Træ fra lokale skove giver et grønnere byggeri
I dag er omkring 320 millioner hektar skov PEFC-certificeret, hvilket betyder at bæredygtigt træ er tilgængeligt overalt i verden. Det er et stort skridt i den rigtige retning for den bæredygtige udvikling, og det giver industrier, som f.eks. byggeri, muligheden for at vælge et bæredygtigt materiale frem for de energikrævende som de ofte benytter i dag.
Men selvom der tages ekstra hensyn til skovenes biodiversitet, genplantning og et særligt fokus på at undgå skovrydning, er det også vigtigt at fokusere på at hente træet lokalt. Hovedparten af den mængde af PEFC-certificeret træ, som virksomheder benytter i Danmark, kommer fra lokale skove. Det vil vi gerne gøre endnu bedre, så vi har ressourcer nok til at fuldføre vores ambitioner om at benytte træ i langt højere grad. Hvis vi handler lokalt – enten i Danmark eller med vores nærmeste naboer – sparer det os for mange unødvendige omkostninger. Det gælder både økonomisk, men også på klimaregningen, og derudover bliver forsyningssikkerheden højere. Det burde ganske enkelt være naturligt at handle lokalt.
Bæredygtigt lokalt træ
Næsten 300.000 hektar skov er PEFC-certificeret i Danmark, hvilket svarer til cirka halvdelen af de danske skove. Vi ser fortsat en positiv udvikling i antallet af hektarer, da nye skovejere vælger at certificere deres skove. Det er nødvendigt, hvis vi ønsker at tilbyde bæredygtigt træ i Danmark i de mængder, som er efterspurgt af danske virksomheder. Vi er nødsaget til at øge omfanget af certificeret skov, både i Danmark og i Norden,
En af de virksomheder, som efterspørger PEFC-certificeret træ fra nordiske skove er træspærproducenten Palsgaard Spær. De ønsker at passe på skovene, beskytte skovens dyreliv og selvfølgelig plante ny skov, da det er essentielt for deres egen eksistens. Derfor har de taget et aktivt bæredygtigt valg om at lade sig certificere og benytte PEFC-certificeret træ i deres produkter.
-Træ er vores byggeklods og essentiel for vores virksomhed, derfor er det utrolig vigtigt for os at skovenes fremtid sikres, og det gøres den bedst gennem certificering. Vi ønsker, at det træ vi bruger i vores produkter, kommer fra bæredygtigt forvaltede skove, forklarer Tobias Smith, divisionsdirektør hos Palsgaard Spær.
Kan efterspørgslen følge med, eller skal vi går på kompromis med bæredygtigheden. Nej! Er det klare svar fra PEFC Danmark, Morten Thorøe:
-Heldigvis er PEFC stærkt funderet i hele Norden. Her gør mange små bække en stor å, da de små skovejere, som ønsker at bidrage til den bæredygtige omstilling, er PEFC-certificeret. Den stærke position i Norden giver de danske virksomheder muligheden for også i fremtiden at handle lokalt og bæredygtigt.
Læs også:
Interview med Dennis Thaagaard, idémand bag Villa Grenaa: Fremtidens byggeri bliver bæredygtigt
Nye muligheder for at opnå fremtidige mål
Palsgaard Spærs prioritering om at lade sig certificere skyldes også, at de kender træs potentiale. For ikke nok med at træ har en helt speciel styrke til at modstå en voldsom belastning, så har træ et kæmpe potentiale i fremtidens byggeindustri. Træ opbevarer nemlig CO2 svarende til ca. 20% af træets vægt (FAO), som forbliver i biomassen selvom træet fældes.
Dette kan være en del af løsningen på de problematikker, som FN ønsker at løse vi Verdensmålene. Med et ønske om at bygge flere bæredygtige byer og lokalsamfund (Mål nr. 11) og skabe bedre industri, innovation og infrastruktur (Mål nr. 9) lægger FN op til, at byggeindustrien skal gennemgå en stor forandring for at leve op til målene/ambitionerne for 2030. For at opnå dette er træ en helt afgørende ressource.
Men som Tobias Smith fra Palsgaard Spær pointerer, så nytter det ikke noget, at vi øger brugen at råtræ markant, hvis ikke vi samtidig sikrer os, at træet kommer fra ansvarligt bæredygtigt skovbrug:
- Vi håber at vores eksempel og bæredygtige strategi kan være til inspiration for andre virksomheder, som arbejder med træ. Derved kan vi sætte skub i byggebranchen for sammen at gøre en stor indsats i omstillingen af vores samfund, hvor vi benytter træ fra lokale skove, forklarer Tobias Smith afsluttende.