Foto af Lasse Mejlvang
Living Places projektet vinder Danish Design Award
Udover at demonstrere, hvordan en bolig kan bygges med lavt CO2-aftryk og optimalt indeklima bliver Living Places nu også hædret i et design- og arkitektur-perspektiv.
I år har Design Design Award fået et nyt fokus på værdibaseret bedømmelse og hylder løsninger, der bryder med traditionelle grænser. Bedømmelsen sker ud fra de fem kerneværdier: Do No Harm, Pursue Beauty, Lead the Way, Prove Your Impact og Solve Problems Worth Solving.
Juryen fremhævede Living Places Copenhagen for at kombinere et æstetisk design med et lavt CO₂-aftryk, sundt indeklima og en nytænkende tilgang til at bo sammen.
Data efter to måneders test er klar
Oveni at modtage en Danish Design Ward kan projektet nu også præsentere data på en to måneders test af boligerne, hvor testresultatet viser, at en sund bolig med et optimalt indeklima er afgørende for menneskers trivsel.
Demonstrationsprojektet har haft som mål at vise, hvordan man kan bygge boliger med et ultralavt CO2-aftryk og optimalt indeklima – kun ved brug af standardmaterialer, metoder og teknologier.
VELUX Gruppens test er udført over sommeren 2024, hvor man inviterede omkring 100 arkitekter, iværksættere, designere og journalister fra 12 forskellige lande til at komme og bo i Living Places Copenhagen. Målet med testen var at undersøge, hvordan boligens indeklima påvirker ens velvære. Dette eksperiment bygger videre på VELUX Gruppens mangeårige forskning i modelboliger og indeklimaets påvirkning på menneskelig trivsel.
I testen målte man med miljøsensorer og ved brug af spørgeskemaer og en dialog med gæsterne for at undersøge parametre som indendørs luftkvalitet, termisk komfort, naturligt lys og støjniveau. Dataene er nu kombineret med vurderinger af husenes funktionalitet, indretning og overordnede atmosfære.
- Living Places har vist, hvordan vi kan skabe sundere og mere bæredygtige bygninger, siger Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger i VELUX Gruppen, i en pressemeddelelse.
Foto af Adam Mørk
Hun fremhæver fem hovedkonklusioner fra undersøgelsen:
- Living Places: Inspirerer til bæredygtigt byggeri
Living Places-projektet bygger på over 20 års forskning i fremtidens sunde boliger. Resultaterne viser, at man kan realisere bæredygtige og sundere bygninger ved hjælp af tilgængelige materialer og teknologier.
- Holistisk tilgang: Komfort, energi og miljø som nøgleparametre
For at skabe bygninger, der er sunde for både mennesker og miljø, skal man se på hele bygningens livscyklus. Fra design og konstruktion til brug skal der tænkes holistisk, så bygninger både understøtter trivsel og reducerer miljøpåvirkningen.
- Indretning og trivsel: Hjemmets design påvirker livskvaliteten
Ifølge Healthy Homes Barometer 2022 og Healthy Buildings Barometer 2024 påvirker hjemmets indretning og indeklima beboernes sundhed markant.
Data fra Living Places-projektet afslører, at over 70 % af gæsterne oplevede forbedret humør, øget afslapning og en tættere forbindelse til naturen under opholdet. Dette peger på betydningen af boligdesign, der fremmer trivsel og reducerer eksponering for indeklimafare som støj, kulde og dårlig luftkvalitet.
- Optimalt dagslys og ventilation: Nøglen til et sundt hjem
Designet af Living Places vægter naturligt lys og ventilation. Under opholdet foretrak 83 % af gæsterne værelser med meget dagslys, mens 90 % roste de justerbare solafskærmninger, der gør det let at opretholde et optimalt indeklima.
Denne kombination af funktionelt design og indeklimaforbedringer giver beboerne mulighed for at tilpasse deres omgivelser efter behov.
- Førsteklasses indeklima: Living Places opfylder europæiske standarder
Living Places Copenhagen har et indeklima på højeste niveau i henhold til den europæiske standard EN 16798-1:2019. Indendørstemperaturen var inden for kategori I-niveau (den højeste standard) 89-90 % af tiden og inden for det komfortable område (kategori II) 98 % af tiden i begge huse.
Reultatet understreger, at bæredygtigt byggeri ikke går på kompromis med komfort, men skaber boliger, der harmonerer med både miljøet og menneskers behov.