Pavillon af tækkede teglblokke Arkitekter RØNNOW LETH & GORI og CINARK
Nye drømme for byer, bygninger, landskabet og livet
Arkitektforeningen har taget initiativ til projektet Agenda Earth, der arbejder på tværs af arkitektur, jura, filosofi, biologi m.v. og forsøge at sætte ord og billeder på nye idealer for fremtidens byggede miljø og det gode liv.
Agenda Earth er et ambisiøst projekt, som Arkitektforeningen startede op sidste år, og nu bygger videre på med støtte fra Dreyers Fond. For hvad er det vi skal drømme om i den grønne omstilling – hvordan ser det gode liv ud i en verden, hvor man indretter sig i samspil med naturen og ikke længere tærer på Jordens ressourcer. Hvilke byer, bygninger og landskaber skal vi drømme om?
Det er store spørgsmål, Agenda Earth vil søge svar på gennem en række tværfaglige aktiviteter på tværs af arkitektur, kunst, planlægning, jura, biologi, filosofi m.m.
Projektet har tre hovedspor: NATUR, MATERIALER og TRANSFORMATION, for udover målbare og tekniske løsninger for at skabe en bæredygtig verden, er der også et behov for at tale om æstetik og om at ligestille forholdet mellem menneske og natur.
– Hvis vi for alvor skal lykkes med den grønne omstilling, har vi brug for at holde skarpt fokus på klodens tilstand, hver eneste gang vi handler, og stille spørgsmål til, om handlingen er skadelig for livet på Jorden. Vi kommer i langt højere grad til at tænke på, hvordan vi f.eks. går i samspil med vandet, giver til naturen frem for at tage og genanvender alt det, vi allerede har skabt. For at få hele befolkningen med på den tankegang har vi som arkitekter en vigtig opgave i at rykke ved forestillingen om det gode liv og skabe nye idealer, siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen i en pressemeddelelse.
Foto: Hampus Berndtson
Lovgivningen skal med
Arkitekter, udførende håndværkere, bygherrer og andre aktører i byggeriet vil gerne bidrage til en bæredygtig udvikling, men løber ind i hurdler i lovgivningen. Her nævner Arkitektforeningen både Bygningsreglement, planlov til ansvar, finansiering og forsikring. Derfor ser de juraen som en grundsten i den bæredygtige omstilling.
Projektet er fuldt støttet af Dreyers Fond og Kathrin Susanna Gimmel, fagmedlem i Dreyers Fonds bestyrelse og til daglig arkitekt og partner hos JAJA Architects siger:
– Ved at bringe Dreyers Fonds to uddelingsområder – arkitekturen og juraen – i spil i Agenda Earth kan vi identificere og skubbe til nogle af de barrierer, der bremser for de mange gode løsninger, der allerede er på tegnebrættet, og bruge flere ressourcer på at eksperimentere og afprøve nye tilgange og ideer, der er nødvendige for, at vi lykkes med den nødvendige grønne omstilling.
Om Agenda Earth
Agenda Earth startede op i 2022 og blev i første omgang til tre arrangementer og projektet #MATERIALER, herunder udstillingen ”Reset Materials – Towards Sustainable Architecture”, som kan ses på Copenhagen Contemporary (CC) frem til den 28. september 2023.Agenda Earth er initieret og fuldt støttet af Dreyers Fond og videreudvikles og drives i samarbejde med Arkitektforeningen. Projektet vil indbefatte nye samarbejder, ”open calls”, konkurrencer, udvikling af prototyper, udstillinger, samtalerækker, debatindlæg og meget mere.
Arkitekt MAA Boris Brorman Jensen og Marianne Krogh, kunsthistoriker og ph.d. fra Arkitektskolen Aarhus, er centrale bidragsydere til henholdsvis NATUR og TRANFORMATION.
Læs om de tre spor i Agenda Earth
NATUR
Alt i naturens kredsløb har en egenværdi, og netop derfor bør det ikke-menneskelige liv også have rettigheder. NATUR sporet i Agenda Earth sætter først og fremmest fokus på vand med det formål at vise nye måder at planlægge og bygge på med afsæt i vandsystemernes naturlige forløb. Gennem kortlægninger og en række aktiviteter skal der udvikles konkrete forslag til nye måder at bygge byer og bygninger, hvor der arbejdes med og ikke imod vandet. Hvordan man kan arbejde med landskabet på en måde, hvor arkitekturen former sig omkring vandets naturlige forløb, er et helt centralt tema i dette spor.”
MATERIALER
Materialer udgør en væsentlig del af en bygnings CO2-forbrug og udviklingen af nye biogene materialer spiller en vigtig rolle for den bæredygtige udvikling. Desuden er der brug for at gentænke, afprøve og eksperimentere med nye processer og produktionsmetoder og tænke i brugen af lokale materialer for at undgå de lange og tunge transporter. I dag sætter lovgivningen begrænsninger for muligheden for at eksperimentere. Projektet handler derfor om at udvikle nye byggeskikke, eksperimentere med materialer og undersøge nye juridiske praksisser, som peger i nye retninger, både i forhold til juraen og en ny bæredygtig æstetik.
Udstillingen “Reset Materials – Towards Sustainable Architecture”, som i øjeblikket kan ses på Copenhagen Contemporary er en del af sporet #MATERIALER. Her udstiller ti teams af arkitekter, kunstnere og producenter potentialet i biogene og genanvendelige materialer. Udstillingen følges blandt andet op af en bogudgivelse af samme navn, som udkommer den 27. september 2023.
TRANSFORMATION
Hvis man skal nå det mål i 2030, Danmark har forpligtet sig på ift. Parisaftalen – og det vil sige holde sig inden for de planetære grænser for en fatal belastning af vores klode – peger de nyeste undersøgelser på, at det kræver en reduktion af CO2-aftrykket med lige under 100 % (se f.eks. konklusionerne fra Reduction Roadmap fra 2022).
Det betyder også, at man er nødt til at arbejde med genbrug og transformation på en helt anden skala, end man kender til i dag: Ikke bare genbruge materialer og diverse bygningskomponenter, men også hele strukturer, og byrum. Der er derfor behov for at redefinere opfattelsen af, hvad der er bevaringsværdigt, udvikle nye analyseværktøjer, opfinde nye beregningsmodeller og se nøje på Bygningsreglementet og de juridiske rammer, der, som de ser ud nu, forhindrer en sådan radikal omstilling. Under dette spor, vil der blandt andet blive udviklet en eksempelsamling.