men også skabe en kulturel bro mellem de forskellige og brogede bydele ruten løber igennem. Vognene designes råt og sofistikeret med inspiration fra bydelene, i bl.a. træ og glas, de kan bruges som små pop-up butikker eller udstillingsrum, og langs ruten er placeret vogne, der kan samle til socialt fællesskab.Fra slidt uldtekstil til byggemateriale i nye møbler
Trine Skødt tager i projektet ”From wool waste to ressource” afsæt i tekstilindustriens markante klimatryk - i Danmark afbrændes 42.000 ton tekstilaffald årligt. Hvordan kan vi fremover håndtere de enorme mængder tekstiler, så de ikke går til spilde? Med afsæt i dialog med Århus Universitet har hun undersøgt en teknik, hvor man tilsætter ioniske væsker til bl.a. gamle sweatre baseret på uld og kunstige fibre. De opløses i væsken, og der udskilles polymere, som kan anvendes i nye faste og lette materialer. Hun har eksperimenteret med materialernes overflader, sammensætninger, farver og hårdhed. Materialerne kan herefter bruges fx som pladeelementer i møbeldesign.Ilt på farten: Nyt intelligent design til KOL-patienter
Kirstine Bach og Nanna Gammelgaard Andersen har i projektet ”Intelligent solution for oxygen treatment” arbejdet med et system for KOL-patienter, der modtager iltbehandlinger i deres hjem. I dag lider mange KOL-patienter bl.a. af angst for, at de ikke får den rigtige mængde ilt, de behøver, hvilket afholder dem fra at komme ud, social kontakt og daglig motion. Kandidaterne har arbejdet med designet af et intelligent teknologisk system, der består af en sensor, der kan fastgøres på huden og registrerer det præcise iltbehov hos patienten, hvilket er en helt ny og fleksibel funktion for brugeren - en letvægtsflaske, der gør det muligt, at have ilten med, også når man går ud – og en station, hvor man kan optanke ilten i hjemmet. Dermed kan dagligdagen gøres mere tryg, og bevægeligheden komfortabel og mindre krævende. KOL er den tredje mest hyppige dødsårsag i verden, og projektet har derfor store potentialer – også på globalt plan.