Nye vinduer kan løfte bygningens energimærke
Siden 2009 er energikravene i Bygningsreglementet til nye vinduer strammet tre gange med 25 % hver gang. Derfor giver moderne vinduer et mærkbart løft til bygningens klimaskærm, siger VinduesIndustrien.
Præmissen for en vinduesudskiftning har ændret sig de seneste år. Nu er det ikke alene et spørgsmål om hvorvidt træet er mørt eller ruden punkteret, for udviklingen indenfor nye vinduer er gået rigtig stærkt. Derfor vil de fleste husejere opleve en markant forskel på flere områder ved en vinduesudskiftning – og i mange tilfælde kan nye vinduer løfte bygningen med et trin på A-G skalaen.
Danske vinduer er blandt verdens mest energieffektive
Den gradvise stramning af Bygningsreglementet er sket i et samarbejde mellem vinduesbranchen og myndighederne. Det har afledt en ambitiøs produktudvikling hos vinduesproducenterne, så danske vinduer i dag er blandt verdens mest energieffektive.
Vinduerne er energioptimeret i både karm, ramme og rude: Blandt andet er varmetabet langs glaskanten væsentligt minimeret ved hjælp af bedre indbygningsmetoder og bedre rudeopbygning med 3-lag glas med energibelægninger og varme kanter. Samtidig fremstilles vinduer med sprosser helt uden kuldebroer, og alle vinduer fremstilles med flere tætningsplaner, ligesom mange vinduessystemer fremstilles med nye materialer som fx PUR og kompositter. Kort sagt: Moderne danske vinduer har en væsentligt bedre energiperformance end tidligere.
Energibalancen er positiv
Vinduers energieffektivitet måles på den såkaldte Eref-skala, som beskriver balancen mellem den gratis solvarme, vinduet lukker ind i fyringssæsonen, sammenholdt med den rumvarme, der slipper ud igen. Og beregninger viser, at op mod 33 % af varmen forsvinder ud ad utætte og dårligt isolerende vinduer i et typisk dansk hus.
– Vinduesbranchen har arbejdet benhårdt på at flytte vinduernes energibalance gennem intensiv produktudvikling op gennem 00’erne og 10’erne. Resultatet er, at man i dag meget ofte kan løfte bygningens energimærke med et trin på A-G skalaen ved at skifte vinduer, fortæller Johny H. Jensen, direktør i brancheforeningen VinduesIndustrien.
Kravene i dag er, at energibalancen skal være neutral eller positiv, så ved en vinduesudskiftning vil man som minimum få energineutrale vinduer i bygningen.
Moderne krav – moderne og klassisk design
Men selv om kravene til vinduer er skærpet markant, er det lykkedes for branchen at holde fast i at producere vinduer i alle de designs, vi kender fra den danske facadearkitektur.
– Som branche har vi altid set det som en af vores opgaver, at vi skal værne om den danske facadearkitektur, fortæller Johny H. Jensen.
Derfor står det arkitekten og bygherren frit for at vælge det vinduesdesign, som passer til bygningens oprindelige arkitektur eller den arkitektoniske opgradering, man ønsker.
Kort om DVV og VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 45 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90 procent af omsætningen af vinduer i Danmark.
Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation). DVV-mærket dokumenterer, at virksomhedens produkter opfylder en lang række kvalitetskrav til materialer og konstruktioner. Alle virksomheder i ordningen bliver certificeret og kontrolleret af et uvildigt certificeringsorgan.