Ny arkitektur-biennale i København med fokus på at sætte tempoet ned
Copenhagen Architecture Biennial finder sted for første gang til efteråret 2025, og her ønsker man at undersøge arkitekturens relation til langsommelighed og evne til at skabe tid og rum til at sætte farten ned i vores overophedede samfund, byer og byrum.
Josephine Michau
Copenhagen Architecture Biennial 2025 er en ny platform for arkitektonisk udforskning med internationalt fokus, hvor man vil reflektere over arkitekturens betydning for vores dagligdag, samfundsliv og de planetære balancer. Gennem tværfaglige udvekslinger vil biennalen sætte fokus på, hvordan arkitektur kan drive positive samfundsforandringer i nutidens accelererende krise landskaber. Ved at udvide forståelsen af arkitektur, ikke kun blandt fagfolk, men også i den bredere offentlighed, vil biennalen inspirere til innovation, kritisk tænkning og forandringsdrivende handlingsplaner for en mere bæredygtig og retfærdig fremtid.
Copenhagen Architecture Biennial er grundlagt af non-profit organisationen CAFx, som siden sin etablering i 2014 er ledet af Josephine Michau, som også var kurator for den danske pavillon ved Venedigs arkitekturbiennale i 2023.
- Vores rolle i arkitekturen er at forbinde mennesker og idéer på tværs af sociale, faglige og kulturelle skel. Biennaleformatet giver os mere tid til at kvalificere forskellige stemmer og kritisk indhold end en årlig festival, hvilket styrker vores ambition om at facilitere mere langsigtede forandringer i branchen, siger Josephine Michau, grundlægger af CAFx og hovedkurator for Copenhagen Architecture Biennial.
Hvordan sætter byggebranchen farten ned?
Temaet for Copenhagen Architecture Biennial 2025 er Slow Down, hvor man ønsker et pusterum og en invitation til en dybere, langsommere og mere langsigtet refleksion i en overophedet verden.
Byggesektoren står i dag for 37 % af verdens CO2-udledning, omkring 30 % af verdens affaldsproduktion og næsten 30 % af det globale tab af biodiversitet, og derfor vil den uden tvivl komme til at spille en central rolle i fremtidens store deceleration.
- Hvad ville der ske, hvis vores samfund prioriterede langsommelig fordybelse fremfor hurtigt forbrug? Hvad hvis virksomheder og regeringer målte succes ud fra langsigtet økologisk og social indvirkning i stedet for kortsigtet profit? Hvordan ville et langsommere tempo påvirke vores liv? Kan inter-generationel retfærdighed og omsorg lede vejen mod en mere bæredygtig arkitektur og genoplive arkitektens rolle i nutidens verden? Det er nogle af de spørgsmål, vi vil undersøge under Copenhagen Architecture Biennial 2025, siger Josephine Michau.
Copenhagen Architecture Biennial er muliggjort med støtte fra Københavns Kommune, Realdania, Dreyers Fond, Statens Kunstfond, Det Danske Filminstitut og andre, herunder Obel Award og Københavns Kulturkvarter.
Den første biennale finder sted fra 18. september 2025 på tværs af forskellige lokationer i København. Programmet vil engagere både fagfolk og offentligheden gennem udstillinger, symposier, foredrag, guidede ture, filmvisninger, sociale arrangementer, tegnestue-besøg og meget mere.
Temaet for Copenhagen Architecture Biennial 2025 er Slow Down