Ny bog om Arne Jacobsens favoritværk
St Catherine’s College i Oxford er et af Arne Jacobsens sene hovedværker. I en ny stor bygningsmonografi beskriver arkitekt René Kural bygningens tilblivelse, fra delte meninger om arkitekturen til at skabe liv for de studerende.
I bogen ’Catz - St Catherine’s College af Arne Jacobsen’ fortæller René Kural historien om hele tilblivelsen af universitetskollegiet, arkitekturen og parken omkring.
Strandberg Publishings udgivelse er den første dybdegående bygningsmonografi om St Catherine’s College, og byggeriet belyses især gennem helt nye, ufortalte, glemte eller oversete beretninger, tegninger og fotos.
Projektet bliver beskrevet gennem filmens, litteraturens, poesiens, satirens, musikkens, kritikkens og erindringernes verdener. Både tidligere og nuværende studerende fortæller om livet på kollegiet gennem interviews og private fotos.
Arkitekten udløste protester
Arne Jacobsen afslørede sent i sin karriere, at kunne han blot vælge ét af sine mange værker, ville det blive St Catherine’s College i Oxford – eller Catz, som det kaldes i folkemunde.
Da Arne Jacobsen fik opgaven i 1959, blev englænderne rasende og protesterede indædt – ikke alene var arkitekten ikke engelsk, men der var heller ikke blevet udskrevet en arkitektkonkurrence.
I England var man slet ikke imponerede over Jacobsens personlighed, og syntes mere, at han lignede en landmand eller en ex-fodboldspiller.
Da skitserne til byggeriet blev præsenteret for offentligheden i 1960, var de bidende kommentarer fra den engelske presse, at det lignede ”flade sardindåser”, var ”udenlandsk og uægte” samt ”et stunt”.
SAS-hotel lagt ned
Da det stod færdigt i 1964, skrev en af Englands store tænkere, byplanlæggeren Thomas Sharp, åndeløs af begejstring, at det var ”de bedste bygninger, som Oxford har haft i hundrede år (…) blandt de allerbedste i Storbritannien”.
I Danmark morede man sig over byggeriet. Bl.a. skrev Berlingske Aftenavis, at Jacobsen havde anvendt de samme tegninger som til SAS-Hotellet ”blot med den forskel, at den høje bygning er blevet lagt ned, således at man altså kommer til at træde på væggene og ikke på gulvet, der skal tapetseres.”
Traditioner og identitet
I dag, hvor arkitekturen og parken er patineret langsomt og smukt, er meningerne delte, men respekten for arkitekten og Catz samler de studerende, fordi den radikale arkitektur skaber en fælles identitet.
Bogen er rigt illustreret af arkitekturfotograf Rasmus Hjortshøj, der har gennemfotograferet Catz – inde, ude, nat, dag, med og uden mennesker.
Om forfatteren
René Kural er ph.d., arkitekt og tidligere lektor ved Det Kongelige Akademis Arkitektskole. Han er forfatter til ti bøger, deriblandt om Arne Jacobsens og Flemming Lassens Søllerød Rådhus.