Bakkegårdene: Sweco og Arkitektfirmaet Bo Christensen
Klimahuse opfører én af Danmarks første cirkulære bydele ved Holstebro
Byudvidelsesprojektet, der rummer 550 boliger på Bakkegårdene ved Holstebro, skal ressource- og energimæssigt indgå 100% i eget kredsløb.
Hos Klimahuse A/S, der har bygget lavenergihuse siden 00’erne, er man i ekstra godt humør for tiden.
For ikke så længe siden stod det nemlig klart, at det bliver Klimahuse, der kommer til at stå for opførelsen af det gigantiske og miljøvenlige byudvidelsesprojekt på Bakkegårdene, 1,5 km fra Holstebro centrum.
De 36 hektar jord, der skal danne grundlag for de 550 boliger i den bæredygtige bydel er allerede opkøbt. Og i 2027, hvor området forventes at være færdigbebygget, vil i alt 1250 personer kunne flytte ind.
Langt fra traditionelt
Og de nye beboere kan glæde sig til at flytte ind i et bæredygtigt område, tæt på byen med god plads og muligheden for at skabe et særligt fællesskab, lyder det fra medejer og bestyrelsesformand i Klimahuse A/S, Claus Keld Hansen:
- Alle boligerne bliver 100 % selvforsynende med energi til den daglige drift. Det betyder bl.a. at boligerne udstyres med solceller, batteriløsning og genanvendelse af vand. Dertil kommer selvfølgelig håndtering af regnvand via LAR-anlæg og det forhold, at alle boliger bygges som lavenergihuse.
Vægt på det sociale
Men nyskabelserne stopper ikke ved de klima- og miljøvenlige løsninger. Det sociale aspekt vejer også tungt, fortsætter Claus Keld Hansen:
- Vi har stort fokus på at favne diversiteten, hvorfor der er lagt op til både andelsboliger, lejeboliger og ejerboliger – både som rækkehuse og parcelhuse. Området skal dermed appellere til alle aldersgrupper – unge som ældre og børnefamilier, siger han og peger på den overordnede sociale ramme:
- Ud over fælles ladestandere til elbiler, kan beboerne se frem til en række fælles faciliteter i form af drivhuse, fælleshus, køkkenhaver og store friarealer. Tanken er, at beboerne i området skal skabe et dynamisk fællesskab, med udgangspunkt i et centralt beliggende fælleshus med dertilhørende friarealer, som beboerne får rådighed over.
Som hånd i handske
Claus Keld Hansen fortæller, at Klimahuse udelukkende har arbejdet med selvforsynende huse i mere end ti år. Han mener derfor, at man har særdeles gode muligheder for at implementerer store dele af visionsplanens tanker og ønsker:
- Der er tale om en meget ambitiøs plan, både klimamæssigt, socialt og i forhold til dets størrelse. Så hvis jeg skal bide hovedet af al beskedenhed, synes jeg, at vi med vores lange erfaring passer som hånd i handske til projektet. Vi glæder os i hvert fald umådeligt meget til at komme i gang, lyder det fra Claus Keld Hansen.