<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Ung arkitektduo vinder skolekonkurrence i Helsinki
Ung arkitektduo vinder skolekonkurrence i Helsinki

Ung arkitektduo vinder skolekonkurrence i Helsinki

PROJEKTER Institutioner Uddannelsesprojekter

Med forslaget “Skovlysning” har København-baserede Fors Blomqvist vundet førstepræmien i en finsk arkitektkonkurrence om den nye Maatullin folkeskole, børnehave og legeplads i Helsinki.

Forslagsstillerne Sofia Fors Adolfsson og Rebecka Blomqvist Petersen er nogle af meget få udenlandske arkitekter, der har vundet en åben arkitektkonkurrence for en skole i Finland, et land hvis skolesystem er blevet internationalt anerkendt. Konkurrencejuryen roste forslaget, især for dets intime interiør, hjemlige skala og landskapsdesign. I motiveringen står der ”naturen er projektets kerne, der opleves fortsætte ind i bygningens indre”.

 

Skovlysning” er en urban skovskole inspireret af sin placering i et frodigt parkområde i Helsinki-forstaden Tapulikaupunki. Skolens funktioner fordeles i en samling træbygninger, der omgiver den grønne, cirkulære gårdhave “Skovlysning”. Opdelingen af programmet sætter rammerne for et skolemiljø i menneskelig skala, hvor elever i alle aldre kan orientere sig og føle sig hjemme. Den centrale gård er hjertet af bygningen, hvor studerende og beboere i området kan mødes, lære og deltage i begivenheder i et grønt og inspirerende miljø.

 

01_I Maatullin-skolens interiør, facade og konstruktion er træ konsekvent brugt. Materialet har en lang historie i den nordiske byggetradition og dets taktile kvaliteter skaber indbydende og trygge rum for skolens brugere. Træfacadens lodrette elementer er inspireret af træstammer og skaber et dynamisk spil mellem konstruktion og natur for at forstærke billedet af en skole i skoven. Skolens fem facadetyper fremhæver hver bygningsbloks unikke program og karakter.


I alle dele af skolen har elever og lærere visuel kontakt med den omgivende natur, hvilket i mange studier har vist sig at forbedre læring og bidrage til mental velvære.

 

02_Courtesy of Fors Blomqvist
03_Courtesy of Fors Blomqvist 3
 
  

Landskabsdesignet er designet til at bevare eksisterende vegetation og topografi samt styrke områdets naturlige karakter med lokale planter inspireret af Finlands skove. Den parklignende skolegård er opdelt i sociale og aktive områder samt stille koncentrationsrum. Tættest på skolen er en række læringshaver, der understøtter udendørs undervisning og har til formål at styrke børns forståelse og respekt for naturen.

 

Om arkitekterne

Fors Blomqvist er et designsamarbejde mellem arkitekterne Sofia Fors Adolfsson og Rebecka Blomqvist Petersen, der begge er uddannede arkitekter fra Det Kongelige Akademi i 2013 og 2018. Arbejdet er drevet af en fælles interesse for at skabe arkitektur med empati og opmærksomhed over for fremtidige brugeres behov og oplevelser i både rumlig og bymæssig skala. Arkitektduoen har både danske, svenske og finske familiebånd, hvilket bidrager til en interesse for nordisk kultur og arkitekturtradition. Med stor opmærksomhed på materialer og detaljer udfordrer de grænsen mellem nutid og kulturarv for at skabe bygninger med langsigtet relevans.

Anbefalede artikler