Skybrudspark skaber liv og samler Grønningen NV og Bispeparken
Københavns nye store skybrudspark Grønningen NV – Bispeparken kan rumme 3.000 m2 regnvand og er designet af landskabsarkitekterne SLA i tæt samarbejde med NIRAS og billedkunstner Kjersti Bergendal sammen med områdets beboere.
Københavns nyeste skybrudspark, Grønningen NV – Bispeparken, står nu færdig som et samlet 20.000 m2 stort grønt område, der skaber lokale mødesteder i kombination med at skabe mere biodiversitet i byen og kunne tage imod vandet fra skybrud. Parken er blevet til i tæt samarbejde med lokale beboere, som har spillet en central rolle i udformningen.
En del af byens skybrudsplan
Det er landskabsarkitekterne SLA som har designet parken i samarbejde med NIRAS og billedkunstner Kjersti Bergendal. Den omfattende renovering samler Grønningen NV og Bispeparken og giver området helt nyt liv. For udover at håndtere klimasikring, giver det grønne område beboerne et fælles lokalt mødested. Parken kan nu tilbageholde 3.000 m3 regnvand, hvilket vil beskytte de mere lavtliggende bydele ind mod centrum af København mod oversvømmelser.
Teknik- og miljøborgmester Line Barfod fremhæver projektet som et eksempel på, hvordan byparker kan kombinere rekreative formål med klimasikring.
- Det her er endnu et godt eksempel på, at byparkerne skal løse flere forskellige opgaver. De skal både være grønne åndehuller, hvor børn og forældre kan lege og mødes, og derudover skal de være med til at hjælpe med skybrudssikring og modvirke oversvømmelser. Og det er lykkedes virkelig godt i dette projekt pga. beboernes store engagement og opbakning, siger Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.
Parken er designet af landskabsarkitektfirmaet SLA, som har haft fokus på at skabe mere mødesteder og mere biodiversitet, men også at bevare og formidle områdets særegne historie og karakter. Tegnestuens mange fagligheder har været involveret i projektet, fra antropologer, biologer og lys- og mørkedesignere til landskabsarkitekter, vandeksperter og plantespecialister.
- Parken er udformet med specialdesignet beplantning, træer og lavninger, der kan håndtere selv de kraftigste skybrud uden at oversvømme kældre og lejligheder. Den særlige bynatur bidrager til at styrke den lokale biodiversitet, hvor det bakkede parklandskab vil skabe habitater for et varieret og rigt dyreliv. Og så har vi især fokuseret på at designe naturen og lavningerne så de danner en levende og frodig ramme om en bred vifte af beboernes sociale aktiviteter, lege og afslapning, siger Mette Skjold, senior partner i SLA.
Ruller tiden tilbage til 50erne
Der er masser at gå på opdagelse i. Hvor parkens lommepladser skaber mødesteder, giver gavlrummene udkig til vandets vej fra karréernes gårdrum og ind i parken. Den lokale Tagensbo Skole kan tage børnene med over og lege i de små og store lavninger, og nye kunstelementer i træ, skabt af billedkunstner Kerstin Bergendal i samarbejde med tegnestuen Efterland, tilføjer parken en ekstra dimension.
Asfaltbelægningen på brandvejene er blevet erstattet af klinkebelægning med inspiration fra den omkringliggende bebyggelse og Grundtvigs Kirke.
- Det åbne kig mod Grundtvigs Kirke – der også var essensen i det oprindelige parkdesign af C.Th. Sørensen – er bevaret, ligesom de eksisterende træer og beplantning så vidt muligt er beholdt. Derudover har vi suppleret beplantningen med en masse varieret lokal bynatur, der helt i C.Th. Sørensens ånd inviterer børn og legefulde sjæle til sammen at udforske og bruge parken. Med den nye Grønningen NV – Bispeparken fører vi 50’ernes ideal om natur, frisk luft og leg ind i det 21. århundrede. Alt sammen til glæde for beboerne, bierne og byen, siger Mette Skjold.
Kom til åbningsfejring lørdag den 31. august
Den officielle indvielse af Grønningen NV - Bispeparken afholdes lørdag den 31. august 2024 fra kl. 9.30 til 13. Line Barfod (EL) teknik- og miljøborgmester holder åbningstale kl. 11.00, hvorefter man kan komme på rundvisninger, og der vil være aktiviteter for børn.Fakta
Sted: København Nordvest
Størrelse: 20.000 kvm
Bygherre: Københavns Kommune og HOFOR
Arkitekt: SLA
Ingeniør: Niras
Kunstprojekt: Kerstin Bergendal og Efterland
Entreprenør: Ebbe Dalsgaard A/S