Byggeri+Arkitektur #136
Kunsten at tage ansvar for en udvikling
I denne udgivelse har vi blandt andet fokus på bygherrens rolle, og i den forbindelse taler vi med Peter Olsson, direktør i AP Ejendomme, og hermed én af Danmarks største private bygherrer.
Peter Olsson pointerer, at arkitekturen i deres projekter er central og skal have en ”wow-faktor”, men reelt har pensionsselskabet mere fokus på det omkringliggende byrum. AP Ejendomme er som investor så privilegeret, at man ikke behøver at jagte et hurtigt afkast, men kan tænke langsigtet og prioritere bæredygtige tiltag og livet omkring bygningerne.
Sektionsleder i projekt- og planlægning i Campus Service på DTU, Ina Borup Nørløv, fortæller om deres strategiske arbejde med at skabe optimale rammer for læring og forskning. DTU opsamler som seriel bygherre erfaringer fra sine komplekse byggeprojekter og bygningernes drift, som man hele tiden bringer i spil på fremtidige byggerier, hvilket giver en bedre styring og dialog med rådgivere og entreprenører.
Bygherreforeningens formand Peter Fangel Poulsen ser ansvar som et nøgleord for bygherrer, hvor man bør bruge sit byggeri til at byde ind på samfundsmæssige udfordringer, såsom bæredygtighedsdagsordenen, ligesom man kan skabe bedre trivsel for bygningens brugere.
Et godt eksempel på denne tankegang er arkitekt Anne Qvist og HOLMRIS B8’s arbejde med indretningen af Deloittes kontor i Odense, hvor revisionshuset har gjort op med det stringente sort-hvide udtryk til fordel for en mere levende og hjemlig stil med fokus på medarbejdernes trivsel og social bæredygtighed. I valget af møbler er der tænkt på holdbarhed, så man undgår at skulle udskifte dem unødigt.