
Alchemist. Foto: Søren Gammelmark.
Se de nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2021
Mennesket, oplevelsen og stemningen er centrale elementer i de fem projekter, som er nomineret til Den Danske Lyspris 2021. Projekterne er meget forskellige og viser spændvidden indenfor godt lysdesign
Dansk Center for Lys har i år modtaget 18 indstillinger til prisen. Den Danske Lyspris overrækkes ved en festlig sammenkomst den 27. januar 2022. Det er trettende gang, at prisen uddeles.
De nominerede projekter er (i alfabetisk rækkefølge):
• Alchemist, København
• Budolfi Plads, Aalborg
• Den Brune Kødby, København
• Københavns Museum, København
• Silkeborg Bibliotek, Silkeborg
Om Den Danske Lyspris
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Formålet med prisen er at sætte fokus på rigtigt lys for mennesker. I bedømmelsen af de enkelte projekter indgår bl.a. anlæggets tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter og energiforbrug. Der lægges desuden vægt på nytænkning og kreativitet. Sponsor er Zumtobel Group.
Dette års jury har bestået repræsentanter fra: Akademisk Arkitektforening, Bygherreforeningen, Danske Landskabsarkitekter, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Tekniq Arbejdsgiverne, Lysdesignuddannelserne, IALD og Dansk Center for Lys.
Læs mere om Den Danske Lyspris
Alchemist, København
Alchemist er en spiseoplevelse, der rykker på alle sanser. Kulissen er en ikonisk 22 meter høj bygning i hjertet af København, hvor gæsterne bliver draget ind i et univers uden dagslys. Hvert eneste rum er en portal til et fremmed univers, hvor lyset ændrer karakter og fortæller gæsterne, at her sker der noget nyt. Alt lys er programmerbart vha. DALI-2 og KNX. Første rum er mørkt, mystisk og gør gæsterne klar til en magisk oplevelse.
FAKTA
Bygherre: Alchemist ved Rasmus Munk og Lars Seier
Totalentreprenør: NT Consulting
Arkitekt: Mike Duncalf
Lysdesign: Anker & Co i samarbejde med Rasmus Munk og Mike Duncalf
Ingeniør: NT Consulting
Installation: SIF
Belysningsleverandører: Anker & Co, Wever & Ducré, Tekna, Catallani & Smith, Xal, m.fl.
Ibrugtagning: Juli 2019
Budolfi Plads, Aalborg
Den nye Budolfi Plads er en grøn oase med plads til ophold, samvær og bynatur. Pladsens indre flade er karakteriseret af en stringent og kantet belægning, der bliver omkranset af en mere vild og uformel bynatur med snørklede stier og terrænspring.

Lyssætningerne og belysningsudstyr understøtter kvaliteterne i de kontrasterende områder, der tilbyder forskellige oplevelser og opfylder forskellige behov. Den indre plads er primært tiltænkt færdsel og udeservering.
Her er belysningen udformet med rektangulære master, der skaber en jævn og behagelig belysning på de lyse betonoverflader. Kronen på værket er belysningen af Budolfi Kirke, der lyser op i de mørke timer og generobrer sin status som et vartegn for hele byen.
FAKTA
Bygherre: Aalborg Kommune
Etablering: AK Belysning
Lysdesign: Light Bureau
Programmering: Nebula Light
Rådgivende ingeniører: COWI
Landskabsarkitekt: SLA og byMunch
Entreprenører: NCC og Arkil A/S
Belysningsleverandører: iGuzzini, Fagerhult, Signify, Louis Poulsen, Zumtobel, Arkilux Design ApS, LFR-Belysning ApS, Selux, m.fl.
Ibrugtagning: November 2019
Den Brune Kødby, København
Den Brune Kødby har en fantastisk nattehimmel, som adskiller sig fra mange andre af hovedstadens byrum. Den nærmest sakrale stemning skulle bevares i renoveringen af belysningen, men samtidig skulle belysningen også optimeres til mere brug og flere kulturaktiviteter.

Umiddelbart uforenelige ønsker. Men takket være godt samarbejde er det lykkedes at skabe en belysning, der både bevarer mørket og åbner for flere funktioner. Som et traditionelt venitiansk byrum er al grundbelysning placeret og monteret på facader og under tagudhæng, der definerer de forskellige byrums afgrænsning og udstrækning suppleret med få master.
Lyset aftager mod midten af alle rum, torve og gader, og der er overalt et smukt vue over rummet og de klassiske facaders arkitektur.
FAKTA
Bygherre: Københavns Kommune & Københavns Ejendomme
Arkitekt og lysdesign: Bjarne Schläger Design ApS
Ingeniør: Gert Carstensen A/S – Rådgivende Ingeniørfirma
Entreprenør: Svend Lajer & Søn El-Anlæg A/S
Belysningsleverandører: Light Constructor, Signify. Willy Meyer/Delux Denmark og Louis Poulsen,
Ibrugtagning: Februar 2021
Københavns Museum, København

Det nye Københavns Museum åbnede i 2020 i det gamle Overformynderis lokaler, der er blevet restaureret og ført tilbage til fordums storhed.
Belysningen fremhæver de smukke dekorerede trælofter og de ornamenteret hvælvede lofter, som blev tilbageført under restaureringerne.
Der har under restaureringen været en tydelig og klar holdning til, at nye elementer skal skille sig klart ud fra den historiske arkitektur men stadig hvile i arkitekturen og passe ubesværet ind.
FAKTA
Bygherre: Københavns Museum, Historie og Kunst, Københavns Kommune
Arkitekt udstilling og inventar: JAC Studios
Arkitekt restaurering: Rørbæk Møller
Arkitekter: Leth & Gori
Lysdesign: Fortheloveoflight
Lysprogrammering: Control Department
El-installation: SIF Gruppen
Belysningsleverandører: Buschfeld lighting, Soraa, LED NER, Gantom, Xicato, Sammode, Brother, Brother & Sons, m.fl.
Ibrugtagning: Februar 2020
Silkeborg Bibliotek, Silkeborg
Silkeborgs bibliotek har fået en unik belysning, der sætter fokus på bøger, aviser og anden aktuel kulturformidling.

Tankerne er inspireret af museernes brug af belysning og skaber en særlig stemning i biblioteket.
Den nye belysning er udført med strømskinner og 300 LED-spots, som hver især tilpasses med linse, filter, honeycomb og diffuser. Hver skinne kan flyttes til siden og tilpasses nye indretninger i biblioteket.
Det er en unik og utraditionel løsning, hvor den primære belysning uden større besvær kan tilpasses til den enkelte indretning.
FAKTA
Bygherre: Silkeborg Kommune
Lysdesign: COWI
Ingeniør samt projektleder: Silkeborg kommune
El-installatør: Bjerringbro installationsforretning
Belysningsleverandører: iGuzzini, Osram, Brother, Brother & Sons og Casmabi lysstyring, Vanpee
Ibrugtagning: Juli 2019