STOCK 35 renoverer Kaalundshuset med dyb respekt og blind kærlighed
I 2017 blev Kaalundshuset, ét af Farums ældste huse fra 1700-hundredetallet, gennemgående renovereret, og ifølge Tom Mose fra STOCK35 har det krævet en helt særlig passion at opdatere en bygning af den alder til moderne krav, samtidig med at man bevarer de mange historiske lag og fortællinger.
- På den her type renoveringer bygger man reelt et helt nyt hus inde i det oprindelige hus, fortæller han.
Husets indre blev gravet ud, syldsten understøbt, isolering og gulvvarme og nye plankegulve udlagt. I den midterste del af huset – i den nye store opholdsstue blev oprindelige lofter fjernet og rummet åbnet til kip. I husets ender – i spisestue, køkken og arbejdsværelse blev de oprindelige lofter bevaret, og på første sal blev der plads til et soveværelse og toilet. I det nye stråtag, som er såvel brandsikret som isoleret indvendigt, er indført små halvcirkelformede kviste for at sikre bedre dagslys på første sal og som ovenlys opholdsstuen.
- Det er et klassisk problem at bevare de historiske lag og vidnesbyrd i et sådant hus, samtidig med at nutidens krav til energiforbrug, tekniske installationer og rumlige rammer tilgodeses. Den meget lave rumhøjde var en stor udfordring. Her var 1,78 meter under hanebåndene og under 2 meter til loftet, udtaler Tom Mose.
Vigtigt at bevare de små fortællinger
I huset facader er isat nye vindues- og dørpartier med synlige bladhængsler, enkeltlag glas, kitfalse og indvendige forsatsrammer med energiglas. Det er vanskeligt at sige præcist, hvordan facader oprindeligt har fremstået – hvilke farver, der har været valgt på døre og vinduer samt på facader. På gamle fotos fremstår huset som kalket enten hvidt eller lysegult, med hvide eller tofarvede vinduespartier. Men som traditionen foreskriver på Sjælland, blev huset kalket ’over stok og sten’, der vil sige, at det optrukne bindingsværk er undladt.I dag fremstår huset som et moderne hus med stor respekt for dets oprindelige historie – tidligere spor af døre og hængsler i facader og genbrug af loftbjælker i bindingsværk er ikke fjernet – tværtimod har det været vigtigt, at også disse små fortællinger er blevet bevaret. Som kvittering for dette arbejde og denne passion har Furesø By og Land har valgt at tildele foreningens diplom til Kirsten Grove og John Frandsen.
Fakta om Kaalundhuset
Bygherre: John Frandsen og Kirsten Grove
Arkitekt: STOCK35 ved Tom Mose Petersen ark. maa.
Tømmermester/hovedentreprenør: Filip Faurholm og Brian Jensen
Murer: Steen Albertsen
Tækkemester: Mads Hertoft Sørensen
Fotograf: Mikkel Johnsen