Byggeri+Arkitektur #135
Det meningsfulde design understøtter altid et mindre ressourceforbrug
Vi har i nyere tid set, at energiforbedringer i danskernes bygninger bliver udlignet af, vi bor på flere kvadratmeter. Seniorforsker ved BUILD ved Aalborg Universitet, Jesper Ole Jensen, fremhæver, at hvis vi skal bo mere ressourcebevidst, så skal vi udnytte pladsen bedre. Herved minimerer vi både ressourcerne til at bygge bygningerne og reducerer energiforbruget.
Læs tidligere Byggeri+Arkitektur udgivelser
Christopher Carlsen og Morten Bang fra Tegnestuen Lokal tænker i de samme baner med deres boligtypologier og boformer, hvor man vi bor tættere og er flere til at deles om tingene. Og her skal det være samværet med andre mennesker og livet omkring os, som er det attraktive.
Vi ser også nærmere på projektet Søtorvet i Silkeborg af C.F. Møller, og arkitekt Michael Kruse fremhæver ligeledes den sociale dimension som et vigtigt parameter for et vellykket boligbyggeri i dag, kombineret med gode materialer, tidløst design og grønne rekreative udearealer – det sikrer, at arkitekturen også er relevant og attraktiv om 100 år.
Mads Møller fra Arcgency ser midlertidigheden som et vigtigt værktøj i byudvikling, hvor man skaber levende bydele ved at etablere flere lommer for foranderlighed i storbyerne og giver plads til det uplanlagte.
Arne Høi, institutleder fra Det Kongelige Akademi, forholder sig til de følelser, der er opstået i kølvandet på Børsens brand: Nemlig vores forhold til bevaringsværdige bygninger. Han påpeger, at vi i dag har vi et nyt syn på det bevaringsværdige, som også omfatter efterkrigstidens byggerier og frem. Han opfordrer derfor kommunerne til at udvide feltet, når man udpeger eller revurderer bevaringsværdige bygninger.
Justine Bell og Jonas Djernes er ligesom Arne Høi bevidste om, at forskellige tider stiller forskellige krav. I dag er det vigtigt at arbejde transformation af det eksisterende ud fra en forståelse af byggeriets klimaaftryk, og man opfordrer til, at arkitekter gentænker deres rolle, så der fremfor værket i dag kommer fokus på fleksibilitet og muligheden for at omdanne bygninger løbende.
Laurits Genz og Uffe Emil Thomsen fra MYCO tester sammen med Jon Strunge fra Naturpladen en svampemycelium-pavillon på Det Cirkulære Laboratorium på dette års Roskilde Festival, som organisk materiale kan sendes direkte til kompost efter brug.
Endelig taler vi med festivaldirektør Signe Byrdal Terenziani om årets store designevent, 3daysofdesign, hvor designinteressere nu for 11. gang flokkes til København for at blive inspireret og møde ligesindede. I år er fokus på design, der tjener både mennesker og planeten – hvor det ikke kun skal være æstetisk tiltalende og funktionelt, men også meningsfuldt i forhold til den grønne omstilling.
God læselyst!