Ny række af workshops om beregning af levetid og kvalitetssikring
”Byd ind med viden og hverdag, branche – så kvitterer vi med en beregningsmetode”
Sådan lyder opfordringen fra en række forskere fra BUILD-AAU og DTU. Med en række af workshops indbyder de branchen til dialog og samarbejde – med målet om at indsamle viden til at kunne skabe en metode til vurdering af levetiden – hellere i dag end i morgen.
Levetiden af en bygning eller en bygningsdel beskriver, hvor lang tid man kan forvente der går, før den skal rives ned eller skiftes ud. Når en bygning eller bygningsdel rives ned, sker det til gengæld ikke altid pga. nedslidning, men kan f.eks. også være fordi bygningen/bygningsdelen ikke længere opfylder ejerens behov – eller tidens arkitektoniske mode.
Begrebet ’reel levetid’ er derfor meget relevant i denne sammenhæng – modsat den tekniske levetid, som hænger sammen med nedslidning og graden af løbende vedligehold.
- Og så skal vi kunne sammenligne forskellige løsninger, f.eks. for en ydervæg, der kan anvendes i byggeri – både nybyggeri og renovering. Skal vi kunne vælge den løsning, der er den mest bæredygtige, er det afgørende at vide, hvor længe løsningerne reelt holder. Derfor skal man kunne vurdere levetiden af de forskellige løsninger – og ikke mindst hvilken betydning, de ikke-tekniske faktorer har, siger Ernst Jan de Place Hansen, seniorforsker på BUILD – Aalborg Universitet.
Ernst Jan de Place Hansen
Men levetider kan ikke stå alene. Klassifikationssystemer er en måde at systematisere information på, f.eks. om levetider, og derved sikrer man, at alle håndterer information om relevante bygningsdele m.m. på samme måde og dermed lettere kan sammenligne løsninger. Det bliver i den grad nødvendigt for at kunne agere i fremtidens byggebranche. Det er derfor, vi inviterer til disse workshops, siger Ernst Jan de Place Hansen.
- Når vi indkalder til workshops, er det for at få branchen i tale. Hvordan bruger I begreber som levetider og klassifikationssystemer i jeres hverdag? Det er vigtigt for os på BUILD/AAU og DTU, som i fællesskab har startet et projekt om levetider, at udviklingen af viden i projektet sker i samarbejde med branchen. Det er branchens udfordringer og behov for viden, der er omdrejningspunktet.
Et retvisende og realistiske værktøj er målet
Levetidsbegrebet knytter sig til, at bygninger og bygningsdele bør være holdbare i mange år – og levetiden indgår som beregningsparameter i livscyklusanalyser (LCA), som Bygningsreglementet kræver udført fra 1. januar 2023. I LCA benyttes typisk en prædefineret værdi, som skal være så retvisende og realistisk som muligt, for at byggebranchen kan bruge den.Carsten Rode, professor på DTU Sustains sektion for Materialer og holdbarhed
Derfor er DTU og Carsten Rode, professor på DTU Sustains Sektion for Materialer og holdbarhed, med i dette samarbejde med BUILD-AAU.
- Dét vi gør nu, er en indsats for at få alle i branchen til at bidrage – det skulle gerne opfattes som branchens projekt. Fra DTUs side vil vi gerne bidrage med vores viden og aktiviteter fx om cirkulære materialer og bygningsfysik, samt med viden og prøvningsmetoder om de mekanismer, der kan nedbryde materialer, forklarer han og tilslutter sig pointerne fra kollegaen.
- Og så vil vi gerne bidrage til modelleringsarbejdet, som vi er dem, der har ansvaret for i levetidsprojektet. Projektet er således helt centralt for vores forskning og undervisning om bæredygtigt byggeri, som kolleger fra flere forskellige sektioner fordelt på to institutter nu bidrager til.
Tre workshops om tre relevante perspektiver
Kort fortalt er der tale om tre workshops, der henholdsvis tager udgangspunkt i tre centrale perspektiver set i lyset af ønsket om at skabe et konkret værktøj til beregning af levetidsberegninger og kvalitetssikring.
- Hvordan kan man arbejde systematisk og entydigt på tværs af klassifikationssystemer?
- Hvilke ikke-tekniske forhold spiller ind på den reelle levetid? Hvor ofte er de reelt styrende? Er det afhængigt af ejerform, indkomst, mode m.m.?
- Hvad er praksis når man skal tage stilling til om en bygningsdel/komponent har udtjent sin levetid?
- Den første af de tre workshops afholdes den 5. oktober 2022, den anden 1. november og den tredje workshop er 23. november.
- De tre workshops bliver (formentlig) indledt med et par korte indlæg, hvorefter deltagerne på workshoppen med baggrund i indlæggene og egen erfaringer drøfter den overordnede problemstilling i mindre grupper. Til slut samles op i plenum og det aftales, om der er interesse og behov for en opfølgende workshop
- Du kan tilmelde dig de tre workshops her
- For yderligere spørgsmål, kontakt Ernst Jan de Place Hansen på deplace@build.aau.dk