Der findes DVV-mærkede vinduer til alle bygningsdesigns
I Danmark er arkitekter og bygherrer vant til at kunne vælge mellem hundredvis af vinduestyper i en særlig høj kvalitet og som harmonerer med vidt forskellige facadeudtryk. Blandt andet takket være den frivillige branchestandard DVV.
Listen over krav og ønsker, som vinduesproducenter bliver mødt med af markedet i Danmark, er lang. Hensynet til arkitekturen er blot et eksempel.
Kvalitet og arkitektur er grundpræmisser
VinduesIndustrien og den tilknyttede branchestandard blev til umiddelbart efter byggeboomet i starten af 70’erne, hvor vinduesfremstillingen gik fra håndværkspræget til industripræget produktion. I dag er DVV-mærket kendt for ensartet, høj kvalitet og flok finish.
- Siden grundstenen til VinduesIndustrien og de tekniske bestemmelser for DVV blev lagt i 1977, har branchen fortsat udviklingen af kvalitetsstandarden og samtidig holdt fast i at fremstille vinduer i et hav af arkitektoniske udtryk til både nybyg og udskiftning. Og det er faktisk ikke en selvfølge, at det er lykkedes, fortæller VinduesIndustriens direktør, Johny H. Jensen.
Det skarpeste fokus for branchen er og har altid været på kvalitet og holdbarhed. For på grund af både megen fugt, kulde og blæst er det danske vejr noget af det hårdeste for vinduer. Det kræver benhård kvalitetsstyring, som kontrolorganet holder et skarpt øje med hos hver eneste vinduesproducent ved de regelmæssige besøg.
Hensynet til arkitekturen har under hele rejsen været en grundpræmis, som er nedskrevet i foreningens vedtægter, og derfor fås DVV-mærkede vinduer i alverdens udformninger og i både træ, aluminium og plast - samt forskellige kombinationer.
Bæredygtighed i bred forstand på dagsordenen
Myndighederne og branchen har gennem mange år også haft et skarpt fokus på vinduernes energieffektivitet. Det fokus ændrer sig nu til at handle om bæredygtighed i bred forstand, blandt andet udmøntet i de nye krav om deklarering af indlejret CO2.
VinduesIndustrien har kvitteret ved at få udarbejdet fire branchemiljøvaredeklarationer, som kan bruges i stedet for de meget usikre generiske data.
- Vi har hele tiden været opmærksomme på, at vores branche er en del af den grønne omstilling.Både når det kommer til at mindske bygningers energiforbrug, men også i forhold til ressourcebesparelse under fremstillingen af produkterne. Med de nye brancheEPD’er har medlemmerne - men også vi som branche - nu fået nogle pejlemærker, der kan arbejdes ud fra, når produkternes og hver enkelt virksomheds miljøprofil skal forbedres, slutter Johny H. Jensen.
Kort om DVV og VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 45 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 procent af omsætningen af vinduer i Danmark.
Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation). DVV-mærket dokumenterer, at virksomhedens produkter opfylder en lang række kvalitetskrav til materialer og konstruktioner. Alle virksomheder i ordningen bliver certificeret og kontrolleret af et uvildigt certificeringsorgan.