Ungdomsboliger med grafisk og levende facade af WE Architecture
Ungdomsboligerne for enden af Bavnehøj Allé i Sydhavnen er særligt kendetegnet ved den spektakulære træfacade, der danner et patchwork-udtryk af lodrette og vandrette fyrretræslameller.
Facadens kassettesystem består af trælameller, der er anbragt i et skiftevis vandret og lodret system i et nærmest mosaisk mønster, der giver et varieret bygningsudtryk, og som ikke efterlader to lignende hjørner på bygningen. Medstifter og partner hos WE Architecture, Marc Jay, fortæller, at valget af træ er sket ud fra de æstetiske kvaliteter, samtidig med det CO2-neutrale træ har en holdbarhed på 50 år, hvor det ældes med ynde og bibeholder sine mange egenskaber gennem hele sin levetid. Han fortæller:
- Målet med facaden er at skabe en levende og varm bygning, hvor grænserne mellem ude og inde udviskes. Når dørene til boligen åbnes, fungerer lamellerne på altanerne med deres lukkede karakter, som en udendørs væg der giver privathed i forhold til forbipasserende, fortæller og tilføjer, at de to diagonale boligblokke er placeret direkte i linje med den nord- og sydlige akse, så beboerne kan drage maksimal fordel af sollyset, såvel som udsigten over Vestre Kirkegård.
De nyopførte ungdomsboliger sætter med deres rummelighed og høje detaljegrad nye standarder indenfor studie- og ungdomsboliger i Danmark. Bavnehøj Allé udgør 40 ét-værelses lejligheder på 38-45 m2 – alle med en loftshøjde på 3 meter og generøse altaner på 5-6 m2. Komplekset består af en enkel disposition af to diagonale blokke forbundet af en centralt placeret svalegang på tværs af alle etager.
- De rummelige og semi-transparente altaner fungerer som en naturlig forlængelse af lejlighederne, filtrerer sollyset og beskytter lejlighederne mod overophedning. Intet af dette fratager hverken lysindfald eller udsigt, siger Marc Jay.
Trælamellernes legende skyggespil
Med inspiration hentet fra Vestre Kirkegårds gamle egetræer og deres naturlige spil med lys og skygge skaber trælamellerne en lignende oplevelse. I dagslys danner lamellerne et legende og omskifteligt skyggespil modsat om natten, hvor facaden belyses indefra af det integrerede lys, der afslører dets dybde og variation. Det giver et vekslende udtryk døgnet rundt. Ligeledes er facaden præget af kontrasten mellem betonens kølige og hårde udtryk og det varme og bløde i form af træbeklædningen. Samspillet mellem kontraster præger også detaljeringen af lejlighederne.
Arkitekterne håber, at bygningens særlige karakter vil gøre den til et lokalt landemærke, et arkitektonisk vartegn, beliggende på grænsen mellem byen og det grønne.
- Det er hensigten, at Bavnehøj Allé differentierer sig fra de omkringliggende karréer, og kan ses som en kommentar til den generelle byggestil og meget sammenlignelige detaljering, der præger København for tiden. Bavnehøj Allé er som en ungdomsbolig et godt eksempel på, hvordan man kreativt kan højne detaljeringsgraden og standarden indenfor boliger, afslutter Marc Jay fra WE Architecture.