DEAS hjælper vild natur at gro op om Psykiatrisk Afdeling Vejle
Ejendomsforvalter og rådgiver har fokus på at gøre en positiv forskel for naturen og biodiversiteten på alle deres ejendomme. På et nyt naturprojekt i Vejle sker omlægningen til mere mangfoldig natur sammen med MT Højgaard.
Helle Hanggaard
Patienter og gæster ved Psykiatrisk afdeling i Vejle kommer til at kunne opleve mere vild natur og flere udendørs oplevelser.
Allerede nu kan man fornemme at noget er forandret, da de første klippede græsarealer nu er omdannet til mere naturprægede enge. Forventningen er at man allerede i foråret 2024 vil kunne se og måle den første store forskel med blandt andet øget blomstring og flere flyvende insekter.
Ejendomsforvalteren DEAS står bag det nye naturprojekt, hvor patienter og gæster i Psykiatrisk Afdeling Vejle vil komme til at opleve en natur med store anlagte kampesten, et nyt blødt formet terræn samt vilde urter og stauder, der skal øge blomstringen og nektar.
Projektet vil ikke alene løfte biodiversiteten og etablere nye levesteder for dyr og insekter, men også skabe områder, der i højere grad giver patienter og gæster muligheder for at tage uformelle ophold i naturen.
- Som en af Danmarks førende rådgivere og specialister inden for biodiversitet er det vores ambition at gøre en positiv forskel for naturen på samtlige af de ejendomme, vi arbejder med. På naturprojektet ved Psykiatrisk afdeling i Vejle har DEAS investeret i en langsigtet plan og strategi om at øge biodiversiteten. Her får vi en unik mulighed for at realisere en række nye metoder og idéer, vi arbejder med inden for biodiversitet, siger Helle Hangaard, Director, Certification & Outdoor, Sustainability, DEAS, i en pressemeddelelse.
Naturen hjælper patienterne
De fysiske omgivelser spiller en stor rolle i psykiatrien, både i forhold til patientens velbefindende, men også i forhold til patientens behandlingsforløb, og designet af den nye natur sker i samarbejde med Psykiatrisk Afdeling i Vejle.
- Naturen er på mange måder helende, og den ro, man finder her, er nødvendig for vores patienter. Vi glæder os til at se og opleve naturen få lidt mere tag i vores omgivelser her i Vejle, fortæller Lone Bülow Toft Friis, chefsygeplejerske i psykiatrien i Vejle.
Lars Olaf Larsen
Samarbejder på tværs skubber udviklingen
Det er Driftsselskabet DEAS/MT Højgaard, som er ansvarlig for gennemførelse af drift og vedligehold på ejendommen, som stod færdig i 2017.
Naturprojektet er led i en samlet strategi på ejendommen, hvor udearealerne omlægges fra klippet græs til mere naturprægede områder.
- Projektet her illustrerer styrken, når det offentlige og private arbejder sammen. Ved Psykiatrisk afdeling i Vejle har vi indgået en lang og ansvarlig kontrakt, der sikrer, at vi hele tiden er på forkant med udviklingen og som understøtter, at vores samarbejde er dynamisk. Det er blandt andet takket være det, at vi nu sammen har gjort en positiv forskel for biodiversiteten, siger Lars Olaf Larsen, Senior Director, Public Private Partnership, DEAS.
Sådan arbejder DEAS med Biodiversitet
DEAS lancerede i slutningen af 2022 sit ’biodiversitetsindeks’, som er et værktøj, der kan måle og sætte tal på biodiversiteten. I designet af den vilde natur rundt om Vejle Psykiatriske Hospital har indekset været anvendt som et værdifuldt planlægningsværktøj, der har kunnet dokumentere omfanget af biodiversitet før projektets begyndelse og vise, hvor og hvordan projektet mest effektivt kan arbejde med naturen for at øge biodiversiteten.
Om Vejle Psykiatriske Hospital
Det 17.000 kvadratmeter store byggeri til Region Syddanmark huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungepsykiatrisk Ambulatorium Vejle. Sygehuset er opført i et offentlig-privat partnerskab (OPP), og konsortiet Team OPP står bag prisvinderprojektet. Konsortiet består af MT Højgaard Property Development A/S, ejendomsforvalteren DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension.