
Pia Stender: Alle taler om BIM – men det er ikke for alle
Er BIM for alle? Nej, ikke nødvendigvis, hvis du spørger CAD-specialist og underviser, Pia Stender, fra 3Dimensioner.
Pia Stender arbejder med rådgivning og undervisning i CAD, og hun færdes dagligt på tegnestuer landet over. Her rådgiver hun bl.a. i optimering af workflowet, så arkitekter og indretningsarkitekter bliver bedre til at udnytte de digitale værktøjer, så de i sidste ende kan levere de bedste, digitale produkter til kunderne:
- Helt grundlæggende gælder det for alle tegnestuer om, at man skal finde et redskab, som bedst muligt visualiserer ideerne for kunden. Om det så er CAD med eller uden BIM er groft sagt underordnet i første projektdel, så længe ideen er til at forstå, og forventningerne er afstemt.
CAD er en avanceret blyant
Ifølge Pia Stender har BIM kun lige ”kradset overfladen” her i Danmark, mens brugen er langt større i andre lande, som USA og Tyskland:
- Ser man på CAD og BIM separat, er CAD det værktøj, uanset programtype, som hjælper os med at visualisere vores ideer i digitale modeller. Lige her er det ikke så vigtigt, om det er 2D eller 3D visualiseringer. CAD er så at sige en ”avanceret blyant”. BIM er en arbejdsmetode, som behandler data i modellerne, så man er i stand til at udtrække ny data, videregive data og samarbejde i projektforløb. En arbejdsmetode, der giver uvurderlig viden om byggeriet og processer i forløbet. Derfor er det vigtigt for producenter med CAD BIM-produkter at have korrekt data tilknyttet. BIM er blevet hypet i kraft af, at det er lagt ind som krav til alle offentlige udbud, men det er min bedste vurdering, at det bestemt ikke er nødvendigt for alle at efterstræbe BIM, der indimellem overkomplicerer i stedet for at lette et projektforløb, forklarer Pia Stender og fortsætter:
- Jeg tror, at det er hypet, på samme måde, som man hyper lakrids. BIM er en arbejdsmetode, som man skal bruge til de rigtige projekter og til bestemte formål. Jeg møder flere tegnestuer, som har fået købt et dyrt program, og alligevel ender de med kun at anvende 2D-værktøjet og det dyre program får lov til at ligge i skuffen. Det er ikke nok blot et erhverve sig programmerne, der skal afsættes tid og ressourcer til planlægning, opbygning og oplæring. Fokus bør være på et bedre workflow på hele tegnestuen. Det er dyrt med et ”skuffeliggende” program på alle planer. Her handler det ikke partout om at hoppe med på vognen, men måske sætte sig ind i, hvilke behov, opgaver og mål der er på den enkelte tegnestue og måske nøjes med et billigere CAD redskab – eller måske ligefrem et gratis program, som der jo findes en del af. Visse projekter kan helt eller delvist køres på freeware. Jeg er egentlig fortaler for en variation i værktøjer, så længe ideerne bliver præsenteret på bedste vis og kunden forstår, hvad projektet går ud på. Næste skridt bliver VDC, hvor alt køres sammen, men virkeligheden på de fleste tegnestuer er nu, at der sidder grupperinger og arbejder i forskellige programmer, som Sketchup, pCon planner, AutoCAD, Archicad og Revit, uden egentlig at køre det sammen, så der har tegnestuerne nogle udfordringer.
Spørgsmål om fremtidens digitale værktøjer
Hvordan arbejder I med digitale redskaber som CAD og BIM i dag, og hvordan ønsker I at arbejde fremadrettet? - Svar på Pia Stenders spørgsmål og få mulighed for at modtage målrettet rådgivning, som optimerer jeres workflow og skaber bedre resultater for jer og jeres kunder.
Om Pia Stender
CAD-specialist og ejer af rådgivnings- og kursusvirksomheden 3Dimensioner.
Siden 2006 har hun været underviser i CAD samt rådgivet tegnestuer i optimering af bl.a. work-flow og bedre udnyttelse af digitale modelleringsredskaber. Pia samarbejder også med møbel- og lampeproducenter for at sikre det bedst mulige indhold i de digitale værktøjer, der kan downloades fra deres sites. Pia er uddannet på Danmarks Designskole med speciale i RUM og arbejdede både før og nu som selvstændig med erhvervsindretninger. Dog har workflow, CAD- support og undervisning været det primære fokus de sidste par år.