
Deserta Ecofolie. Foto: Rasmus Hjortshøj
Dansk forskning fremhævet på arkitekturbiennalen i Venedig
Når Arkitekturbiennalen i Venedig åbner den 10. maj under temaet 'Intelligens.Natural.Artificial.Collective', er Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering repræsenteret med flere forskningsprojekter.
Den danske pavillon. Alva Nylén og Emilie Møller Jensen
Arkitekturbiennalen i Venedig sætter i år fokus på, hvordan arkitekturen kan drage nytte af forskellige vidensformer for at tackle fremtidens udfordringer. Det er et tema, der ligger tæt op ad forskningen på Det Kongelige Akademi.
- Biennalens tema understreger vigtigheden af at integrere viden og teknologi i udviklingen af fremtidens arkitektur. For Det Kongelige Akademi er det afgørende, at vores forskning bidrager aktivt til at udvikle arkitekturen i en mere klimabevidst retning – og at dette sker i tæt dialog med branchen, fortæller Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi, i en pressemeddelelse.
Et overblik over de fire forskningsprojekter på biennalen
Forskerne fra Det Kongelige Akademi bidrager til biennalen med fire projekter fordelt på hovedudstillingen i Arsenale og pavillonerne i Giardini:Biogene materialer i industribyggeri – CINARK
I samarbejde med den chilenske duo Pedro Alonso og Pamela Prado præsenterer Center for Industriel Arkitektur (CINARK), under ledelse af professor Anne Beim, et præfabrikeret facadesystem udviklet til mikroboligen Deserta Ecofolie. Projektet demonstrerer biogene materialers potentiale i industribyggeri gennem en facade skabt af ålegræs, ler og korkprofiler. (Arsenale, stand 195-196).Lokale ressourcer og global arkitektur – CITA og 3XN/GXN
Professor Mette Ramsgaard Thomsen og lektor Paul Nicholas fra Center for IT og Arkitektur (CITA) udforsker, hvordan lokalsamfundenes materialer og traditioner kan anvendes i globale arkitektursammenhænge. Projektet 'Local Resource/Collective Knowledge' vises gennem en stor installation af biogene materialer. (Arsenale, stand 377).
Shimoni Slave Cave. Foto: Rasmus Hjortshøj
Shimoni Slave Cave – Biohybrid Architecture
Professor Phil Ayres fra Det Kongelige Akademis Biolab deltager i den britiske pavillon med en vævet installation i rattan, inspireret af Kagome-væveteknikker. Installationen gengiver en sektion af Shimoni Slave Caves i Kenya og undersøger arkitekturens rolle i koloniale narrativer (Giardini).
CITA Local Ressource/Collective Knowledge
Transformation af kulturarv – Kulturarv, Transformation og Restaurering
Studerende og forskere fra kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering har bidraget til den danske pavillon med projektet 'Build of Site'. Projektet har fokus på transformation og ressourcekortlægning af eksisterende byggeri (Giardini).I forbindelse med det danske bidrag til Venedigbiennalen har studerende, undervisere og forskere fra programmet udført omfattende analyser. Ved hjælp af analog opmåling og 3D-scanning er pavillonen blevet registreret i både 2D og 3D. Arbejdet omfatter desuden bygningsarkæologiske studier, arkivundersøgelser samt kortlægning af bygningsændringer, konstruktioner og materialesammensætning.
Materialet har dannet basis for det danske bidrag til biennalen, som er kurateret af Søren Pihlman fra Pihlman Arkitekter.
Besøg udstillingen
Udstillingen i Venedig løber frem til 24. november 2025, og projekterne kan opleves både i hovedudstillingen i Arsenale og i de nationale pavilloner i Giardini.
Dyk ned i de enkelte forskningsprojekter her på Det Kongelige Akademi’s hjemmeside.
Læs mere om materialegenanvendelse og transformationsprojekter