Gode råd når du står foran dit første huskøb
Står du foran dit første huskøb, er der en række forhold, som du bør være opmærksom. Det kan både spare dig penge og ubehagelige overraskelser samtidig med, at det kan give dig ro i maven. Læs med her og bliv klogere på dit første huskøb.
Køberrådgivning
Du behøver ikke stå alene med ansvaret omkring dit boligkøb, da køberrådgivning giver dig et trygt boligkøb fra A-Z. En køberrådgiver kan give dig kompetent juridisk råd og vejledning undervejs samtidig med en stor ekspertise inden for bolighandel. Du vil derfor kunne føle dig i sikre hænder velvidende, at alle aspekter omkring huskøbet tages der hånd om. Det betyder, at du med en god mavefornemmelse kan glæde dig over et nyt og spændende kapitel i dit liv.
Tilstandsrapport
Køb aldrig et hus, inden du har læst tilstandsrapporten på det. En tilstandsrapport foretages af en byggesagkyndig, som gennemgår huset for fejl og mangler. På baggrund af denne gennemgang udarbejder den byggesagkyndige en skriftlig rapport, hvori husets tilstand og kvalitet er beskrevet. Du kan på den måde hente en masse oplysninger om husets tilstand her og nu, men også om kommende vedligeholdsopgaver og reparationer. Disse oplysninger kan du bruge til at danne dig et samlet overblik over husets tilstand og de udgifter, der på sigt kan vise sig at komme til vedligehold, men også til at forhandle om prisen.
Husforsikring
En husforsikring dækker de faste bygningsdele på huset - modsat en indboforsikring, som forsikrer alle dine løse ejendele i huset. Du skal være opmærksom på, at forsikringsselskaberne har forskellige betingelser på deres husforsikringer, hvilket betyder, at dækningen kan variere fra selskab til selskab. Du bør derfor grundigt undersøge betingelserne for din husforsikring, inden du køber den. Du kan spare penge på dine samlede forsikringspræmier, hvis du samler alle dine forsikringer i ét forsikringsselskab.
Ejerskifteforsikring
Selvom der er udarbejdet en tilstandsrapport på dit nye hus, kan der være skjulte skader, som ikke fremgår af rapporten. Som udgangspunkt skal du som ejer af huset selv betale for reparationen af skaderne – og det kan være en dyr og ærgerlig oplevelse at skulle igennem. Hvis du har købt en ejerskifteforsikring, kan den dække udgifterne i de fleste tilfælde. Som ved køb af husforsikring bør du læse forsikringsbetingelserne grundigt, inden du vælge din ejerskifteforsikring, da vilkårene kan variere.
En økonomisk buffer
At flytte i eget hus kan medføre en række uforudsete udgifter, så det vil være en god ide at sætte penge til side allerede fra dag ét. Det kan være ekstra udgifter til varme og el, vedligehold af hus og have samt nyt inventar som nye hårde hvidevarer og møbler.
Prut om prisen på dit boliglån
Udover at henvende dig i din egen bank for at høre deres tilbud på et boliglån bør du kontakte andre banker også for at undersøge, om de kan gøre det billigere. Når du har indhentet forskellige tilbud, har du også lidt at handle med, og måske kan du få din egen bank ned i pris – ellers har du mulighed for at tage lånet i en anden og billigere bank.
Spar tidligt op
Hvis det er muligt for dig, så begynd allerede nu at spare op til dit kommende boligkøb. Jo større en del af udbetalingen, som du kan lægge kontant, jo mindre et banklån skal du tage – og jo billigere bliver det for dig. Hvis det ikke haster for dig at købe hus, så vent til drømmehuset er på markedet og brug tiden indtil da på en god, solid opsparing. Det giver dig både en større handlefrihed, når du skal vælge hus, og et større økonomisk råderum i det nye hus.