I det Svanemærkede Børnehus ”Svanen” i Gladsaxe Kommune er blandt andet spær, mursten og tegl fra den nedtagne Gladsaxe Skole blevet genbrugt.
Ny udgivelse kan hjælpe i dokumentationen af genbrugsmaterialer
Mange praktikere oplever en stor udfordring i at skaffe den nødvendige dokumentation af genbrugsbyggematerialer. Nu er der hjælp at hente i Værdibygs udgivelse ”Den gode dokumentationsproces for genbrugsmaterialer”.
Genbrug af byggematerialer er uomgængeligt for, at byggebranchen kan reducere sit ressourceforbrug og sin affaldsproduktion og CO₂-udledning. Men som praktiker oplever mange at blive udfordret i processen med at dokumentere f.eks. ydeevne, konstruktions- og brandegenskaber og arbejdsbeskrivelser, når byggematerialet har ”levet et liv”.
Det problem tager den nye udgivelse fra Værdibyg ”Den gode dokumentationsproces for genbrugsmaterialer” fat om. Nina Koch-Ørvad er projektchef i Værdibyg og har været redaktør på udgivelsen, og hun mener, at den rette dokumentation af genbrugsmaterialers egenskaber kan bidrage til at nedbryde usikkerhedsbarrieren og således understøtte mere genbrug i byggeriet:
- Usikkerheden om genbrugte byggematerialers egenskaber og levetid er svær at håndtere for både bygherrer, rådgivere og udførende, og derfor fravælges genbrugte materialer ofte i mange projekter, siger Nina Koch-Ørvad i en pressemeddelelse.
Læs også:
Katrine Hauge Smith, Teknologisk Institut: Genanvendelse er enkelt – komplekst og paradoksalt
Afsæt i best practice giver brugbare anbefalinger
Udgivelsen tager afsæt i en rapport, som er udgivet af Social- og Boligstyrelsen og udarbejdet af Værdibyg, Artelia og AAU Build.
Rådgiver hos Artelia Sigrid Charlotte Sturlason, har været en del af arbejdsgruppen bag udgivelsen, og hun ser en styrke i, at udgivelsen fokuserer på den best practice, der findes i branchen i dag:
- Vi har gerne villet give så brugbare anbefalinger som muligt – fra praktikere til praktikere. De cases, vi præsenterer i udgivelsen, er derfor konkrete eksempler på byggerier, der er lykkedes med at genbruge mursten, trægulve, betonkonstruktioner osv. Og de gode råd er baseret på den viden og erfaring, der er opnået gennem de cases, og som forhåbentlig kan give inspiration til de mange praktikere, der gerne vil arbejde med genbrug, men som synes, at det er svært.
Kort om Den gode dokumentationsproces af genbrugte byggematerialer
”Den gode dokumentationsproces af genbrugte byggematerialer” udkommer i dag og er udarbejdet af Værdibyg. Publikationens målgruppe er bygherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører, der ønsker gode råd og konkrete handlingsanvisninger til, hvordan dokumentation af genbrugsmaterialer kan tilvejebringes og anvendes.
Udgivelsen tager afsæt i rapporten ”Den gode dokumentationsproces af genbrugte byggematerialer”, som er udgivet af Social- og Boligstyrelsen og udarbejdet af Værdibyg, Artelia og AAU Build. Her præsenteres en analyse af forskellige materialers genbrugspotentiale, otte cases med eksempler på byggerier, der er lykkedes med at genbruge byggematerialer og en række anbefalinger til praksis.