
Nu åbner Den danske Pavillon på Arkitekturbiennalen 2025
Kurator Søren Pihlmann har valgt at lade udstillingen være en renovering, så man som besøgende kan få et direkte og sanseligt svar på spørgsmålet: Hvordan kan vi bygge uden at bygge nyt?
Den danske Pavillon i Venedig gentænkes som hybrid mellem byggeplads og udstilling med fokus på materialegenanvendelse og transformation. Samtidig med at Den danske Pavillon ved Biennalen i Venedig gennemgår nødvendige renoveringer, danner den rammen om udstillingen Build of Site – et eksperimenterende projekt, hvor grænserne mellem byggeplads, udstilling og forskningslaboratorium opløses. I perioden maj-november 2025 er byggepladsen gjort tilgængelig for offentligheden.
Renoveringsarbejdet, som blev igangsat i december 2024, er integreret i udstillingen og afsluttes efter biennalens lukning i november 2025. Udstillingskonceptet er udviklet af arkitekt Søren Pihlmann fra pihlmann architects og fokuserer på nye måder at forstå og anvende byggematerialer, der traditionelt betragtes som restprodukter.
Funktionelt forfald som udgangspunkt
Den danske Pavillon har i en årrække været præget af problemer med oversvømmelser, utilstrækkelig funktionalitet og dårligt indeklima. Det har nødvendiggjort opgraderinger af bl.a. gulve, døre og vinduer. I stedet for at anvende ressourcer på en midlertidig udstilling alene, bliver selve pavillonen genstand for varige forbedringer – og en refleksion over det byggede og det potentielle.- Det står efterhånden klart for de fleste, at vi fremover kommer til at forholde os konstruktivt til alt det, vi allerede har sat i verden. Nu bør tiden være inde til at diskutere de arkitektoniske muligheder, som rejser sig fra jorden, fra stenene og fra betonen, udtaler Søren Pihlmann.
Arkitektonisk laboratorie på stedet
Her vises blandt andet bænke, ramper og podier opbygget af overskudsmaterialer fra pavillonens renovering. Disse elementer udgør rammen for en udstilling, hvor besøgende ikke blot ser på arkitektur, men befinder sig i den – midt i en igangværende transformation.
Pavillonens materialer er blevet analyseret i tæt samarbejde med forskere og studerende fra Det Kongelige Akademi, DTU, Københavns Universitet og ETH Zürich. Det gælder bl.a. genbrug af betondæk testet med ikke-destruktive UPV-metoder samt kalkstensfliser fra Istrien, hvis skærehistorik og brudrisiko er nøje kortlagt. Et konkret eksempel er udviklingen af bordplader støbt af chitosan – et biobaseret materiale udvundet fra fiskeindustrien – og sand fra pavillonens egen undergrund.

Fagligt samarbejde på tværs
Projektet er båret af et interdisciplinært samarbejde, hvor arkitekter, forskere og materialespecialister udfordrer traditionelle opfattelser af materialeøkonomi og formgivning. Målet er ikke at reproducere det eksisterende, men at aktivere materialers latente potentiale i nye sammenhænge.
Den arkitektoniske praksis bliver her både konkret og konceptuel. Det handler om at gentænke arkitekturens rolle i forhold til ressourcer og erkendelser.
Fra byggezone til videnrum
Renoveringsarbejdet koncentreres i pavillonens Koch-del, hvor man bevæger sig blandt rå materialer, stampet jord og fragmenter af den oprindelige bygning. I Koch-salen vises en film skabt i samarbejde med Louisiana Channel, som har fulgt projektet siden dets begyndelse. Brummer-delen fungerer som videnrum, hvor processer, prototyper og samarbejder dokumenteres og formidles. Projektet fortsætter herfra også efter biennalens afslutning.

En udstilling i forlængelse af praksis
Udstillingen ledsages af publikationen Making Matter What Too Often Does Not Matter, der er en dialog mellem Søren Pihlmann og den canadiske digter og professor Adam Dickinson. Publikationen undersøger materialitet og praksis i et tværdisciplinært perspektiv og udgives af Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König og Arkitektens Forlag.
Søren Pihlmann og hans tegnestue er desuden udvalgt som deltagere på den 19. Internationale Arkitekturudstilling med temaet Intelligens. Natural. Artificial. Collective, kurateret af Carlo Ratti.
Støttet af
- Kulturministeriet
- Realdania
- Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur
- Dreyers Fond
- Knud Højgaards Fond
- Beckett-Fonden
- Otto Mønsteds Fond
- Politiken-Fonden
- Arne V. Schleschs Fond Udenrigsministeriet
Bidragsydere til udstillingen
- Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering; Institut for Bygningskunst og Kultur;
- Masterprogram for Kulturarv, Transformation og Restaurering; Center for Bæredygtig Bygningskultur: Victor Boye Julebæk, Alberte Hyttel Reddersen, Lars Rolfsted Mortensen, Thomas Hacksen Kampmann
- Københavns Universitet: Julian Christ
- Lehmag AG: Felix Hilgert
- Danmarks Tekniske Universitet: Serkan Karatosun, Katja Irene Møller
- yasuhirokaneda STRUCTURE: Yasuhiro Kaneda
- Jan Boelen
- Carlotta Borgato
- Gjerulff & Lassen A/S
- M+B Studio
- Spazio Legno Venezia
- Oxara AG
- Studio Gisto