Jyderup Børnehus
Enkle træfacader valgt til to nye børnehuse opført med miljøfokus
De to nye børneinstitutioner Jyderup Børnehus og Hvalsø Børnehus ligger begge tæt på naturen og er bygget til DGNB Guld. Husene er beklædt med fyrretræsfacader fra Frøslev Træ, der er robust og passer ind i de grønne omgivelser.
Arkitektvirksomheden Friis & Moltke Architects har tegnet de to nye børneinstitutioner, der lige er åbnet i de to kommuner: Holbæk og Lejre Kommune. Jyderup Børnehus er på 1.600 m2 og Hvalsø Børnehus er på 1.500 m2.
Begge huse er tænkt til at invitere ind i et lyst og rart læringsmiljø, og arkitektoniske falde ind i omgivelserne, hvilket er en af grundene til, at træ er valgt som et gennemgående materiale.
- Børnehusene ligger begge i tilknytning til naturskønne områder – og netop derfor har naturen været afsæt for børnehusenes arkitektoniske udformning. Vi har designet nogle børnehuse, der både indvendigt og udvendigt inviterer til at blive brugt, og som med enkle træbeklædte facader indpasser sig i de grønne omgivelser, fortæller Thomas Ruus Christensen, arkitekt og partner i Friis & Moltke Architects.
Til begge børneinstitutioner valgte Friis & Moltke Frøslev Sature-facadebeklædning i fyrretræ fra Frøslev Træ. Ifølge arkitekterne er træet ideelt til institutionsbyggeri, fordi det er robust, behageligt at røre ved og har en smuk patina.
Jyderup Børnehus og Hvalsø Børnehus blev opført hen over foråret og sommer 2024, og begge huse blev taget i brug efter sommerferien. Jyderup Børnehus har plads til 124 børn, mens der i Hvalsø Børnehus er plads til 132 børn.
DGNB Guld-certificering
Ud over at fokusere på at skabe gode børnehuse med materialer, der inviterer naturen indenfor, er det også vigtigt, at de er bygget på en ansvarlig måde. Det betyder, at bl.a. byggematerialerne er valgt ud fra bæredygtige overvejelser med henblik på certificering. Begge børnehuse er DGNB Guld-certificeret og opfylder de strenge krav til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.Thomas Ruus Christensen fortæller videre:
- Byggeriets CO2-udledning er en vigtig parameter i DGNB-certificeringen og har derfor også været vigtig for os i forbindelse med valget af materialer. Brugen af træ hjælper os med at holde CO2-udledningen nede i forhold til alternative materialer, og derfor faldt valget på Frøslev Sature-facadebeklædning. Samtidig er det et rigtig godt alternativ til trykimprægneret træ, da det er fri for miljøskadelige stoffer, og det har vægtet højt i projektet.
Frøslev Sature er silikatimprægneret træ fra certificerede, nordiske skove. Silikatimprægneringen er lavet af sand og vand. Et imprægneringsmiddel, som både gør træet mere modstandsdygtigt mod råd og trænedbrydende svampe, og som er fri for biocider og tungmetaller. Det gør det til et banebrydende materiale, der kan hjælpe til at skubbe byggebranchen i en mere miljøvenlig retning.
- Vi glæder os selvfølgelig over, at flere får øjnene op for Frøslev Sature. Både ved Jyderup Børnehus og Hvalsø Børnehus, hvor man har haft et ønske om at opføre med fokus på miljøet, er det det oplagte valg. Børneinstitutionerne får et indbydende, naturligt udtryk, der med årene vil patinere og blende endnu mere ind i naturen, siger Brian Christensen, projektsalgschef hos Frøslev Træ, og tilføjer:
- Og det glæder os, at vi nu kan se, at begge huse fremstår rigtig flotte. Generelt oplever vi, at flere kommuner og offentlige bygherrer aktivt vælger Frøslev Sature til deres projekter, og det er en tendens, vi forventer at ser mere til fremadrettet.
Hvalsø Børnehus
Om børneinstitutionerne
Bygherre: Holbæk Kommune
Ingeniør: Viggo Madsen A/S
Entreprenør: JJ Tømrer og Snedker A/S
Arkitekt: Friis & Moltke A/S samt Lone Backs Arkitekter
Landskabsarkitekt: Anne Stausholm Landskab
Facadeleverandør: Frøslev Træ
Hvalsø Børnehus
Bygherre: Lejre Kommune
Ingeniør: Viggo Madsen A/S
Entreprenør: JJ Tømrer og Snedker A/S
Arkitekt: Friis & Moltke A/S samt Lone Backs Arkitekter
Landskabsarkitekt: Anne Stausholm Landskab
Facadeleverandør: Frøslev Træ