
Pavillonen I AM MSHRM er formet som en åben doughnut og designet af BIG Architects i samarbejde med Dansk AM Hub. Visualisering: Bjarke Ingels Group (BIG)
Pavillon med beton, stål og glas til print med svampe og genbrugsplast
Dansk AM Hub og tegnestuen BIG har 3D-printet en pavillon med svampe og genbrugsplast. Pavillonen har en exceptionel formgivning, lav CO2e udledning og kan opleves live i Herning i forbindelse med Euro Skills til september.
Pavillonen I AM MSHRM er 3D printet og designet med et system, der gør det muligt at klikke rammerne sammen uden skruer. Foto: Dansk AM Hub
Pavillonen består af 3D-printet rammer af genanvendt bioplast. Inde i rammerne er svampe, som har vokset kontrolleret og derefter er blevet bagt for at skabe en hård overflade. Foto: Dansk AM Hub
Fremtidsscenarier på film er altid fyldt med beton, stål og glas i lange baner. Men måske er fremtidens bygninger slet ikke så grå? Spørger du Dansk AM Hub, så kan fremtiden meget vel vise sig at være meget mere mangfoldig, når vi først begynder at printe vores bygninger med materialer taget fra containeren, systuen eller direkte fra jorden.
- 3D-print har taget luftfart- og medicinindustrien med storm og er så småt ved at finde vej til byggeriet. Da du printer lag for lag, sparer du store mængder materialer, mandetimer og CO2 udledninger. Og så kan du bruge stort set alle materialer lige fra tekstilrester og genbrugsplast til jord, svampe og hamp, siger direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen.
3D-print giver også mulighed for at bygge med mere fantasifulde former. Hvordan det kan se ud, har du nu mulighed for at opleve. Dansk AM Hub og Arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) udstiller nemlig en pavillon printet med genbrugsplast og svampe i forbindelse med Euro Skills til september. Pavillonen er støttet af Industriens Fond og består af 11 unikke paneler, der kan kombineres for at danne en bueformet struktur.
- I samarbejde med AM Hub har vi forsket i og udviklet et 3D-printet, innovativt rammesystem fyldt med mycelium. Målet har været at udvikle et nyt byggesystem, der kan gøre mere med mindre. Mindre byggeaffald, fordi printning eliminerer behovet for forme og stilladser, mindre organisk affald, fordi vores bygning bogstaveligt talt tager affald og omdanner det til byggeklodser, og mindre CO2, fordi vi har opfundet et biobaseret
plastpanelsystem, der optimerer materialernes egenskaber, siger Catherine Huang, partner hos BIG.
Pavillonen består af 3D-printet rammer af genanvendt bioplast. Inde i rammerne er svampe, som har vokset kontrolleret og derefter er blevet bagt for at skabe en hård overflade. Foto: Dansk AM Hub
Lego for byggeriet
Pavillonen er en let konstruktion, som er perfekt til for eksempel nødhjælp i katastroferamte områder. Den kan bygges hurtigt med minimale mængder materialer hentet lokalt. Når der ikke er brug for pavillonen længere, kan den skilles ad og samles på et nyt sted uden problemer.
- Det er ligesom et Lego samlesæt – bare til byggeriet, slutter Frank Rosengreen Lorenzen.
Pavillonen kan opleves på Herningsholm Erhvervsskoler & Gymnasier fra 11. september til 18. september 2025.
AM som bæredygtig produktion
Additive Manufacturing (AM) betyder at skabe et objekt ved kontinuerligt at tilføje lag med en 3D-robotprinter.
Metoden kan udlede mindre CO2, fordi den reducerer materiale- og pladsaffald, bruger lokale materialer og undgår langdistance transport.
3D-printning bruger software og AI, hvilket giver frihed til at designe energioptimerede former, der er svære at støbe eller fræse.
Fakta om pavillonen I AM MSHRM
Bygningen måler cirka otte gange tre meter og er formet som en åben doughnut. Den består af 16 buer, hver med 11 forskellige 3D-printede paneler.
Arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) har sammen med Dansk AM Hub designet bygningen, herunder et system, der gør det muligt at klikke rammerne sammen uden skruer.
Virksomheden MDT 3D har 3D-printet rammerne ved hjælp af genanvendt bioplast, rPLA, der indeholder affald, sukkerrør og majs.
Virksomheden Naturpladen har ladet svampe vokse kontrolleret i det specialdesignede mønster på rammerne og derefter bagt dem i ovne for at skabe en hård overflade.