
NemByg i afgørende rolle i prestigefyldt byggeri på Esbjerg Havn
Esbjerg Havn har for nyligt indviet endnu et markant vartegn - Maritimt Center - et på alle måder imponerende stykke arkitektur. Den næsten dråbeformede bygning ligger helt ud til vandet i Esbjergs nye bydel Esbjerg Strand.
- Det var en håndværksmæssig oplevelse ud over det sædvanlige at bygge den organisk udformede bygning. De på samme tid krumme og buede facader kombineret med et tag i varierende hældning betød, at vi godt kunne lade den, for os sædvanligvis vigtige, rette vinkel blive i værktøjskassen. Det førte naturligvis en del udfordringer med sig, men det er også det, der her bagefter er med til at gøre os stolte, når vi ser på det færdige resultat. Stolte på den der måde, hvor man gerne vil om det til sine børn, børnebørn og venner.
Ordene kommer fra Jørgen Mathiasen, afdelingschef for entrepriseafdelingen i NemByg A/S. Nem Byg startede som et lille firma tilbage i 1970’erne, men tiden har været med firmaet som i dag har omtrent 100 mand m/k under sig og er Esbjergs førende totalentreprenør.
En udfordring af de store
NemBygs størrelse og kompetencer var afgørende for, at de vandt entreprisen i forbindelse med opførelsen af Maritimt Center. Storentreprisen var en såkaldt lukningsentreprise, der primært bestod i at opbygge og beklæde facader og tag samt montere døre, vinduer og facadepartier.
Den ovale bygning er udformet som en ring med hul i midten. Og med et væld af forskellige vinkler og radier, var det nødvendigt at gentænke måden at gå til opgaven på. Hertil kom at facadebeklædningen skulle udføres i et forholdsvis nyt materiale, Thermowood samt nogle ganske udfordrende brandkrav, der også skulle håndteres under projekteringen og udførelsen.
Svær opgave - svært tilfredsstillende
- Til at starte med har man ofte en tilbøjelighed til se lidt for optimistisk på tingene i forhold til opgavens indhold. Sådan var det også med Maritimt Center, og det stod hurtigt klart, at vi alle måtte yde vores allerbedste for at kunne stå distancen. Opgaven indebar, at vi selv skulle projektere en del selv og finde bygbare løsninger, hvilket førte til et tæt og spændende samarbejde med bygherren og hans rådgivere. Der var tidspunkter, hvor vi virkelig måtte finde kreativiteten frem for at finde en løsning, og hvor vi både som firma og som håndværkere blev testet til det yderste, fortæller Jørgen Mathiasen.
- Men når vi i dag står med det færdige resultat, kan vi kun konstatere, at det lykkedes, og at det var enormt givtigt at være en del af. Man bliver stolt både af sine medarbejdere og af firmaet som helhed. Vi løftede i flok og alle ydede en formidabel indsats, så vi endnu engang levede op til vores egen forventning og vision om – at vi vil skabe gode oplevelser med byggeri - afslutter en lettere bevæget Jørgen Mathiasen.