Passivhusene, Fjordudsigten, er et af landets mest klimavenlige byggerier
Erasmus & Partnere kan kunsten at koble passivhuse og Bygningsreglement
Man bruger én måde, når man udregner og dokumenterer passivhuse som Fjordudsigten. Måden modsvarer dog ikke direkte reglerne i Bygningsreglement. Den nødvendige kobling sørger rådgivende ingeniører Erasmus & Partnere for.
Passivhuse som Fjordudsigten skal – ligesom alt andet nybyggeri – leve op til det aktuelle Bygningsreglement. Når arkitekterne tænker visionerne og tegner stregerne for passivhuse som Fjordudsigten, er der brug for rådgivende ingeniører til at gennemføre de nødvendige beregninger, så byggeriet lever op til det gældende bygningsreglement.
- Gennem vores beregninger og justeringer kan vi sikre et godt samspil mellem passivhusene og Bygningsreglementet. I nogle henseender har vi endda sikret væsentligt bedre resultater. For eksempel er boligernes CO2-udledning 74 % mindre end Bygningsreglementets 2023-krav. Det gør Fjordudsigten til noget af Danmarks mest klimavenlige byggeri, siger Lasse B. Jørgensen, der er direktør hos Erasmus & Partnere.
Klimaberegning
Ifølge den lovpligtige klimaberegning – defineret i BR18 – skal der foreligge dokumentation for den klimapåvirkning, nærmere bestemt den CO-udledning, der stammer fra alt nybyggeri.
Man vurderer byggematerialerne og klimapåvirkningen fra bl.a. udvinding, transport, fremstilling, udskiftning, energiforbrug til driften, affaldsbehandling og bortskaffelse.
Klimaberegninger er nødvendige. Byggeriet er som helhed ansvarlig for ca. 30 % af Danmarks CO2-udledning – og i henhold til Klimaloven skal Danmarks udledning af CO2 inden 2030 være reduceret med 70 % i forhold til niveauet i 1990.
Åbne kanaler til afvanding
Udover klimaberegninger indebærer rollen som rådgivende ingeniører også, at Erasmus & Partnere har stået for beregningerne af husenes konstruktioner som fundament og de bærende bjælker og vægge. Derudover har de også rådgivet om alle installationer i forhold til bl.a. el, vand, varme og vvs.
- Et andet stort projekt har været varetagelse af LAR, den lokale afledning af regnvand. Her har vi skabt et system af åbne kanaler mellem husene for at sikre en god, stabil afledning af regnvandet, tilføjer Lasse B. Jørgensen.
Passivhus – første gang i 2009
Det er ikke første gang, at Erasmus & Partnere er involveret i byggeriet af passivhuse. Det allerførste passivhus-projekt var i 2009, hvor firmaet var med til at etablere en prototype – i øvrigt sammen med Bjerg Arkitektur, der også er arkitekt på Fjordudsigten.
Fakta
Erasmus & Partnere har eksisteret siden 2005 og har i årenes løb oparbejdet stor indsigt og erfaring med bl.a. konstruktioner, statik, brandsikkerhed, installationer og energi, hvor de har projekteret og rådgivet på en lang række projekter inden for bygge- og anlægssektoren i og uden for Danmark.