PLH Arkitekter puster nyt liv i Mærsks ikoniske hovedsæde
Et moderne campus, hvor medarbejderne føler samhørighed og trivsel og har mulighed for at udvikle sig og præstere sit bedste, er tankerne bag PLH Arkitekters revitalisering af Mærsks ikoniske hovedsæde på Esplanaden.
I tæt samarbejde med A.P. Møller - Maersk har PLH Arkitekter designet en omfattende renovering af rederiets ikoniske bygninger fra 1970'erne ved Københavns havnefront. Med forvandlingen samles hundredvis af arbejdspladser i en topmoderne campus, der understøtter Maersks globale forretningsstrategier, muliggør nye, fleksible arbejdsformer og har bæredygtighed – både miljømæssigt og socialt – i centrum.
- Sammen med Maersk går vi ind og udnytter det enorme potentiale, der er i den fantastiske beliggenhed og de maritime omgivelser. Samtidig sørger vi for et bedre flow mellem forskellige faciliteter, hvilket skaber bedre samhørighed og et arbejdsmiljø, der gør det muligt for alle at udvikle sig, trives og præstere sit bedste. Hvert enkelt designvalg er truffet for at medarbejdere og besøgende kan få alsidige, stimulerende og meningsfulde oplevelser dagen igennem. Maersk havde visionen. Vi udviklede konceptet og førte det ud i livet i tæt samarbejde med det dygtige projektteam, siger Paulette Christophersen, partner og indretningsarkitekt hos PLH Arkitekter i en pressemeddelelse.
- Formålet med transformationen har været at skabe en engagerende arbejdsplads, der hjælper os med at samarbejde og innovere bedre. Vores mål er et samlet og sammenhængende campus med et bedre flow mellem de forskellige områder, hvor vi kan give vores kunder en førsteklasses betjening. Et sted, der udtrykker Maersks værdier og vores unikke måde at drive forretning på. Samtidig er det lige så vigtigt for os, at vi får et kontormiljø, der giver hver enkelt ansatte fleksibilitet, muligheder og frihed til at vælge. I vores nye, alsidige omgivelser har man en bred vifte af muligheder for at strukturere dagen, så man kan opleve at præstere sit allerbedste. siger Caroline Pontoppidan, Senior Vice President hos Maersk.
Alt får en plads
Et af de vigtigste elementer i det nye design er opdelingen af campus i tre zoner, der imødekommer forskellige behov og støtter op om aktivitetsbaserede arbejdsformer:
Welcome Zones, som blandt andet omfatter områderne omkring hovedindgangen og den nye multifunktionelle bistro, er designet til at give besøgende og ansatte et førstehåndsindtryk, der udtrykker essensen af Maersk-brandet, kulturen og værdierne og får alle til at føle sig velkomne.
Focus Zones understøtter dag-til-dag-arbejde, mindre møder og fokusarbejde. Her kan medarbejderne arbejde i teams eller individuelt ved deres skriveborde, brainstorme med et par kolleger eller dykke ned i opgaver, der kræver dyb koncentration.
Collaboration Zones indeholder fleksible, kreative og uformelle rum, hvor teams kan samles på tværs af afdelinger for at samarbejde, udveksle viden eller blot få en hurtig kaffe.
Essensen af Maersk
Gennem hele transformationen har PLH Arkitekter sikret sig, at designet afspejler Maersks DNA og værdier. Derfor er farvevalget afstemt i forhold til shippingvirksomhedens visuelle identitet. Derudover er de forskellige farver omhyggeligt udvalgt for at skabe en række forskellige miljøer – hver med egne atmosfærer, møbler og følelser af nærvær og formalitet.
De forskellige farver og atmosfærer forstærkes af et sofistikeret LED-system, der ændrer lyset i løbet af dagen og er unikt tilpasset hvert område.
Fokus på bæredygtighed
Bæredygtighed har været et hovedfokus for projektet og indfrielsen af miljømæssige og sociale mål har været styrende for den samlede vision.
Blandt Esplanadens mange nye bæredygtige træk kan nævnes 3-lags vinduer, der giver bedre lysforhold og reducerer energiforbruget. Samtidig er der opsat et nyt og energibesparende lyssystem, der tilpasser sig årstiderne og giver et behageligt lysmiljø. Derudover er næsten alle materialer og komponenter, der er fjernet fra bygningerne, blevet genanvendt i andre projekter, ligesom det brugte træ stammer fra bæredygtige kilder, og tæppet er lavet af genbrugsmaterialer.
Det store fokus på at skabe et godt og socialt miljø, der støtter op om medarbejdernes velvære, ses også afspejlet i mange af projektet løsninger, der sikrer frisk luft, god akustik og sund, alsidig kost. Designkonceptet fremmer en inkluderende og imødekommende kultur, understøtter hybridarbejde og lægger op til forskellige måder at mødes, socialisere og slappe af på.
Strategisk tilgang med menneskeorienterede resultater
Hvert aspekt af transformationen af Esplanaden er baseret på omfattende analyser og brugerinddragelse for at udnytte bygningernes fulde potentiale, støtte op om Maersks forretningsstrategi og sikre optimale arbejdsforhold for medarbejderne.
Gennem hele processen har PLH Arkitekters designhold arrangeret workshops for at få værdifulde indspark fra fremtidige brugere og arbejdet tæt sammen med Maersks HR, IT og ledelsesteam for at udvikle designstrategien.
Blandt andet er der blevet udført studier for at identificere bevægelsesmønstre og dermed optimere brugen af pladsen. Fra starten af projektet er hvert trin blevet evalueret for at lære af erfaringerne. Dette gælder også for satellitprojekter som Maersk's nye innovative kontor med 20 forskellige miljøer på Olso Plads i København.
Den systematiske evaluering har bidraget til konceptet og sikret, at de vigtigste designfunktioner gælder for alle Maersks ejendomme, hvilket giver en spændende, men også konsistent oplevelse for medarbejderne, uanset hvor de møder ind på arbejde. PLH Arkitekter har også faciliteret change management-support, såsom workshops, trykte og digitale flyttevejledninger samt fællesmøder for at forberede en vellykket flytning.