Thomas Pedersen fra SPARK design studio: Form følger nysgerrighed
Designeren Thomas Pedersen bag SPARK design studio fra Århus er ikke er bange for at bryde med traditionerne og søge nye veje. Han er én af stifinderne inden for ny dansk møbeldesign.
Men bøvlet var alle anstrengelserne værd, idet gyngestolen blev ’spottet’ af direktøren for Fredericia Furniture A/S, Thomas Graversen, som straks så mulighederne i det specielle møbel. En aftale kom i stand, og i januar 2004 blev gyngestolen så præsenteret under navnet Stingray. Kombinationen af et markant, organisk formsprog og en god siddekomfort vakte stor opmærksomhed, og resulterede i særdeles positive omtaler i en række anerkendte designmagasiner. Dermed var karrieren for Thomas Pedersen skudt godt i gang.
Godt design skal modnes med nysgerrig omhu
Faktisk kan en tidlig succes være lidt af et mareridt for en ung og nyuddannet designer. Alle venter spændt på ’toeren’ som helst skal være bedre og mere spektakulær end gennembruddet, men det forventningspres har Thomas Pedersen klaret ved at koncentrere sig om at lade tingene udvikle sig stille og roligt. Design på samlebånd og mange projekter på en gang er ikke hans kop te - han vil hellere give sig god tid til at modne en idé og sørge for, at hans produkter får kvalitet og en lang levetid. Af samme årsag er Thomas Pedersens design-portefølje ikke stor. Til gengæld er den interessant og omfatter blandt andet en række loungestole, en bordserie og en sofaserie for forskellige producenter, der alle har et tydeligt, organisk præg, og følger den gode tese om, at formen skal følge funktionen. Men møblerne er også præget af en god portion nysgerrighed, som gør, at formsproget ikke fremstår dogmatisk eller forudsigeligt.
Et tankeeksperiment bliver prismodtager
Som det var tilfældet med Stingray, er Thomas Pedersen ikke bange for at afsøge nye måder at gøre tingene på, og det gælder i høj grad for stoleserien Deli, som blev lanceret på møbelmessen i Stockholm i februar 2014 for den svenske møbelproducent Skandiform. Thomas Pedersen fortæller, at serien opstod som et tankeeksperiment om at lave en stabelbar skalstol, der skulle adskille sig markant fra de mange andre skalstole, som var på markedet. Det lyder umiddelbart som en umulig opgave, og det tog da også over et år før de mange skitser materialiserede sig i form af Deli.
Thomas Pedersen kom frem til den endelige løsning ved at tænke stolen som to stole i en og samme konstruktion: En indre stol med polstret sæde og lav ryg ud i et stykke - nærmest som i en barstol - og så et ydre svøb i hvid eller sort plast, som giver skalstolen sin form. Den indre stol har til formål at sikre en god siddekomfort og støtte i lænden, hvorimod svøbet fungerer som armlæn og en forlængelse af ryggen, der både visuelt og funktionelt omfavner den siddende. Som en ekstragevinst fungerer undersiden af svøbet som et slags håndtag, som gør det nemmere at flytte stolen frem og tilbage fra et bord.
Sit helt eget udtryk
Det fine trick i stolens konstruktion er, at materialeskiftet mellem polstring og glasfiberarmeret plast tydeligt visualiserer stolens opbygning og funktion, og dermed får Deli sit helt eget udtryk blandt den store mængde af skalstole. En anden interessant detalje er, at kombinationen af polstring og plast giver store muligheder for at ’give den gas’ med farver og udtryk: En almindelig skalstol i plast fremstilles sædvanligvis i et begrænset antal farver, men løsningen med den indre stol gør, at man kan vælge mellem et hav af møbelstoffer i forskellige vævninger, mønstre og farver. Derudover kan Deli leveres med understel massivt træ eller stålrør (sidstnævnte kan stables), som ikke alene tilfører stolen yderligere variation i sit udtryk, men også gør den mere anvendelig på både kontraktmarkedet og det private marked.
Thomas Pedersen har egentlig ikke tænkt Deli som den forkætrede ’toer’ men meget tyder på, at det er den ved at udvikle sig til. Deli er nemlig helt sin egen og byder på nytænkning i både konstruktion og variationsmuligheder, og det er nok den væsentligste årsag til, at den har fået tildelt Red Dot Design Award 2014 med prædikatet ”Best of the Best”. Det er absolut velfortjent.