
EAT Centralkøkken i Valby: Det effektive og brugerorienterede køkken
I det nye EAT Centralkøkken i Valby har ERIK arkitekter haft fokus på at skabe et effektivt, højteknologisk køkken med et godt flow og optimale produktionsforhold, hvor man samtidig har rammer, der kan inspirere skolebørn og andre til gastronomisk kvalitet.

Det nye EAT-køkken er ét af Danmarks største økologiske storkøkkener og markerer et stort løft for skolemadsordningen i Københavns Kommune. Det nye køkken er disponeret til en produktion af helt op til 12.000 daglige måltider til stor-københavnske skolebørn. Bygningen er sammensat som en stang, hvor råvarer leveres i den ene gavl og hentes ud i den anden, fortæller Lars Christian Larsen, projektchef i ERIK arkitekter:
- Vi har arbejdet tæt sammen med Københavns Kommune, Sweco Ingeniører og Elindco som totalentreprenør i koordineringen mellem det konstruktive og de avancerede installationer til køkkenudstyr. Vi arbejdede samtidig meget intensivt med byggetekniske løsninger, så vi kunne håndtere fugt og kuldepåvirkning samt sikre et stabilt termisk indeklima omkring køle- og fryserum,
Robust udrustet
Overflader er inde udført til at holde – og ikke mindst til at blive gjort rene – igen og igen. Hygiejnen til de mange skolebørn er afgørende. Linoleum i skiftende nuancer ligger som naturprodukt og danner bund, vægge i hvidt og fliser i lyse farver, der reflekterer lyset udefra og kunstlyset i rummene. Bygningen er garneret med personalerum og frokoststue til medarbejderne. HUSK MIT NAVN har skabt flere vægmalerier, der sætter stemning i personalerummet og i gangene. Møderum og kontorer er farvesat i skiftende nuancer, for at give differentiering til resten af huset, hvor hygiejnekrav dominerer.
- Lige fra første skitse stillede vi skarpt på arbejdsflow- og miljø samt hygiejnezoner. Det nye EAT Centralkøkken er blevet et funktionelt, effektivt og brugerorienteret arbejdsplads, så det overgår standarden for et moderne produktionsmiljø, fortæller Lars Christian Larsen.
Et hus, der inkluderer
EAT Centralkøkken indeholder også et besøgs- og undervisningscenter, hvor skolebørn og andre interesserede kan blive klogere på madlavning. EAT-køkkenet sammensættes som en rummelig arbejdsplads, hvor der er plads og mulighed for ansættelser på særlige vilkår. Der vil derfor være en større gruppe medarbejdere tilknyttet køkkenet end hvad produktionen som minimum forudsætter.
- Fra et brugerperspektiv har nogle af de vigtigste fokusområder ved etableringen af det nye EAT centralkøkken været et effektivt produktionsflow, et behageligt og inkluderende arbejdsmiljø. Alt køkkenudstyr er udvalgt med henblik på at skabe optimale muligheder for en produktion baseret på altovervejende grønne og friske råvarer, siger Søren Buhl Steiniche, Enhedschef, EAT.

Finansloven 2025 sætter ind med en forsøgsordning med grundskolemad i hele landet. Hvordan dette implementeres, er endnu uvist, men EAT står med en færdig bygning og med afprøvede færdigheder som fyrtårn på principper for produktion og for en arbejdsplads, der vil kunne implementeres alle andre steder i landet.