Tobaksbyen, i København. Genbrug og transformation af gammel tobaksfabrik, der i dag fungerer som studenterboliger
Arkitekturen har brug for en agenda med klimahensyn nu
Der er behov for at finde ud af, hvordan vi bygger bedst bæredygtigt og der er brug for retningslinjer, hvis vi skal modsvare klimaets udfordringer, mener Marianne Ibler, arkitekt Ph.d.
- Byggesektoren vil på egen hånd kunne trække os alle sammen med ned, medmindre vi skifter kurs.
Sådan står der skrevet i bogen Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent, af Thomas Hebsgaard, Mads Nyvold og Rasmus Thirup Beck. Der er grund til bekymring.
Verdens bygninger udgør i dag en af de største trusler mod klimaet. Med de sidste årtiers knald på byggebooms og arkitekturudvikling i f.eks. byer som København, Oslo eller Århus, er der grund til at tænke over løsninger og en dagsorden for arkitektur.
Marianne Ibler, Arkitekt
Klimasituationens alvor kalder på at hele byggebranchen tager ansvar – de der bestiller, tegner og bygger arkitektur. Der er brug for en klart formuleret dagsorden. Også for de der skal tegne fremtidens huse, som måske er de allervigtigste, mener Marianne Ibler, arkitekt Ph.d. Hun fortæller:
- Vi må sætte ord på, hvordan vi bedst videreudvikler arkitekturen. Som konkrete løsninger eller ideer til, hvordan vi kan skabe arkitektur, der tager højde for klimaændringer og for design.
Hun har derfor stået bag den nye bog Points for Nordic Contemporary Architecture, som giver inspiration til, hvad man må huske på, hvis man skaber klimavenlig smuk arkitektur.
Der er ikke tradition for konkrete ”hands-on” agenda-bøger med tips til, hvad man kan gribe til, men emnet er så vigtigt, at der er grund til at sætte ord på, mener hun.
Hotel Ottilia, i København. Transformation af en eksisterende gammel bygning i Carlsbergbyen
Derfor foreslår hun fem punkter til, hvordan arkitekturen kan gøres bæredygtig. 10 tegnestuer, f.eks. Arkitema, Mangor&Nagel og ERIK arkitekter har bl.a. været med til at sætte ord på, hvad der er vigtigst for fremtidig arkitektur. Samt har arkitekter fra Norge, Sverige og Finland.
Norden må gå forrest
Et af argumenterne for bogen er også, at nordisk arkitektur siden årtusindskiftet har været genstand for udlandets interesse og at vi fortsat bør leve op til det.
Marianne Ibler fortæller: - Vi må benytte os af lejligheden til at handle på bedste vis og tage hensyn til klimaet og vores nordiske høje niveau af arkitektur. Det ville være så ærgerligt ikke at være i front med bæredygtighed og designfærdigheder som vi har været vant til og som de fleste vel er stolte over, tilføjer hun og spørger retorisk, om mon ikke mange mennesker kloden rundt beundrer f.eks. Arne Jacobsens stole, Jørn Utzons opera i Sydney eller LEGO klodser.
Byggebooms vidner om hvor meget byggemateriale, der er brugt i de sidste årtier og problemet er, at materialer som f.eks. beton og stål forsvinder hurtigere end naturen skaber dem. Behov for handling er derfor større end nogensinde, mener Marianne Ibler.
“Om bogen Points for Contemporary Nordic Architecture”
Points for Contemporary Nordic Architecture
Forfatter og redaktør: Marianne Ibler, Arkitekt MA, Ph.D.
Bogen indeholder 5 punkter og forslag til fremtidens arkitektur.
Den viser også nye bygninger som eksempler, tegnet af fra 10 nordiske tegnestuer:
Arkitema, Mangor&Nagel, /Gjørtz/Andersen/Arkitekter, ERIK arkitekter, Anna Maria Indrio/C.F. Møller, Wingårdhs, Lundhagem, Atelier Oslo, Knut Hjeltnes Arkitekter, Helin & Co arkitekter.
Udgivet d. 3. december 2021