Grønne fællesskaber i højden giver mening
I de større byer skaber grønne tage værdi på flere niveauer, da man her kan udnytte den eksisterende tagfladen til at indtænke faktorer som biodiversitet, udnyttelse af regnvand, sociale fællesskaber og bæredygtighed. De bedste projekter demonstrerer, hvordan naturbaserede løsninger i højden kan spille en vigtig rolle i forhold til renovering og byfornyelse.
The Social Line, før
Scandinavian Green Roof Award gives hvert år til et bemærkelsesværdigt grønt tag i Skandinavien, og den er netop tilfaldet Øresundskollegiets tagterrasse – The Social Spine – hvor man er lykkes med at transformere kollegiets tagterrasse fra et trist og gråt cementtag til et grønt åndehul.
Juryens lægger i sin begrundelse vægt på projektets eksempelværdi, da man her viser, hvordan fremtidens grønne tage kan sættes i spil på eksisterende bygninger, ligesom der har været fokus på at anvende ressourcer mest hensigtsmæssigt. En del af tagterrassens træer og buske er således genbrug – de har tidligere stået rundt omkring på kollegiet, men måtte flyttes for at få plads til håndværkerne og stilladser i forbindelse med den omfattende renovering. Der er tale om i alt 13 hjortetakstræer, 7 kornelbuske og en række mindre buske, der har fået nyt hjem på tagterrassen.
Sociale bæredygtighed i højsædet
Renoveringen blev mulig takket være en bevilling på 2,8 mio. kr. fra Villum Fonden som en del af projektet ’Grobund for nye fællesskaber’. Og netop fællesskabet spiller en stor rolle for Niels Kristian Bjerg, der er beboer på Øresundskollegiet.
– Terrassen har siden færdiggørelsen i sommeren 2022 været et populært samlingssted for os til læsning, opgaveskrivning, fællesspisninger og fester. Projektet har styrket fællesskabet på Øresundskollegiet og samtidig opfyldt vores ønsker om forgrønning og bæredygtige materialer. Det er skønt at se, hvordan beboerne har taget ejerskab over terrassen og jeg håber, at den vil skabe glæde og gode fællesskaber mange år fremover.
Partner og designdirektør i SLA, Rasmus Astrup, er enig i, at projektets sociale bæredygtighed i høj grad udspringer fra projektets unge beboere:
– The Social Spine er en direkte forlængelse af Øresundskollegiets 70’er-vision om fællesskab. Da Øresundskollegiet overgik til et alment kollegium, valgte de studerende selv at invitere socialt udsatte beboere ind med det formål at tage et direkte socialt ansvar og inspirere hinanden. Vi ved, at den bedste ramme for stærke sociale sammenkomster er i naturen. Derfor har vi bragt naturen helt ind til beboerne lige udenfor deres egen dør. Alle beslutninger i forbindelse med renoveringen er taget og drevet af beboerne selv. Sjældent har vi arbejdet for så oplyste og bevidste mennesker. The Social Spine demonstrerer, hvordan naturbaserede løsninger og grønne tage ikke kun kan bidrage til bedre klima og miljø, men også skabe social sammenhængskraft og transformation.
The Social Line, efter
Parterne bag projektet
Bygherre: Øresundskollegiet / PAB
Byggeforretningsfører: FA09
Arkitekter: SLA
Bygherrerådgiver: arki_lab
Bygge og anlæg: Optimus Anlæg A/S