Renovering er godt, renovering med genanvendt plast er dobbelt så godt
Ny EU-forordning åbner for sikker brug af genanvendt PVC-plast i vinduer, rør, tagrender og andre byggeprodukter. Sammen med Ragn-Sells Danmark gør WUPPI-ordningen det nemt at indsaml og genanvende hård PVC.
Nybyggeri lægger stort beslag på klodens ressourcer. Derfor er renovering at foretrække, hvis man skal i mål med de ambitiøse klimamål og modvirke biodiversitetskrisen. Endnu bedre er renovering med brug af materialer, der allerede er produceret.
I mange år har hård PVC-plast været et foretrukket materiale til byggeprodukter som vinduer, vinduesfalse, døre, tagrender, rør til drikke- og spildevand, kabelbakker, tagplader og meget andet. PVC er derfor den mest anvendte plast i byggeriet, og omkring af 70 % af PVC’en bruges her. Populariteten skyldes den lange holdbarhed – op til 50 år for vinduer og 100 år eller mere for nedgravne rør – og ikke mindst genanvendeligheden. Efter brug kan PVC’en knuses og neddeles til ny plastråvare, der kan indgå i nye produkter. Denne proces kan foregå op til 10 gange uden at de funktionelle egenskaber forringes.
Nye PVC-produkter kan indeholde store mængder genanvendt materiale, uden at man går på kompromis med høje kvalitetskrav. Eksempelvis blev der tidligt i 2023 nedlagt PVC-spildevandsrør lavet af 70 % genanvendt plast i Lemvig. Rørene opfylder alle kravene i Nordic Poly Mark, som er en fællesnordisk ordning for kvalitetssikring af plastrør.
Foto: Ivan Radic/Flickr
Et andet vigtigt område er døre, vinduer og vinduesfalse. De første vinduer lavet af 100% genanvendt PVC er kommet på markedet i udlandet, men typisk bruges et lag ny plast yderst for æstetiske formål.
I Danmark har PVC-branchen siden 1997 drevet WUPPI-ordningen, som sikrer, at hård PVC kan blive indsamlet til genanvendelse. WUPPI bidrager til, at mere end 810.000 ton PVC genanvendes årligt i Europa. Samlet er 8.100.000 ton PVC blevet genanvendt siden 2000. WUPPI drives i samarbejde miljøvirksomheden Ragn-Sells Danmark.
Ressourcebesparelserne er store: For hvert kilo PVC der genanvendes, spares klimaet for 2 kilo CO2. Desuden er energiforbruget op til 90 % lavere end ved produktion af ny plast. Og da genanvendt PVC erstatter ny PVC på markedet, skulle der bygges tre store PVC-råvarefabrikker hvis virksomhederne ikke havde adgang til genanvendt materiale.
På grund af en dansk særregel var det indtil for nylig ikke muligt for danske virksomheder at afsætte PVC-produkter med genanvendt materiale på det danske marked. Det skyldtes de små mængder bly, som blev anvendt i PVC som såkaldt stabilisator. Bly blev forbudt allerede i 2002, og inden da havde langt de fleste producenter frivilligt udfaset stoffet.
Stabilisatorerne er bundet i plast-matricen og migrerer ikke ud. Derfor har EU’s kemikalieagentur konkluderet, at genanvendelse af den gamle blyholdige PVC er en mere sikker håndtering end forbrænding eller deponi. Denne viden blev basis for en EU-forordning, der fra maj 2023 har muliggjort, at man også i Danmark kan bidrage til den cirkulære plastøkonomi.