
Det er facadeentreprenøren Staticus, som har produceret, leveret og monteret 20.000 kvadratmeter facade til Via Vika i Oslo
Facadeentreprenør Staticus står bag Via Vikas dobbelte facade
VIA Vika bygningen i Oslo er det første nordeuropæiske byggeri med en Closed Cavity-facade. Design, dagslys, lydisolering og vedligehold var nogle af faktorerne bag arkitekternes valg af den dobbelte facadeløsning fra Staticus.
Det danske arkitektkontor Schmidt Hammer Lassen Architects har sat sit aftryk på Oslo med opførslen af Via Vika. Kontorbygningen skinner op med sin rødgyldne facade, der er leveret af den nordeuropæiske facadeentreprenør Staticus.
Foto af Andrius Gudelis
Også på internationalt plan er der blevet lagt mærke til Via Vikas facade. Facaden fra Staticus er blevet anerkendt med en nominering til The Façade Design and Engineering Awards, der er en prestigefyldte prisuddeling for facadebranchen. Prisuddelingen blev afholdt i starten af november, og den er et af branchens store samlingspunkter.
Tidligere på året tog den nordeuropæiske facadeentreprenør også sit første skridt ind på det danske marked, da Staticus leverede facader til det store firkløverformede byggeri Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød.
Tekniske krav til facaden resulterede i valget af Staticus
Schmidt Hammer Lassen Architects er arkitekterne bag Via Vika, og for dem var der en række tekniske aspekter, som lå til grund for valget af en Closed Cavity-facade fra Staticus:
- Vi har kigget på alle mulige løsninger, og flere faktorer lå bag det endelige valg af Closed Cavity. Det var en fordel, at selve hulrummet er tæt og derfor er nemt at vedligeholde. Dertil ønskede vi ikke udvendig solafskærmning, da vi gerne ville have meget dagslys ind og en bedre U-værdi for byggeriet, siger Sveinung Chercka-Simonsen, der er Senior Associate og Project Architect i Schmidt Hammer Lassen Architects i en pressemeddelelse. Han tilføjer:
- Vi var glade for, at valget i sidste ende faldt på Closed Cavity-facaden, da den fungerer rigtigt godt.
Hos Staticus, der har produceret, leveret og monteret projektets 20.000 m2 facade, kan de også nikke genkendende til fordelene ved deres nye facadeløsning:
- Under projekteringen af Via Vika var der nogle helt særlige krav til U-værdi, lydisolering, dagslys, design og persienner, der kunne bruges døgnet rundt. For at opfylde disse krav var en dobbeltfacade den bedste løsning.
Closed Cavity-facaden er en helt ny teknologi, hvor mellemrummet mellem glasfacaderne består af et konstant overtryk af luft, som gør, at man undgår støv, kondens og snavs mellem det indvendige og det ydre glas, fortæller Ellen Tidemann, der er salgschef hos Staticus Norge.

Foto af Andrius Gudelis
Facaden harmonerer med omgivelserne
Ud over de tekniske fordele var der desuden nogle designmæssige overvejelser bag valget af dobbeltfacaden til Via Vika. Vika er nemlig et byområde udviklet efter krigen, og det er derfor præget af senmodernistisk arkitektur.
- Områdets arv skulle videreføres i et nyt sprog, men fortsat opretholde dialogen med den senmodernistiske tradition.
Closed Cavity-facaden er en enkel facade med elementer i natursten, som fint spiller op imod det arkitektoniske udtryk for de eksisterende bygninger i området med samme grad af detaljering, forklarer Sveinung Chercka-Simonsen.
- For Via Vika er selve formen og volumen i høj grad tilpasset til området, uddyber han.
Kontorbyggeriet, som blev færdiggjort i 2021, kombinerer både dobbelt- og enkeltfacader.
Det gør Via Vika til det første og eneste byggeri i Nordeuropa, der bruger dobbeltfacadeteknologien Closed Cavity.
Bygger videre på Oslos historie
Selvom Schmidt Hammer Lassen Architects er vant til at arbejde i flere lande, var det alligevel lidt særligt at kunne præge Oslo:
- Vi arbejder internationalt og med en fast arbejdsmetode, uanset hvor vi arbejder. Vi kombinerer det stedspecifikke ved at se, hvad det lokale sted har brug for, sammen med det, kunden efterspørger. Her er Norge ikke meget anderledes end Danmark, siger Sveinung Chercka-Simonsen. Han fortsætter:
- Alligevel har vi et særligt forhold til Norge, og vi har været glade for at kunne bidrage til hovedstaden. Det er med en vis portion ydmyghed og entusiasme, at vi bygger videre på noget, der har været der så længe.
Muligheden for at lave et stort og centralt projekt i en hovedstad kommer ikke ofte, og det er helt klart et af de projekter, vi er meget glade for på kontoret, fortæller Sveinung Chercka-Simonsen.