Mosegårdskvarteret i Vangede, Gentofte
LCA-værktøj til glæde for hele landskabsfaget
Landskabsarkitektur, data-dokumentation og digitalisering er helt afgørende parametre i den grønne omstilling, ifølge LYTT Architecture, som sammen med GRAPHISOFT Center Danmark nu udvikler en metode for LCA for landskab.
DesignLCA er en BIM-baseret LCA-beregner, som giver mulighed for at få overblik over klimapåvirkningen på bygningsniveau. Men et tilsvarende værktøj mangler på landskabsprojekter. Derfor er LYTT Architecture gået ind i et udviklingsprojekt med GRAPHISOFT Center Danmark for at sikre, at DesignLCA også vil kunne anvendes på landskabsprojekter.
Grenaa skal sikres mod fremtidige, permanente havvandsstigninger og stormflod. Samtidig skal der tages højde for oversvømmelser af Grenåen, som løber gennem byen. Vores hovedgreb er at tillade stormflod op til den gamle strandlinje, havneområdet deles op i øer og der anlægges desuden to kanaler. På denne måde indarbejdes vandet i planlægningen fremfor at der kæmpes imod det. Projektet er lavet i samarbejde med NIRAS og Norrøn. Illustration: LYTT Architecture.
Der bliver også arbejdet på, hvordan 3D-modellering og BIM kan digitalisere, effektivisere og automatisere LCA-beregninger på landskabsprojekter.
Om baggrunden for at kaste sig ud i projektet, fortæller Karen Marie Fisker Langkjer, der er leder af LYTT Bæredygtighed og en af initiativtagerne til samarbejdsprojektet i en pressemeddelelse:
– Hos LYTT er udviklingen af robuste og klimavenlige projekter en del af vores DNA. Vi anser landskabsarkitekturen, data-dokumentation og digitalisering som afgørende parametre i den grønne omstilling. Derfor har vi taget initiativ til udviklingen af en metode til LCA for landskab, hvor vi bruger vores viden og erfaring til at udvikle et LCA-værktøj til glæde for hele landskabsfaget. Lige nu er målet at sikre øget viden om, hvordan LCA kan bruges som værktøj i landskabsfaget, og hvordan vi kan udnytte BIM til at effektivisere og automatisere LCA-beregningerne. Drømmen er, at arbejdet med LCA for landskab og BIM kan blive så lettilgængeligt, at LCA kan blive en naturlig del af vores workflow fra de første indledende skitser i 2D til det fulde projekt i 3D. Dermed bliver det ikke beregningen, som vi skal bruge alle timerne på, men i stedet kan vi fokusere på at bruge læringen fra vores beregninger til at udvikle en mere bæredygtig arkitektur.
På Banktorvet i Skjern har LYTT designet et nyt torv og har i den forbindelse beregnet levetider på eksisterende belægninger og dermed lavet en strategi for udskiftning over tid fremfor at udskifte al belægning på én gang. Projektet er en del af LYTT's bymidteplan for Skjern, hvor en bearbejdning af udvalgte byrum skal invitere til mere ophold, færdsel og skabe øget liv. Projektet er lavet i samarbejde med Ringkøbing Skjern Kommune. Illustration: LYTT Architecture.
DesignLCA bliver tilpasset materialer
Fokus vil i begyndelsen være på at oprette materialer til landskabsprojekter i DesignLCA, samt typiske opbygninger, så man let kan modellere terrænprofiler i 3D, og derefter helt automatisk anslå og dokumentere deres klimaaftryk i LCA-beregningen.
Indehaver af GRAPHISOFT Center Danmark, Thomas Graabæk forklarer:
Data, digitalisering og BIM hænger tæt sammen med den grønne omstilling. Mange landskabstegnestuer er allerede i fuld gang med at implementere BIM, og et naturligt næste skridt er at udnytte de iboende datainformationer i BIM til at understøtte udvikling af en metodik for LCA-beregninger for landskabsarkitekturen.
KlimaByen Middelfart er et visionært pilotprojekt, som bl.a. arbejder med miljømæssig bæredygtighed i form af LAR-løsninger ved at vise, hvordan resilient klimatilpasning kan anvendes som et markant aktiv i byudviklingen ved at skabe sammenhæng mellem blågrønne offentlige rum, byliv og regnvandshåndtering. Projektet er lavet i samarbejde med WSP og Adept. Foto: LYTT Architecture.
Vi ser frem til samarbejdet med LYTT, hvor vi vil trække på deres viden, så vi kan tilføje de typiske materialer og opbygninger landskabsarkitekter anvender til DesignLCA og generelt tilpasse vores LCA-beregner, så den kan håndtere landskabsprojekter. Det bliver vores lille bidrag til at understøtte landskabsarkitekternes imponerende indsats ift. klimakrisen.
DesignLCA er et plugin til Archicad og er en gratis del af den danske template til Archicad. Ved hjælp af dataudveksling via IFC, kan DesignLCA også anvendes, hvis projekterne er designet i Revit, Tekla eller et tredje BIM-program.