Schneider Electric: Digitale bygninger og specialiserede jobs
Intelligente og automatiserede bygninger er allerede virkelighed og bliver det kun i endnu højere grad i de kommende år. Hos Schneider Electric forventer man en bygningsfremtid med åbne, forbundne systemer, høj energieffektivitet og langt mere specialiserede arbejdskompetencer.
Udviklingen frem mod mere digitaliserede bygninger betyder ikke tab af arbejdspladser – men derimod mere specialiserede jobfunktioner og -kompetencer.
Det mener Gustav Gustavsson, Vice President for Digital Energy hos Schneider Electric som svar på frygten for, at folk mister arbejde i skyggen af den digitale udvikling:
-Tværtimod tyder alt på, at der bliver mere – og bedre – arbejde at hente. Jo flere analytiske redskaber, systemer og digitale løsninger, der taler sammen, desto hurtigere kan vi f.eks. opdage fejl og ikke bare gå rundt og lede efter dem. Så der bliver mindre generaliseret og langt mere specialiseret arbejde i fremtiden, påpeger Gustav Gustavsson, der selv har mærket udviklingen positivt i sin egen afdeling.
Få bygningen med ind i den digitale tidsalder
Schneider Electric er i dag en global specialist i bl.a. digital automatisering, energioptimering og -styring af bygninger. Udviklingen på området er gået rigtig stærkt i det seneste tiår, og farten bliver på ingen måde sat ned over de kommende år, forudsiger Gustav Gustavsson. Men hvis vi taler konkrete tilfælde som f.eks. et mellemstort firma, hvordan kan Schneider Electric så bidrage med den digitale modernisering af virksomhedens faciliteter?
-Vi kan hjælpe med at få bygningen ind i den digitale tidsalder. Gøre den intelligent, samtidig med at der sikres grønne energiløsninger. Det gælder uanset om det er store, mellemstore eller små virksomheder, eller om der f.eks. er tale om hospitaler, industribygninger eller små virksomheder, fordi det er skalérbare og skræddersyede løsninger, hvor man alt afhængigt af behov og type virksomhed kan opnå forskellige fordele og skabe nye synergier, siger Gustav Gustavsson.
Når man gør en forskel for fremtiden
Schneider Electric repræsenterer en holistisk tankegang, der binder parametre som digital intelligens, grøn tænkning og energieffektivitet sammen, især hvis man vel at mærke handler lidt langsigtet:
-Der er stadig meget fokus på pris og den billigste løsning. Men så ser man først ulemperne senere og taber i virkeligheden bare penge på det i sidste ende. Her er det vigtigt at tænke i bl.a. livscyklusanalyse og intelligent kontrol, der vil spare virkelig meget CO2. Vi må erkende, at energiforbruget i bygningerne står for omkring 40 % af al energiforbrug i Danmark. Så der er meget at gøre, og det er også dét, der gør det så spændende at arbejde med. At vi kan gøre en forskel, betoner Gustav Gustavsson.
En fremtid med åbne og forbundne systemer
Der er således indlysende fordele at hente ved digital automatisering og styring af bygninger. Men der er naturligvis også risici, der skal håndteres. Og når man har at gøre med åbne systemer i bygninger, så bliver cyber-sikkerhed også desto mere vigtig, og den udvikling bliver kun endnu mere udtalt i årene frem ifølge Gustav Gustavsson. Men hvis man spørger til den generelle udvikling på området over de nærmeste 5-10 år, så peger pilen uanset risici kun i en endnu mere specialiseret og helhedsorienteret retning:
-Vi vil se mere fokus på åbne og forbundne systemer. Der vil altid komme nye produkter til på markedet, og stand-alone systemer vil ikke fungere. De skal arbejde sammen, så der skabes synergi og nye fordele. Man vil se meget mere ind i livscyklusanalyser, når man konstruerer bygninger, for at kunne skabe smarte bygninger, hvor forbruget svarer til produktionen, og hvor der er tænkt i hele bygningens cyklus fra start. Det er en udvikling, der allerede er i fuld gang. Men vi vil komme til at se meget mere af det i fremtiden og for alvor mærke effekten om nogle år, slutter Gustav Gustavsson.