Massivtræ og mikroklima er omdrejningspunkt i nyt færøsk universitet
Vinderforslaget til en ny fællesbygning på Færøernes Universitet i Torshavn af Henning Larsen er inspireret af ældgamle færøske metoder til at tilpasse bygninger til vejrforholdene, og designet i massivtræ og integrerede grønne facader skal forlænge udendørssæsonen med 150 dage hvert år og skabe ideelle betingelser for elevernes læring og sociale interaktion.
Henning Larsens design af den 8.000 m2 store campus omfavner den lokale færøske skik med at "læse landskabet", hvor klynger af bygninger er placeret, så de skaber naturligt læ. Den nye campus har et indvendigt torv, der fungerer som bygningens hjerte. For at fremme dagligdagsinteraktioner er en central "gade" og en stor trappe placeret i bygningen sammen med et bibliotek, uformelle studiepladser, en kantine, en café, rum til forsknings- og administrationspersonale, klasseværelser og et stort fleksibelt auditorium.
Som hjemsted for nogle af verdens ældst fungerende træbygninger, der kan dateres helt tilbage til det 11. århundrede, har de historiske strukturer, det traditionelle håndværk og den karakteristiske arkitektur været en tydelig inspiration for designet af universitetsudvidelsen på Færøerne. Bygningerne opføres i massivtræ (limtræ og CLT) og dækkes af et tag med græs, så de blender ind i det ikoniske landskab i Torshavn.
– Vores vision er inspireret af historiske færøske byggemetoder og fortidens massive træbygninger samtidig med, at vi ønsker at tilbyde Færøernes Universitet en moderne campus, der smelter sammen med landskabet og dets varierede kontekst, siger Ósbjørn Jacobsen, Design Director, Partner, Henning Larsen Faroe Islands i en pressemeddelelse.
De grønne elementer fortsætter ned ad bygningernes nordlige og sydlige facader, som er designet til at være grønne året rundt med planter, der er udvalgt til at kunne modstå Torshavns nordatlantiske klima. Som en slående kontrast til mange eksisterende grønne facadeløsninger med add-on-komponenter installeret på eksisterende strukturer, er Henning Larsens design et selvforsynende modulært facadesystem, som integreres i bygningen. Med sine æstetiske og konstruktionsmæssige egenskaber fungerer den grønne facade med sin vertikale natur som en integreret del af bygningens design i stedet for at blive en eftertanke.
Læs også:
Portræt af Jakob Strømann-Andersen: Vi er nødt til at ændre adfærd for at bygge bæredygtigt
Fem måneders forlænget udesæson
Byggeriet er designet til at modstå det ofte skiftende vejr i Torshavn, hvor det er almindeligt at opleve flere vejrfronter på én dag. Derfor skaber projektet er et centralt udeareal, som er lukket og afskærmet af bygninger på alle sider, hvilket skaber optimale betingelser for udendørsaktiviteter.
– Ved hjælp af vind- og solsimuleringer har vi placeret bygningsvolumet, så det er beskyttet mod elementerne. Vi forvandler nogle eksisterende dele af en parkeringsplads til et nyt grønt fællesområde, der ligger i læ for de stærke nordvestlige vinde, som dominerer Torshavn. På den måde tilføjer vi 150 dage til udendørssæsonen og skaber de bedst mulige betingelser for udendørsliv på en af de vejrmæssigt mest barske campuslokationer i verden, siger Jakob Strømann-Andersen, Director of Sustainability and Innovation, Henning Larsen.
Designkonkurrencen omfattede seks arkitekthold, som alle blev ledet af lokale arkitekthold. Blandt de konkurrerende teams var bl.a. BIG og Cobe i samarbejde med lokale tegnestuer.
Om Kampus Frælsið
Projekt: Ny central fællesbygning på Færøernes Universitet
Placering: Torshavn, Færøerne
År: 2023-2026
Størrelse: 8.000 m2
CO2e/m2/år: 11 kg (50 års levetid)
Bygherre: Fróskaparsetur Føroya (Færøernes Universitet)
Arkitekt: Henning Larsen
Landskabsarkitekt: Henning Larsen