
Undgå skimmelsvamp i dit nybyggede hus
Du har lige bygget drømmehuset – eller måske er du stadig i gang. For at det hus kan danne rammen om dit familieliv i de næste mange år, skal det også holdes sundt og fri for skimmelsvamp. Det hele starter med et godt indeklima.
Dårligt indeklima kan føre til problemer med fugt og skimmelsvamp i nye huse såvel som i gamle huse. For at skabe et godt indeklima kan du naturligvis vælge mellem flere tekniske løsninger i byggeriet, men der er også små ting, som du kan gøre i hverdagen og skabe en stor forskel.
Mål luftfugtigheden i din bolig
Fugt er en hel naturlig del af vores hverdag. Bare ved at være til udskiller vi mennesker allerede fugt i vores omgivelser. Derudover kommer vores bade, madlavning, vasketøj og meget mere. Det er ikke den naturlige udskilning af fugt alene, som er farlig for dit hus og helbred. Men for store mængder fugt, som får lov til at blive hængende i rummene, kan gøre udslaget.
Kig efter kondens på indersiden af ruderne, skimmelprikker på vægge og i fuger mellem klinkerne eller om der lugter dårligt, når du har været væk hjemmefra længe.
Det er nemlig klassiske tegn på, at indeklimaet trænger til ekstra opmærksomhed. Der er ikke nødvendigvis tale om alvorlige udbrud af skimmelsvamp endnu.
Anbefalingerne for luftfugtighed i din bolig lyder, at den ikke bør overstige 40-45 procent om vinteren eller 60-65 om sommeren. Grænsen er lidt højere om sommeren, da luften er varmere på denne årstid og dermed ofte mere fugtig. Derfor er det næsten umuligt at holde luftfugtigheden længere neden på denne tid af året.
Nøglen til et bedre indeklima er masser af udluftning. Få skiftet luften med gennemtræk tre gange om dagen. Sæt det eventuelt i system, så det er nemmere at huske: når du står op, når du kommer hjem fra arbejde og inden du går i seng om aftenen.
Kend de klassiske symptomer
Begynder du eller andre af familiens medlemmer at være generet af klassiske symptomer på skimmelsvamp, må du ikke lade dig snyde af, at I bor i et helt nyt hus.
De klassiske symptomer kan være gener som irriterede og kløende øjne, hoste, hovedpine, træt og allergi. Ofte forsvinder symptomerne sammen med bekæmpelsen af skimmelsvampen, men i tilfælde med længerevarende påvirkning kan det få alvorlige konsekvenser – ikke kun for huset men også for helbredet. I nogle tilfælde udvikler de eksponerede personer astma, allergi eller kronisk bronkitis.
Vi reagerer alle forskellig. Nogle får en kraftig reaktion på dårligt indeklima, fugt og skimmel, mens andre næsten ikke mærker det. Ofte er børn mere følsomme end voksne. For at være på den sikre side, anbefaler vi altid, at du overvejer en undersøgelse for skimmelsvamp.
Hvis du fanger et udbrud tidligt, kan du langt nemmere begrænse skaderne og bekæmpe væksten. Alt efter udbruddets størrelse og karakter, anbefaler vi som regel, at du allierer dig med professionelle fagfolk. De har både erfaringen og udstyret til at bekæmpe skimmelsvamp hurtigt og effektivt for dig.