<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Skal du vælge et laminatgulv eller et ægte trægulv
Skal du vælge et laminatgulv eller et ægte trægulv

Skal du vælge et laminatgulv eller et ægte trægulv


Står du for at skulle have lagt et nyt gulv eller have renoveret det gulv, du har, så kan et laminatgulv godt være den bedste og nemmeste løsning for dig.

Der er flere gode grunde til at vælge et laminatgulv frem for et ægte trægulv. Udseendemæssigt er der ikke den store forskel, det er bare på flere måder meget nemmere at have med at gøre.

Ønsker du et trægulv, kan du vælge imellem et af ægte træplanker eller et af laminat, som ligner træ virkelig meget.

Det er ikke sværere at montere et laminatgulv end, at du godt selv kan klare det, hvis du har hænderne skruet godt på. Du kan også vælge få en fagmand til det uden, at det behøver at koste en formue.

Ægte træ eller laminat?

Ægte træ har været brugt i århundreder som gulvbrædder. Det er et kønt, holdbart og naturligt materiale. Men det er også tungt at arbejde med. Det kræver et vist håndelag at lægge et jævnt og flot trægulv, hvor not og fer skal passe fuldstændigt sammen. Træ er et blødt og modtageligt materiale.

I visse rum, som køkken og entré kan det være temmelig upraktisk, hvis du har børn eller hund, for det tager meget let imod snavs, og så kan det være svært at holde helt rent og pænt.

Et laminatgulv er et langt lettere materiale at arbejde med. Det vejer ikke ret meget i sammenligning med de ægte planker, og det ligner faktisk ægte træ til forveksling. Man kalder også sådan et gulv for et klik-gulv. Det henviser til, at de enkelte plader ligesom klikkes sammen. Så sidder de godt og solidt sammen. Det er til at arbejde med for de fleste gør-det-selv-folk.

Klikgulvet har en meget hård og glat overflade, hvilket gør det meget nemt at holde rent. Det holder også meget fint til, at både børn og kæledyr færdes på det.


Hvilken gulvtype skal du vælge?

Om du ender med at vælge den ene eller den anden type gulv, kan bero på flere argumenter. Har du hverken dyr, børn eller kvinder på stiletter, så står det dig helt frit for, om du vælger det ene eller det andet gulv.

Ved du dog, at gulvet vil blive udsat for et vist dagligt slid, så kan det være mest praktisk med et klikgulv.

Synes du mest om tanken om at have et ægte træplankegulv, så må du vælge det og så tage det, som det kommer. Et trægulv kan i øvrigt både afhøvles og slibes, og så bliver det så smukt og velduftende som nyt igen.

Et klikgulv har mindre sjæl og større praktisk værdi. Så der er argumenter både for og imod både det ene og det andet slags trægulv.


Vil du lægge et klikgulv selv eller hyre en fagmand til det?

Hvis du beslutter dig for at lægge et klikgulv selv, så bør du selvfølgelig sætte dig godt ind i, hvordan du bedst gør det, inden du sætter gang i projektet.

Hvis du klikker på linket, så bliver du sendt hen til en artikel, hvor der netop er fokus på montering af klikgulv. Her får du god vejledning gennem hele processen, sådan at du er så godt rustet til opgaven som muligt.

Tænker, efter at du har læst vejledningen, at det nok alligevel bliver en for stor handyman-opgave for dig, så er det fair nok. Selv om det ikke er den sværeste gør-det-selv-opgave, så kræver det nu alligevel noget at få klikgulvet lagt pænt og jævnt og med en ordentlig finish.

Hvis du beslutter dig for at hyre en gulvmand til at få lagt gulvet, så vil du også inden på den samme side kunne blive linket til at få tre uforpligtende tilbud på opgaven. Så kan du i ro og mag læse deres respektive tilbud igennem og eventuelt beslutte dig for at vælge et af dem.


Rengøring af trægulve

Er der tale om et klikgulv, så er det meget nemt at holde rent. Det skal bare støvsuges og vaskes regelmæssigt, så holder det sig fint rent.

Med hensyn til et ægte plankegulv så kommer det an på, hvilken efterbehandling gulvet har fået i forhold til, hvordan du bedst holder det rent. Er gulvet lakeret, så skal det renholdes lige som laminatgulvet. Er det olieret, må du endelig ikke vaske det i skrappe rengøringsmidler, men kun med brun sæbe. Det kan godt tåle at blive støvsuget.


Vælg den rette støvsuger til dit gulv

Der kan faktisk være ret store forskelle på støvsugere, især til de hårdere gulve. Selv om de i princippet kan det samme, nemlig støvsuge, så kan der være forskel fra støvsuger til støvsuger, hvad dens styrker og svagheder er.

Når det drejer sig om trægulve, så bør du gå efter de bedste støvsugere til trægulve, når du er på udkig efter den bedst egnede støvsuger. Det er væsentligt, at støvsugeren er både effektiv og skånsom, når den skal bruges på trægulve. Især de ægte træplankegulve kan være lidt sarte i det. Særligt de gulve, som ikke er lakerede. Men også lakerede gulve kan være følsomme over for en støvsuger, der kan risikere at ridse.

Det er i det hele taget vigtigt, at du vedligeholder og rengør trægulvet på den mest skånsomme og alligevel effektive måde. Gør du det, så vil du blive belønnet med et smukt gulv, der holder sig flot i årevis. Så pas godt på dit nye gulv, når du får lagt det - uanset om det er lagt af ægte træplanker eller af laminatstykker og om, du selv eller en fagmand lægger det.