
Lille Arena – en kubisk udfordring
Idrætinstitutionen Lille Arena er både en bygning med unik tilknytning til nærområdet og en arkitektonisk afspejling af stedets idrætsprofil. KHS Arkitekter og Dorte Mandrup Arkitekter står bag udformningen af den nye kubiske daginstitution i Ørestad.
Daginstitutionen Lille Arena kan rumme 158 bevægelsesglade børn. Skitseforslaget til Lille Arena blev udarbejdet af Dorte Mandrup Arkitekter, mens KHS Arkitekter står bag færdigprojekteringen og udførelsen af den kubeformede bygning på 1.890 m2, og her har man bevidst prioriteret både sammenhængen med området og institutionens idrætsprofil:
- Da vi begyndte i Ørestad Syd, var det nærmest en pløjemark, og nu er der vokset en helt ny bydel med højhuse og komplet infrastruktur op. Lille Arena ligger ved Kanalpladsen, der er et omdrejningspunkt i områdets nordlige ende med forbindelse til Royal Arena, til den kommende metrostation og til den landskabskile, hvor fælleden mod vest trækkes ind mod den nye bydel. Her, hvor fælleden møder byens plads, er der disponeret et kvadratisk byggefelt til en bygning af særlig betydning, der får lov at træde ud i fælleden, siger Christian Nemming, partner og arkitekt MAA hos KHS Arkitekter.
Kvadratisk byggefelt med højdedimension
Det er dette byggefelt på 20 x 20 x 20 meter, som Lille Arena optager. Placeringen i det grønne område på kanten af fælleden og bygningens terningeform får Lille Arena til at skille sig ud. Men også både udenfor og indenfor har KHS Arkitekter vægtet sammenhængen med området og institutionens idrætsfokus:
- Højdedimensionen er vigtig i dette projekt. Vi har en legeplads nede i terrænniveau, der ligger som en indhegnet del af landskabskilen, og vi har en taglegeplads med fantastisk udsigt på femte sal. Indenfor er der dobbelthøje rum med vinduer, så man kan se fra den ene etage til den anden, og Lille Arenas trapperum ligger midt i bygningen, hvor de to trappeløb snor sig opad som to DNA-strenge.
Trapperum med aktivitetszoner
- I dialog med institutionen har vi skabt aktivitetszoner i trapperummet, der understøtter stedets idrætsprofil. Temaerne sætter fokus på bevægelse og på ting, man kan gøre i nærområdet, og de suppleres af en stor fotostatvæg med motiver, hvori der indgår genkendelige elementer fra Ørestadsområdet og fælleden. Der er f.eks. zonen ’Street og Bysport’, hvor en del af trappen er udformet som en løbebane og en anden del som en skrå husmur med klatregreb. Der er et fælledtema med typiske dyr fra fælleden som dyrespor i gulvet og grafik på væggen. Der er et skovtema, hvor man klatrer i reb op ad en træflade, og der er et kanaltema, hvor man kan balancere på smalle træbroer i forskellige højder.
- Overordnet synes jeg, at der er kommet noget ret godt ud af det, når man tænker på de begrænsninger og økonomi, der ligger bag projektet. Jeg forventer, at børn og personale bliver rigtig glade for resultatet, slutter Christian Nemming.