Landvindingen. Vinder af konkurrencen "Det er dejligt på landet"
Oplev nye tanker for arkitektur og byggeri på Arkitekturens Dag
Arkitekturens Dag bliver fejret i hele ugen fra d. 7. oktober med over 110 åbne arrangementer hos arkitekter og bygherrer, og temaet i år er arkitekturen under forandring.
Byggebranchen og arkitekter arbejder intensivt med at skabe mere bæredygtige bygninger og byrum. Fokus er på at integrere natur og biodiversitet i byggeprojekterne samt at tilpasse bygninger til fremtidens klimaforandringer, som for eksempel stigende vandmængder.
Derudover er der stigende opmærksomhed på at sikre, at vores bygninger ikke kun er teknisk bæredygtige, men også sunde, æstetisk tiltalende og tilgængelige for alle.
Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen, påpeger, at vi i dag ser en radikal ændring i, hvordan vi tænker byudvikling.
- De globale udfordringer, vi står med i dag, har skabt et helt nyt syn på byudvikling, og det vi planlægger og bygger. Lige nu kan det være svært at få øje på forandringen mellem alt det, der er blevet bygget de seneste år, men både blandt arkitekter og det meste af byggebranchen er der ingen tvivl: Vi skal bygge med færre og mere bæredygtige materialer, vi skal genanvende eksisterende materialer og bygninger – og bygge i det, vi kalder for biogene materialer. Lige nu bliver der eksperimenteret med udvikling af byggerier i naturens egne materialer, som træ, strå og lerjord. Men også bygninger af tang, hamp og svampe, er noget vi kommer til at vænne os til, siger Johnny Svendborg i en pressemeddelelse.
Tscherninghuset. Foto af Claus Peuckert.
Mærk og se de biogene materialer
På Arkitekturens Dag kan man komme ind på tegnestuerne og se, hvordan arkitekter arbejder med biogene materialer og eksperimenterende byggeteknikker. Den aarhusianske tegnestue ReVærk åbner dørene og viser, hvordan de gentænker arkitektonisk kvalitet gennem bæredygtige materialer. I Hal11 i Aabyhøj kan man få hands-on erfaring med materialer som kalk, hamp og ler og høre om projekter, hvor de er blevet brugt.
Genbrug og eksisterende bygninger
Klimakrisen og FN’s Verdensmål har sat skub i nye tiltag i byggebranchen. Mange steder ser man en stigende interesse i at bevare og transformere eksisterende bygninger – fra gamle fabrikker til velfærdsbyggerier fra 1950’erne. Et eksempel er sygehusgrunden i Holstebro, hvor kun 3 % af bygningerne bliver revet ned, mens resten omdannes til boliger, kultur og erhverv. Arkitekt MAA Anders Lendager vil på Arkitekturens Dag holde oplæg om projektet, hvor man også kan deltage i en byvandring og workshop.I Aarhus bliver et gammelt sygehusområde omdannet til et nyt kvarter med 2.500 boliger, kulturtilbud og grønne områder. Også her bevares størstedelen af bygningerne.
På Sjælland har nedrivningsfirmaet Tscherning transformeret deres hovedsæde i Høje-Taastrup med materialer som mursten og træ fra nedrevne bygninger. Her kan man opleve et helt anderledes kontorhus, hvor 89 % af materialerne er genbrugte.
Byvandring Amtssygehuset i Aarhus. Foto af Aarhus Kommune
Parcelhuset får en renæssance
Parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne bliver i stigende grad anerkendt som en vigtig del af dansk bygningskultur. På Arkitekturens Dag kan man i Hørsholm deltage i en vandretur om parcelhusets historie, og i Greve kan man lære mere om parcelhuset som fremtidens flerfamiliebolig.Nye fællesskaber på landet
På landet står mange bygninger tomme, men drømmen om livet på landet lever videre. Arkitekter spiller en stor rolle i at genoplive disse områder. På Fyn kan man på Arkitekturens Dag besøge en omdannet landejendom, der nu fungerer som fælles mødested i naturen. I Svendborg inviterer biblioteket familier til en workshop om fremtidens biblioteker, hvor arkitekter deler deres visioner.Dette er bare et lille udpluk af et stort program over hele landet. Se hele programmet på Arkitektforeningens hjemmeside.