Lone Feifer: Lavere CO2 aftryk skal gavne både bundlinje og kvalitet
Vi skal blive bedre til at forstå vores bygninger i brug for at skabe bæredygtige og sunde bygninger, siger Lone Feifer, programdirektør for bæredygtigt byggeri i VELUX.
Når man skal se på fremtidens bæredygtigt byggeri, mener Lone Feifer, at nogle af de større hovedbrud bliver, hvordan renoveringsraten bliver sat op; hele EU’s nye Green Deal, og hvordan vi kan bruge de såkaldte Smart Readiness Indicators, der fx kan måle på bygningens indeklima og energieffektivitet.
Ligesom klimarapporter har fået os til at få øjnene op for planter og planetens sundhed, vil VELUX med lanceringen af den nye åbne platform, Build for Life, gerne føre an i udviklingen frem mod et lavere CO2 aftryk i byggeriet.
Build for Life tog tråden op fra COP26
Sidste år formulerede VELUX en ambitiøs strategi for bæredygtigt byggeri – It’s Our Nature satte tre mål: At blive Lifetime Carbon Neutral – at neutralisere sin samlede CO2 udledning over 100 år i 2041, når VELUX fylder 100 år; At nedbringe virksomhedens CO2 footprint med halvdelen frem mod 2030; samt at gå forrest i forhold til at vise, hvordan man kan bygge bæredygtigt.
Med den internationale Build for Life konference i november lancerede VELUX sin vision og mål inden for bæredygtigt byggeri.
– Vores mål hedder Build for Life. Vi mener helt grundlæggende, at man bør kigge på byggerier i brug og tage vores beslutninger ud fra dette perspektiv, både i nybyg og renovering , siger Lone Feifer.
’Vi skal helt ud til dem, der står på byggepladsen, til de mindre tegnestuer og dem, der sidder med excelarket’
Build for Life udgør en ramme for en dialog, som alle kan deltage og se sig selv i. Det er ikke kun en VELUX agenda. Med syv dimensioner er det formet som om en rund spilleplade, som adresserer de største udfordringer i byggeriet. Man forstår instinktivt, at man lander på et af de jordfarvede felter, og her vil være spørgsmål.
– Vi har ikke råd til at vente. For at det kan virke, skal det være shareware. Vi skal hjælpe dem, der står på byggepladsen, dem der sidder på de mindre tegnestuer, også dem med excel-arket. Det må ikke kun blive i de øvre luftlag eller der, hvor der er overskud. Vi skal give alle nogle genveje til, at tingene kan lade sig gøre, og det kan vi kun gøre ved at gøre det generisk, siger Lone Feifer.
Levesteder – et bud på bæredygtige boliger
Dialog er godt og igennem demonstrationsbyggerier, prøver VELUX mulige koncepter af. Living Places er bud på et koncept for et boligbyggeri med lavt CO2 aftryk og fokus på sundhed. Den første prototype BoligVærkstedet er udviklet af EFFEKT, VELUX, Moe og Enemærke & Petersen og vil blive lanceret med syv pavilloner i Jernbanebyen i 2023, når København er Verdens arkitekturhovedstad.
– Vi er nødt til at tænke vores boliger på en anden måde, og vi tror meget på, at det skal være bedre kvadratmeter, men mere kompakte. Vi ser på, hvordan man kan få mere natur ind i bygninger, og hvordan man kan få naturlige komponenter, enten i form af materialer eller planter, ind i byggeriet. For vi vil egentlig gerne have inde til at ligne ude mere, siger Lone Feifer, og tilføjer:
– Vi skal forstå vores bygninger bedre og ikke tro, at bygningen eller teknologien kan klare det hele selv.
Se CO2 som en bundlinje
Ifølge Lone Feifer bliver det afgørende for bæredygtig byggeri at skabe en stærkere kobling til brugen samt at se CO2 som en bundlinje for bygningen. Det er allerede, når arkitekten designer og ingeniøren skal finde løsninger, at man har brug for hjælp. Ikke når bygningen er færdig.
– Man er nødt til at se på CO2 aftrykket som en omkostning og stille spørgsmål til, hvordan kan vi reducere dens CO2 footprint i alle faser og processer. I projektet har vi udviklet en lille beregner, så man, helt tidligt i processen mens man designer, kan sige, hvad nu hvis jeg anvender det her materiale, eller hvis jeg nu lavede fundamentet på denne her måde? siger Lone Feifer.
I Holland findes der en pilot på en balancering med finansieringen. Når en kontorbygning performer bedst muligt på indeklima og de der arbejder i bygningen er mest muligt tilfredse, så kan man få en lavere rente.
– Det kan lyde helt abstrakt og vildt mærkeligt, men det er sådan noget, man kan se de første tegn på nu. Det er noget af det, vi skal have frem, så en arkitekt og en ingeniør vil vide noget mere om hvordan den bygning, de sidder med, vil fungere i praksis, siger Lone Feifer og slutter af:
– Det ville være godt, hvis vi kan gå forrest i Danmark, for vi er faktisk dem, der fylder mest per kvadratmeter per person. Og vi er nogle af dem, der hurtigst når frem til Earth Overshoot Day, det er allerede 26. marts i Danmark. I verden som gennemsnit er det først i august.