
Afvanding af fliseareal foregår fejlagtigt ind under græsarealet
Projektér vandet sikkert væk fra betondæk over uopvarmede kældre
Det er igennem de senere år blevet almindeligt i særlig større bebyggelser at anlægge opholdsarealer som taghaver og legepladser på betondæk over uopvarmede kældre – der ofte bliver brugt til parkering. Og Tina Priess Østergaard fra Rambøll fremhæver i et Erfaringsblad fra BYG-ERFA vigtigheden af en robust membran samt høje inddækninger ved tilstødende bygningsdele til at forhindre, at der trænger vand igennem konstruktionen.
Ved mange nye etageejendomme etableres der parkeringsanlæg i kældre under områder med græsplæner, bede, legeredskaber, flisebelagte gangarealer, cykelparkering etc. i direkte tilknytning til bebyggelsen, hvilket kan blive et problem ift. vandgennemtrængning i konstruktionen. I den forbindelse er det vigtigt, at der både under projektering og udførelse er særlig fokus på afvandingsforhold og beskyttelse af den vandtætte membran, så der i hele konstruktionens levetid sikres en robust opbygning med en effektiv vandafledning. For eksempel kan der anvendes tagbrønde med perforeret indsats, som giver mulighed for afvanding fra alle niveauer i opbygningen, anviser erfaringsbladet ’Betondæk med taghaver og opholdsarealer over uopvarmede kældre (ID (23) 18 06 25)’ fra Fonden BYG-ERFA, der bl.a. er forfattet af Tina Priess Østergaard, master i bygningsfysik hos Rambøll:
– Membranen på betondækkets overside bør ikke have andre gennembrydninger end til - afløbssystemet – og membranen bør ikke gennembrydes af befæstigelsesmidler til f.eks. fastgørelse af cykelstativer, legeredskaber, lysstandere og lignende, da disse gennembrydninger medfører stor risiko for utæthed. Langs facader skal der desuden etableres afvandingsrender, som afleder nedbør, der falder nær ved eller løber ned ad facaden – og ved afvandingsrenderne skal der sikres tilstrækkelig inddækningshøjde samt sikres, at der kan etableres niveaufri adgang.
Ved planlægning af byggeprocessen må det desuden også overvejes, hvornår membranen udlægges, således at den så vidt muligt skånes for mekanisk overlast – herunder færdsel. Da færdsel på membranen er uundgåelig, så anbefales det, at der etableres afgrænsede færdselsveje, hvor der udlægges beskyttelsesplader – samt at membranen ikke anvendes som oplagsplads for materialer mm., anviser erfaringsbladet.
Utilstrækkeligt modhold i plantekasser kan føre til udskridning af plantekassens kantbegrænsninger.
Robust konstruktionsopbygning
En vandtæt konstruktion afhænger af flere faktorer – bl.a. en robust vandtæt membran, tilstrækkeligt høje inddækninger ved tilstødende bygningsdele, et afløbssystem med tilstrækkelig kapacitet og ingen fastgørelser af f.eks. belysning og legeredskaber, der gennembryder den vandtætte membran. Men også en robust bærende konstruktion er nødvendig, siger Tina Priess Østergaard.
– Normalt er den bærende konstruktion et betonelementdæk, hvorpå der lægges et lag overbeton med minimum 10 ‰. fald til afløb. For at opnå dette fald skal der tages hensyn til såvel korttidsnedbøjningen (elastisk deformation, red.) som langtidsnedbøjningen (krybning og svind, red.) af dækelementerne. Armeringen beskyttes mod korrosion gennem bl.a. valg af betonkvalitet og dæklagstykkelse i forhold til eksponeringsklassen, siger hun og henviser til erfaringsbladets referenceliste.
– Overbetonen skal være velegnet til udlægning af en robust, vandtæt membran, og det anbefales, at der anvendes en fuldklæbet membran, da eventuelle senere lækager så er lettere at spore. Nogle smøremembraner vil være sårbare over for mekaniske påvirkninger og kan desuden være følsomme for fugt i underlaget.
Afvandingsrende ved dørparti med niveaufri adgang. Riste over afvandingsrender skal være let aftagelige, så renderne kan renses for urenheder, der kan blokere afløb
Facadetilslutning og membrantæthed
Ved tilslutning af opholdsarealet til facaden anvendes der en afvandingsrende med en dybde på minimum 150 mm og en bredde på minimum 200 mm. Rendens dimension vil derudover afhænge af afstanden mellem nedløb, facadehøjden og den regnhændelse, der forudsættes ved dimensioneringen. Membranens tilslutning til facaden kan give anledning til utætheder, siger Tina Priess Østergaard og uddyber:
– Det kan undgås, hvis tagmembranen trækkes helt op bag den mindst 150 mm dybe afvandingsrende og inddækkes således, at der ikke kan løbe vand bag om inddækningen. Tætning kan eventuelt opnås, hvis tagmembranen fastholdes med en inddækningsskinne højere oppe. Evt. kan den vandtætte membran trækkes ind over soklen som inddækning, forklarer hun.
Ved indgangspartier og udgang til terrasser for de nederste enheder etableres der niveaufri adgang med en rist over afvandingsrenden, og afløb fra afvandingsrender føres til egen brønd. Hvor der etableres afvandingsrender langs facader, er det nødvendigt at trække udvendige nedløbsrør fra bygningens tag bort fra facaden med tilslutning til tagbrønd inddækket i membranen, anviser erfaringsbladet.
4 funktioner på betondæk
- Græsarealer kræver normalt vanding for at fungere tilfredsstillende. Der kan etableres et let vækstlag med en tykkelse på 120-150 mm med et underliggende lag fiberdug oven på et lag af minimum 100 mm letklinkerbeton/letklinker med indlagte drænrør.
- Grus- og legepladsarealer: På fx legepladsarealer under legeredskaber anvendes der i overfladen ca. 30 mm lerholdigt grus for at sikre, at overfladen er eftergivelig, men samtidig ikke er for let at beskadige. Alternativt kan der anvendes et lag stenmel eller en gummibelægning på legepladsarealer. Under det øvre lag anvendes minimum 120 mm stabilt grus på en fiberdug udlagt på XPS-isoleringen.
- Flisearealer lægges i 20-40 mm afretningsgrus udlagt på minimum 120 mm stabilt grus på en fiberdug placeret på XPS-isoleringen. Flisearealer skal have et fald på 20-25 ‰ mod afløbsbrønd eller afvandingsrende i flisearealet afhængigt af de lokale afløbsforhold. Afvanding af overfladen sker til en tagbrønd, som inddækkes i membranen. Der skal også etableres niveaufri adgang for indgangspartier og udgang til terrasser for de nederste enheder.
- Bede kan etableres i plantekasser, som har en overflade, der ligger over de omgivende flisearealer. I plantekassen placeres et let vækstlag på en fiberdug med et drænende underlag af letklinker. Hvis der skal plantes buske eller træer, gælder der særlige retningslinjer, som fremgår af BYG-ERFA blad (27) 16 12 17. Bedene kan afgrænses af præfabrikerede armerede betonelementer eller granitsten.