Møbelsnedkerforeningens jubilæumsudstilling trak masser af mennesker til åbningen i Designmuseum Danmark. De besøgende måtte for en gangs skyld gerne røre ved de udstillede genstande og det var der mange, der benyttede sig af. Gid dette koncept måtte brede sig.
Møbelsnedkerforeningens jubilæumsudstilling: Kreative kuber
Byggeri+Arkitektur var med på Møbelsnedkerforeningens jubilæumsudstilling på Designmuseum Danmark, hvor der kreativiteten og det fine håndværk var på display.
For 25 år siden besluttede en flok dedikerede snedkere sig for at danne Møbelsnedkerforeningen, der skulle fungere som et samlingspunkt for bevarelse og udvikling af møbelsnedkeriet i Danmark. De 25 år fejres nu med en flot iscenesat jubilæumsudstilling på Designmuseum Danmark, der blev skudt i gang ved et velbesøgt arrangement. Normalt er udstillinger af den karakter præget af en retrospektiv tilgang med historiske tilbageblik og fremvisning af skrøbelige artefakter, som nysgerrige besøgende absolut ikke må pille ved, eller knap nok ånde på.
Thomas Høyrups ’Life is like a disco ball’ bringer mindelser om seje dansetrin, pomade i håret og fed musik anno dazumal, men i det her tilfælde er det faktisk en hyldest til Møbelsnedkerforeningens jubilæum. De 25 år svarer til 9.125 dage, hvilket markeres med samme antal spejle på 10 x 10 mm i værkets halvkugle. Mål: 650 x 650 x 650 mm.
Læs også: Snedkernes Efterårsudstilling går i sort
Sådan forholder det sig imidlertid ikke med udstillingen ”Møbelsnedkerforeningen folder sig ud”, for her har foreningen nemlig fået den glimrende idé, at godt snedkerhåndværk anno 2017 for det første skal afspejle nutiden og for det andet, at de udstillede genstande ikke kun skal opleves med øjet: Der skal røres, snuses og (hvis man tør) smages på tingene - ligesom snedkerne selv gør, når de arbejder hjemme i deres værksteder. Det er et smukt og godt tænkt koncept, som gør udstillingen både interessant og nærværende, når museets besøgende skal finde ud af, hvad nutidigt snedkerhåndværk egentlig drejer sig om.
’Tillykkemaskine’ udført i valnød og bubinga af Akiko Kuwahata og Ken Winther, som bl.a. beskriver deres værk således: ”Det er en sjælden luksus at bruge så megen tid på et værk, der dybest set ikke kan noget”. Det er grin og glæde, og det skal man da kippe med flaget for. Mål: 260 x 260 x 260 mm.
Møbelsnedkerforeningen, som for tiden består af 57 medlemmer (lidt over en fjerdedel er kvinder), har i en periode på to år arbejdet med at få jubilæumsudstillingen op at stå og præsenterer 25 værker, der er meget forskellige i tanke og udtryk; lige fra traditionelle møbler til vidtløftige fabuleringer og refleksioner. Det bedste ved udstillingen er dog, at det er møbelsnedkere, som alene står for formgivning, fortolkning og formidling. På arrangementer som SE, Planken Ud og Skud fra Stammen er der designere med som samarbejdspartnere, men sådan er det ikke med denne udstilling, og det er egentlig ganske befriende. Et par enkelte snedkere blandt udstillerne har dog også en designmæssig baggrund, og det kan man godt se, når man kigger nærmere på deres projekter, men ellers er det ’frit fra leveren’ og ren glæde for håndværket og de fine detaljer, der driver værket.
’Kube i kube i kube’ er udført af Teis Dich Abrahamsen og består af tre kuber i et gyroskopisk ophæng, hvor den besøgende skal forsøge at få en 11 mm forsølvet kugle til at trille fra start til slutpunkt. Det er en 3D-øvelse, der kræver en betydelig finmotorik og er hulens besværligt. Mål: 724 x 724 x 724 mm.
Jubilæumsudstillingen er meget fornuftigt bundet op på fire ’dogmeregler’ som sikrer en fælles ramme for udskejelserne. De fire regler er: Alle genstande skal kunne berøres af publikum; alle værker skal være kubeformede i forholdet 1:1:1; alle kuber skal indeholde et element af sølv (25 år/ sølvbryllup); alle kuber skal kunne foldes ud, åbnes, eller på anden måde aktiveres af publikum.
Med titlen ’Duften af træ’ rammer Finn Killbuck Johansen meget præcist ned i en af snedkerhåndværkets store glæder: Duften af bearbejdet træ. Kuben indeholder 16 duftæsker med hver sin træprøve, som man skal snuse til og glædes over. Det gør vi så. Mål: 300 x 300 x 300 mm.
Læs også interview med Claus Mølgaard om Snedkernes Efterårsudstilling: Vi skal lege med tingene
Naja Falhof, Anders Rørvig Abildgaard, Katrine Lerche, Sif Skovsen og Cecilie Scherfig viste værket ’Kuben, der blev væk’. Det er en avanceret sag, hvor en palisanderfineret kube indeholder 40 kvarte cirkelslag i shellacklakeret mahognifinér, der kan foldes ud og dermed bryde kubens geometri. Mål: 225 x 225 x 225 mm.
Karen Hansens ’Sovekuben’ er et forvandlingsmøbel, hvor en skarp, geometrisk form foldes ud og omdannes til et organisk sengeleje med en madras, der er skjult i kuben. Således opstår der en soveplads med hovedgære til en gæst, men i daglig brug kan kuben også bruges som en taburet eller et lille bord. Mål: 560 x 560 x 560 mm.
Fluefiskeri siges at være en særdeles afstressende fritidsbeskæftigelse, og det er måske det, der har fået Christoffer Eliasson til at skabe ’Fluebox’ med sider beklædt med bark fra sølvbirk, og som indvendig har plads til både hjemmelavede og købte fiskefluer. En lille nøgle får boksen til at åbne sig, og så er det bare om at komme i gang med fiskeriet. Mål: 158 x 158 x 158 mm.
Udstillingens eneste lampe er Asa No Ha, der er skabt af Andrea Stokholm. Lampen er udført i ubehandlet cedertræ og Washipapir, og bygger på en gammel japansk snedkerteknik, hvor hundredvis af små trælister bliver høvlet i forskellige vinkler, for til sidst at blive samlet i et markant, geometrisk mønster. Mål: 270 x 270 x 270 mm.
Nils-Ole Zib har lavet udstillingens eneste ’rigtige’ stol i form af Pioneren, som er udført i en finurlig blanding af birketræ, birkebark, stålkugler og cykelegere. Og ja, man sidder faktisk udmærket i den skøre stol. Mål: 750 x 750 x 750 mm.
Carl Schneider har lavet en lille kube ved navn Må-ske, som udvendigt er fineret med elmerod og indvendigt udført i teaktræ. Boksen har to skuffer, hvor den øverste rummer to skeer. Begge skeer er håndskåret/fræset i blommetræ, men den ene af dem er belagt med bladsølv. Udtrykket ”Født med en sølvske i munden” får hermed en ny betydning. Mål: 310 x 310 x 310 mm