
Ambitiøst kontorbyggeri i træ vinder Lavemissionspris
Det 31.000 m² store kontorbyggeri WoodHub i Odense vinder prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri 2024 for sin skalerbare anvendelse af træ og lave CO₂-aftryk.
På trækonferencen Build in Wood i København er WoodHub i Odense blevet kåret som Årets Lavemissions Træbyggeri 2024. Projektet, som er det største kontorbyggeri i træ opført i Danmark til dato, anerkendes for at demonstrere, hvordan træ kan anvendes i stor skala som alternativ til beton og stål – og dermed bidrage til en lavere miljøpåvirkning.
Bag prisen står foreningen Træ i Byggeriet, og den gives til byggerier, der dokumenterer lave CO₂-aftryk og opfylder kravene i den frivillige lavemissionsklasse.

Et signal om fremtidens byggeri
Med sine seks etager og 31.000 m2 rummer WoodHub otte statslige institutioner og op til 1.600 arbejdspladser. Konstruktionen er opført i massivtræ med synlige træsøjler og anvender CLT-dæk og præfabrikerede trækassetter med integrerede vinduer – løsninger, der kombinerer effektiv opførelse med høj arkitektonisk kvalitet.
- WoodHub viser, hvordan træbyggeri kan skaleres op og samtidig opnå betydelige CO₂-reduktioner. Det sker uden at gå på kompromis med fleksibilitet, anvendelighed eller et sundt indeklima – kvaliteter, som understøtter moderne byggeri, fortæller Martin L. Petersen, bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet, i en pressemeddelelse.
Projektets aktører
Bygherren er Bygningsstyrelsen, mens NCC har varetaget totalentreprisen. Arkitekt på projektet er C.F. Møller Architects, og Artelia har fungeret som rådgivende ingeniør. Kælderen udgør yderligere 5.000 m2, hvilket bringer det samlede areal op på 36.000 m². Den vægtede LCA-beregning for bygningen lyder på 8,3 kg CO₂-ækv./m²/år – inden for grænsen for lavemissionskontorbyggeri.
– Prisen som Årets Lavemissionsbyggeri er en stor anerkendelse af den fælles indsats for at flytte grænserne for, hvad der er muligt med træbyggeri i stor skala – både arkitektonisk, teknisk og klimamæssigt, siger Thue Borgen Hasløv, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects i en nyhed.
Skarpt finalefelt med stærke bud
WoodHub løb med sejren i et felt med flere markante projekter. Blandt finalisterne var erhvervsbyggeriet STARK i Næstved, der er en trækonstruktion med genbrugstræ i facadebeklædningen. Desuden den svanemærket Daginstitutionen på Mosevej i Kolding, som er opført som modulbyggeri i træ med fokus på kort byggetid og lavt klimaaftryk.
– Træ vinder frem i byggeriet, og vi ser et stigende antal projekter, som kombinerer lave emissioner med arkitektonisk kvalitet. Det glæder os, at fremtidens byggeri i endnu højere grad har blikket rettet mod træ som materiale. For det er der behov for, hvis vi i Danmark skal leve op til vores ambition om at nedbringe vores CO2-aftryk med 70 % inden år 2030, slutter Martin L. Petersen.

Kriterier for nominering til Årets Lavemissions Træbyggeri
Prisen Årets Lavemissions Træbyggeri tildeles aktører i byggebranchen, som demonstrerer, hvordan træ som primært byggemateriale kan anvendes i projekter med dokumenteret lavt klimaaftryk. Formålet er at fremhæve løsninger, der både teknisk og arkitektonisk viser vejen for lavemissionsbyggeri i Danmark.
For at komme i betragtning til prisen skal et byggeri leve op til følgende kriterier:
- Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2024
- Byggeriet skal være et træbyggeri
- Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende BR18 regler udført med LCAbyg
- Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til lavemissionsklassen
- Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret.
Fakta om WoodHub
Kontorbyggeri: Seks etager
Samlet klimapåvirkning: 8,3 kg CO2-ækv./m2/år
Areal: 31.000 m2
Bygherre: Bygningsstyrelsen
Entreprenør: NCC
Arkitekt: C.F. Møller Architects
Ingeniør: Artelia