
Postbyen i København
Dronerune: Arkitekturen, byen og livet – set fra oven
Dronefotograf Rune Johansen aka Dronerune ser byens arkitektur fra oven og indfanger poetiske indtryk af omgivelserne fra et sjældent perspektiv.
Nørreport
Rune Johansens dronefotos inviterer til at opleve byen og landskabet fra en vinkel, de færreste kender, hvor bygninger, landskaber og lys smelter sammen i nye kompositioner. Et perspektiv, der afslører skjulte mønstre og hvordan livet ånder, fanget et kort øjeblik.
Det hele begyndte på Island, hvor Rune, under et fotokursus med den verdenskendte fotograf Mary Ellen Mark, tilfældigt kom med op at flyve med en vens ven. At se tingene fra oven blev en åbenbaring – og bragte ham væk fra den klassiske stillfotograf-rolle, der var i en periode med pres i honorarerne. I stedet valgte han fugleperspektivet – og et nyt potentiale.
Fra himlen over bygningerne kan man se, hvordan byen former sig. Hvordan lyset rammer tagene, mennesker og ting bliver små elementer, og hvordan strukturer, man normalt overser, træder frem. Som dronefotograf har han lært at udnytte dette perspektiv til at skabe fortællinger gennem sine billeder – blandet andet gennem København og dens historiske pladser til nye skylines som Postbyen og Nordhavn.
- København har udviklet sig sindssygt meget i de syv år, hvor jeg har fotograferet den minutiøst. Fra i 2018 hvor der var nærmest øde ude ved den tidligere graffitimur og HC. Ørsteds værket. Til nu hvor der er fuldstændigt bygget til ved Enghave Brygge og Engholmene med en hel bydel til mange tusind mennesker. Den gang var Postbyen også bare en postterminal og Carlsberg Byen undervejs, fortæller Rune.
Teknisk afsæt
Oprindelig er Rune Johansen uddannet datamatiker og stod for at starte hos Nokia efter studiet, da der blev ansættelsesstop. I stedet begyndte han som freelancer for et mellemstort PR-firma som selvlært fotograf.
- Dengang kunne jeg intet og det var utrolig, at jeg fik lov til at tage billeder for dem. Først senere kunne jeg se, hvor dårligt det var. Dengang fotograferede jeg med dias og på negativ, så det var noget med at tage ud med lysmåler og håbe på, at det gik godt. Hvis man var kørt til Nakskov for at fotografere, så fandt man først ud af næste dag, om det var gået godt eller dårligt.
Men fotografkarrieren blev hans levevej og i dag er han kendt for sine tematiske billedserier. Eksempelvis blev en fotoserie af vinterbadere i havet til for at fortælle om skønhed uanset krop og er en visuel fortælling, mange har taget til sig. Under corona-pandemien hvor København blev en surrealistisk tom scene kunne dronen flyve frit over de ellers tætbefolkede områder. Rune brugte dengang tiden til at dokumentere den mennesketomme by, og billederne blev hans mest delte nogensinde. I Runes arkiv kan man gå på opdagelse i København under corona.
- Det var en underlig tid, hvor mange sad derhjemme i hver sin verden. I mine billeder kunne de pludselig se deres egen by på en ny måde – og få oplevelser. Her gik jeg ret hurtigt gik fra 1.000 følgere på min LinkedIn til 30.000. Folk fulgte virkelig med og det gav mig en fornemmelse af at gøre deres verden en smule bedre.
Med drone og kamera har Rune Johansen også rejst i hele verden og dokumenteret, når natur eller strukturer i landskabet skaber et pres på livet, som jordskælv i Myanmar og afgrænsning af landjord i Kenya, der truer masaiernes nomadeliv. Af hans rejsedrømme er fortsat en om at fotografere Tjernobylværket, når der en dag er fred og mulighed for det.
Det overraskende øjeblik
I dag er hans arbejdsdag præget af planlægning og præcision, når der arbejdes i lysets overgange.
- Om sommeren er jeg oppe mellem kl. 2-3 for at fotografere, inden solen står op, fortæller Rune Johansen.
- Jeg har gjort det til mit varemærke, at mine billeder har et specielt lys. Der skal være både skygger og lækkert lys, og jeg foretrækker at arbejde i modsol eller medsol. Som i dag hvor jeg fik Knippelsbro og Langebro, mens vandet var spejlblik med klare spejlinger i vandet. Midt i det hele kom en Movia-færge forbi, og jeg tænkte først, at nu den ødelagde det hele. Fordi alt var jo lige i sync. Men der handler det om at udnytte situationen til et andet billede, for færgen kommer jo ind og sætter en anden historie.
Timing og tilladelser
Dronefotografi kræver tilladelser og timing for at ramme de rigtige lysforhold. Som fra Banedanmark, da Rune Johansen for nylig fløj i området omkring Postbyen i København for at fange de nye bygninger i det særlige aftenlys og dagen efter interviewet skal han igen fotografere Postbyen set oppefra over Banedanmarks banelegemer.- Jeg har kun ganske kort tid til at fotografere i det rigtige lys, det kræver planlægning og alle tilladelser skal altid være på plads.
Lige så snart der er sol, er Rune ude at fotografere for at fange lyset og give nye perspektiver på omgivelserne.
- Salget af billederne sker oftest først, efter billedserien er taget, og jeg har nok Danmarks største dronebilledarkiv af København.
Et struktureret kaos
Men byen er ikke kun et æstetisk motiv. For Rune er den også et kaos og støj – et kaos, han strukturer i sine billeder og finder åndehuller fra i landskabet.Alligevel fascinerer byens arkitektur ham og dens grafiske mønstre, hvor kendte steder bliver genkendelige på nye måder.
- Det handler om at se tingene fra nye vinkler. Nogle steder kan man finde et væld af tårne. Hvis du så rykker en halv kilometer den anden vej, kan det være, at tårnene skygger for hinanden eller byen åbner sig op.
Rune Johansen kalder sig selv for linjefascist og linjerne i hans fotos er stramt komponeret, men også med et strejf af det uforudsigelige – en skygge, en fugl, et flygtigt øjeblik, der ændrer billedets dynamik fuldstændigt.
Spidsen på Nordø i København
Spidsen på Nordø i København
I de gyldne timer
Fotoopgaverne kræver præcis viden om lys og flyvehøjde for at ramme motivet. I billederne af Postbyen gjaldt det om at undgå refleksioner i vinduerne, derfor skulle han time skuddene til de gyldne timer – de korte øjeblikke, hvor lyset skifter fra koldt til varmt og skaber magi i billedet.- Ideen til mine motiver opstår gerne, når jeg er ude at løbe eller går gennem byen med min kæreste, hvor jeg ser lyset falde på en bestemt måde. Så kan jeg senere tage rundt om bygningerne og tage lidt fotos, så jeg ved, hvorfra billederne skal tage, forklarer Rune.
I billederne af den siloformede kontorbygning Spidsen af Nordø var opgaven oprindelig at fotografere den grønne vinterhave i det 14 etager høje atrium. Men noget manglede i den fortælling om bygningen for Rune Johansen:
- Vi kom ikke nok omkring bygningen til, at folk ville kunne få en forståelse af den.
Så min kunde sørgede for, at jeg fik lov af ejerne af Nordø om lov til at flyve over og rundt om den. Jeg ser den som en smuk bygning, idet farverne i facaden ændrer sig i lyset og derfor ser den altid forskellig ud.
- Det view, jeg kan give af en bygning eller et sted, er et view som meget få mennesker ser, slutter Rune Johansen.
Læs mere om teknologien der rykker på grænser for dokumentation af bygninger og landskabsprojekter