
Sofacompany’s nye sofa afsøger grænserne for bæredygtighed
Når man vil være bæredygtig, findes der så mange faktorer, at alle ønsker ikke nødvendigvis kan indfries. Det erfarede Sofacompany med deres nye sofa, Wilson, som bragte dem på en ambitiøs læringsrejse imod nye, ansvarlige mål.
Da Sofacompany definerede deres bæredygtighedsstrategi for fire år siden, satte de sig en række ambitiøse mål. Et af disse var at udvikle et 100% bæredygtigt produkt – en sofa, der fik navnet Wilson. Men som designchef Line Nevers Krabbenhøft forklarer, viste det sig at være ret komplekst.
- Da vi gik i gang med Wilson, blev vi ret hurtigt enige om, at man faktisk ikke kan kalde noget 100% bæredygtigt, for i virkeligheden kan det ikke rigtig lade sig gøre, når noget fremstilles fra nyt. Derfor brugte vi sofaen til at sige: Lad os bruge den tid, det tager, lad os se, hvor det bærer os hen, og lad os skabe en rigtig god læringsrejse.
Nogle af de parametre, som Sofacompany har brugt lang tid på under udviklingen af Wilson, er bl.a. logistik, æstetik og genanvendelighed.
- Vi er gået op i æstetisk bæredygtighed, altså at designe et produkt, man kan være glad for i rigtig lang tid, og som ikke mister sin æstetiske værdi. Vi er også gået op i materialer – vi har testet virkelig mange for at sikre, at komforten bliver bevaret. Og så har vi valgt nogle lidt primitive og ærlige konstruktionsprincipper, som gør det lettere at skaffe sig af med sofaen, når man ikke skal bruge den længere.
Stellet er lavet af FSC-certificeret asketræ, som er vokset og bearbejdet i Tyskland. Betrækket er syet af genanvendt polyester, der både har en stor komfort og slidstyrke, og som senere kan omsmeltes til nye tekstiler, og fyldet er lavet af økologisk naturlatex, som ikke indeholder kemikalier.
Sofaens konstruktion gør det muligt at samle den uden brug af værktøj eller skruer, og når den skal fragtes, kan den pakkes fladt, så den fylder mindre. Med andre ord er det alle led i værdikæden, der har været op til overvejelse, og det er heri, kompleksiteten ligger: Der findes så mange faktorer, at det ikke altid kan lade sig gøre at indfri alle ønsker. Man bliver derfor nødt til at prioritere.
Uperfekt, men ærlig
Et af de punkter, hvor Sofacompany blev nødt til at gå på kompromis, var i fyldet til hynderne. Efter at have udført mange tests, kom de frem til, at økologisk naturlatex levede bedst op til deres krav. Men udfordringen var, at det skal fragtes helt fra Sri Lanka.
- Det, at produktionen foregår så langt væk, fik alle mine alarmklokker til at blinke. Men vi vejede det op overfor de andre materialer, vi havde afprøvet – lige fra genanvendt uld, majsprodukter og genanvendt kokosnøddeaffald – og kom alligevel frem til, at naturlatex fungerede bedst.
Det skyldes, at latex holder i lang tid uden at miste sin komfort eller sin bounce-effekt, og når alt kommer til alt, er det de færreste, uanset hvor idealistisk man er, der vil leve med en ikke-komfortabel sofa, kun fordi den er mere ansvarlig.
Når det kan være nødvendigt at nedprioritere f.eks. CO2-omkostninger ved fragt fremfor langtidsholdbarheden på materialerne, skyldes det til dels, at bæredygtighed i møbelbranchen stadig er et relativt nyt felt.
Og selvom udviklingen går hurtigere nu, end den nogensinde har gjort, er der mange processer, som skal udbredes og standardiseres, før man kan forsøge at være 100% bæredygtig. Men denne forhindring stopper ikke Sofacompany med at sætte ambitiøse mål – tværtimod.
- Man skal ikke vente til, at alting er perfekt. Man kan lige så godt plukke de lavthængende frugter for at komme i gang, og så lave forbedringer henad vejen. Det er den approach, vi har haft.
- Rejsen med Wilson har lært os om mange forskellige nye materialer, men især også om, hvor komplekst det er at være ansvarlig, og hvor vigtig ærlighed og transparens er. Vi ved godt, at vi ikke er perfekt hele vejen rundt, så for os handler det i stedet om at oplyse, hvilken vinkel vi har anskuet det bæredygtige aspekt fra og at argumentere for vores valg.
Til resten af deres sortiment bruger Sofacompany desuden genanvendt plast til indpakning, FSC-certificeret træ til indvendige stel og langtidsholdbart HR-skum til polstring.
Men deres rejse mod mere ansvarlige løsninger langtfra slut. For fremtiden vil de løbende tilføje flere genanvendelige tekstiler, som er både er stærke, nemme at renholde, og som skal se ud og føles som et naturmateriale, og så skaber de flere designs med aftageligt betræk og konstruktioner, der gør det nemmere for kunderne at skille møblerne ad.
Indtil videre kan de glæde sig over at være i hus med sofaen Wilson, for det er lykkedes dem at lave et design, der når længere end mange andre løsninger, der findes på markedet i dag.