Hvordan kan byggebranchen nå skærpede krav til CO2-udledning?
Nordstern og projektteamet fra Svanemølleholm i København samarbejder med Sweco om at samle erfaringer om CO2-udledningen fra transport og arbejde på byggepladsen.
Det københavnske kontorprojekt er valgt på grund af bygherren Industriens Pensions høje ambition om at opnå certificeringer som DGNB Platin, DGNB Hjerte, DGNB Diamant og EU's Taksonomi 7.7.
Svanemølleholms erfarne projektteam bidrager til processen og undersøger, hvordan branchen kan håndtere CO2-udledning fra transport og byggepladsarbejdet.
Flere erfaringer er allerede draget fra projekteringen, herunder hvordan man afbalancerer forskellige certificeringskrav med mål om at reducere CO2-udledningen.
Håbet er, at erfaringerne fra Svanemølleholm vil bidrage til Swecos mål om at indsamle erfaringer til et katalog over lavemissionsbygninger og inspirere til fremtidige byggeprojekter i Norden.
- Samarbejde på tværs i branchen er vigtigt for, at vi fortsat reducerer klimaaftrykket inden for nybyggeri så vel som ved transformation af eksisterende byggeri. Derfor er jeg stolt af, at Svanemølleholm bidrager til projektet for det Nordiske Ministerråd om at mindske byggeriets klimaaftryk, siger Christine Collin, afdelingschef, Bæredygtighed i Byggeri hos Sweco i en pressemeddelelse.
Fælles mål for at reducere CO2
For at komme op med de gode ideer og bringe projektets interessenter sammen deltog eksperter og rådgivere fra Sweco og Nordstern i en workshop med det formål at fokusere på byggeprocessens klimaaftryk, især transport og arbejdet på byggepladsen.Transport (A4) dækker over al CO2, der udledes under transport af materialer og udstyr til byggepladsen. Arbejde på byggepladsen (A5) omfatter den energi der bruges til at drive maskiner og arbejde på byggepladsen, samt hvordan byggeaffald bortskaffes.
Projektteamet bestående af Nordstern, AFRY og Henning Larsen (ingeniør- og arkitektrådgivere på Svanemølleholm) har udviklet projektrammen i forhold til at nå målene for reduktion af CO2-produktion fra Svanemølleholms byggeri.
Målet er at finde ud af, hvor stor andel disse aktiviteter udgør af det samlede CO2-aftryk, så udledningerne kan beregnes tidligere for fremtidige projekter. Samtidig undersøger projektet, hvordan man kan reducere udledningen fra transport og byggepladsdrift og sikre, at de nødvendige krav bliver overholdt.
Alle parter har arbejdet sammen om at implementere disse tiltag for at sikre at projekter som Svanemølleholm overholder forskellige certificeringskrav, herunder EU-taksonomien. Ved at bringe projektpartere sammen kan de dele viden og perspektiver, der giver et fælles udgangspunkt og sikrer, at løsninger i fremtidige projekter ikke kun reducerer CO2-udledningen, men også overholder certificeringskrav og skaber mere effektive og bæredygtige projektforløb.
Det fremadrettede arbejde er komplekst. Med Svanemølleholm som udgangspunkt får Nordstern og rådgiverne mulighed for at have en dialog om, hvor stor en effekt forskellige tiltag vil have på CO2-udledningen, og for at arbejde med individuel certificering og EU-taksonomi. Projektteamet har erfaringen til at afgøre. om de foreslåede ændringer både vil være i overensstemmelse med EU-taksonomien og kunne interagere med kriterierne i de andre certificeringer. Derfor er denne form for tværfagligt samarbejde afgørende.
Jacob Tvede, de er afdelingschef for design hos Nordstern siger:
- Vi er stolte af at kunne bidrage til dette vigtige initiativ med Svanemølleholm. Projektet er et forbillede for, hvordan store byggeprojekter kan integrere bæredygtighed og CO2-reduktion i praksis. Samarbejdet med Sweco og rådgiverne giver os mulighed for at afprøve nye metoder, der kan sætte en ny standard for fremtidens bæredygtige byggeri. Vi vil gerne måle og reducere disse udledninger for at fremme bæredygtige byggepraksisser og overholde lovkravene.
Nordisk katalog over lavemissionsbyggeri
Svanemølleholm er et af flere projekter, som Sweco udfører for Nordisk Ministerråd, med det formål at indsamle erfaringer fra ambitiøse projekter og udgive et omfattende katalog over lavemissionsbygninger. Kataloget vil give byggebranchen en værdifuld viden om, hvordan man kan implementere løsninger som cirkulær økonomi og lang levetid for bygninger. Kataloget vil være en ressource for fremtidige bæredygtige projekter i de nordiske lande og i Estland. Kataloget kan inspirere og vejlede branchen til at nå fremtidige bæredygtighedsmål ved et bruge erfaringerne fra Svanemølleholm og andre projekter som konkrete eksempler.
Svanemølleholm-projektet bliver realiseret med Industriens Pension som bygherre, Nordstern som totalentreprenør og projektudvikler, samt AFRY ApS og Henning Larsen Architects A/S som rådgivere.