
Børnehuset Askov-Malt – hos skala architecture har de i forvejen stor erfaring med indlevende projekter til de mindste, og derfor stræber tegnestuen også efter at skabe de bedste rammer for udfoldelse og udvikling i de kommende institutioner.
Arkitekturen i to nye børnehuse leger med egnens natur
Konkurrencen om Vejens to nye daginstitutioner blev vundet af skala architecture med design, der forener bygninger, lokalområdets natur og legemuligheder i landskabet for at give børnene de bedste rammer til at udfolde sig.
Hos skala architecture stræber man efter at skabe de bedste rammer for udfoldelse og udvikling hos de mindste i daginstitutioner, og arkitekterne har netop vundet konkurrencen om at tegne børnehusene Askov-Malt og Kongehøj. De to projekter i Vejen, der er samlet i én totalrådgiverkontrakt.
Naturskønne Vejen har sine helt særegne omgivelser, hvor bølgende, åbne marker og enge i samspil med tættere beplantning præger området. Visionen for skala architecture er, at de to daginstitutioner skal indeholde de samme kvaliteter, så de kan mærke, at de hører til lokalt.
– Vi ønsker, at det fremtidige udelandskab knyttet til børnehusene skal indeholde samme kvaliteter som det egnskarakteristiske lokalområde. Det skal støtte op om børnenes daglige udfoldelse via naturens mange iboende kvaliteter som lærings-, bevægelses- og fordybelseslandskab, fortæller Julie Ankjær, kreativ chef hos skala architecture i en pressemeddelelse.
Fra bedømmelsesrapporten lyder det blandt andet om vinderprojektet:
– Projektet fremstår samlet set meget overbevisende og gennemarbejdet med en god balance mellem materialevalg, bygbarhed, bæredygtighed og økonomi samt funktionelle og indlevede rammer for daginstitutionen – både ude og inde.
Der er også lagt vægt på sammenhængen mellem de to institutioner, der alligevel har hver sine kendetegn:
– Forslaget lever med sin arkitektur og disponering på fortrinlig vis op til lokalplanernes intentioner om bebyggelsens skala, arkitektonisk udtryk og sammenhæng med de eksisterende bebyggelser. […] Slægtskabet er tydeligt institutionerne imellem. Alligevel understreges stedsligheden med valg af gule teglsten i Kongehøj, der genfindes i parcelhuskvarteret, og røde teglsten i Askov‐Malt med reference til den lokale skole.
Hjerterum
Begge børnehuse bliver bygget op om det, arkitekterne beskriver som hjerterummet. Det skal udgøre husets kerne, hvorfra forskellige aktivitetsrum kommer til at udspringe.
– Fra hjørnerne af hjerterummet tilkobles funktionsvingerne, som vinger på en vindmølle, fortæller Julie Ankjær desuden og siger:
– Vingerne og hjerterummet fremstår som nedskalerede bygninger med karakteristiske saddeltage med ’plan’ top, der bindes sammen af en gennemgående fladtagsbygning. Denne tagformation og materialebearbejdning nedskalerer både bygningsvolumenet i mindre enheder, og trækker taget ned langs facaderne, så huset føles intimt og imødekommende for selv de mindste.
Formen refererer desuden til den lokale vandmølle, og samlet set beskrives visionen som et klart og let aflæseligt koncept, der på bedste vis tilpasses de to forskellige byggegrunde.
Fakta
Kongehøjen
Ca. 1.302 m2
140 børn fordelt på 4 børnehavegrupper og 5 vuggestuegrupper
Askov-Malt
Ca. 779 m2
80 børn fordelt på 4 børnehavegrupper